Δίκη Λιγνάδη: «Με εκμεταλλεύτηκε, ήμουν αθώος και χωρίς εμπειρίες, ήμουν το κατάλληλο θύμα»

Ξεκίνησε, μετά από δύο αναβολές, η πολύκροτη δίκη Λιγνάδη. Στη διάρκεια της πρώτης του ακρόασης ενώπιον της δικαστικής έδρας, ο κατηγορούμενος και προφυλακιστέος για βιασμούς παιδιών αρνήθηκε όλες τις κατηγορίες εις βάρος του.

Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, πρώτος μάρτυρας που θα καταθέσει είναι 27χρονος άνδρας, Αιγυπτιακής καταγωγής, ο οποίος απευθύνθηκε στις εισαγγελικές αρχές πριν από έναν χρόνο, μηνύοντας τον καλλιτέχνη για βιασμό που, όπως αναφέρει, υπέστη το 2011, ενώ ήταν 16 ετών, στο σπίτι του κατηγορούμενου.

Ο 27χρονος νεαρός, αιγυπτιακής καταγωγής, κατέθεσε πως ο κατηγορούμενος τον είχε προσεγγίσει με την υπόσχεση ότι θα του εξασφαλίσει μια καριέρα στο χώρο του θεάματος και εκείνος τον έβλεπε σαν δάσκαλο. Ξεκινώντας την κατάθεσή του στο δικαστήριο, αναφέρθηκε στη γνωριμία του με τον Δημήτρη Λιγνάδη, η οποία έγινε όπως είπε, μέσω συγγενικού του προσώπου, το οποίο είχε γνωρίσει τον σκηνοθέτη.

«Το 2010 ο ξάδελφος μου ο Χασαν μου είπε ότι ήξερε έναν ηθοποιό που γνώρισε στον Άγιο Παύλο που έψαχνα νεαρά άτομα για να τα κάνει ηθοποιούς. Ήξερε ότι εγώ θέλω να γίνω ηθοποιός. Βρήκα τον κατηγορούμενο στο Facebook και του έστειλα αίτημα φιλίας και το δέχτηκε άμεσα. Του έστειλα μήνυμα και του είπα ότι θέλω να γίνω ηθοποιός. Με πολλή χαρά τον είδα να μου απαντάει θετικά και να μου λέει ότι «είσαι πολύ όμορφος, είσαι κούκλος». Μου είπε να τα πούμε από κοντά να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε», κατέθεσε ο μάρτυρας για να αναφερθεί στη συνέχεια στην επικοινωνία που συνέχισε να έχει με τον σκηνοθέτη: «Μου έστελνε μηνύματα, να πηγαίνουμε σε συναυλίες για να με γνωρίσει και σε άλλους καλλιτέχνες. Η πρώτη φορά όταν δέχτηκε το αίτημα φιλίας ήταν τον Απρίλιο του 2010. Εκείνη την περίοδο δεν έβγαινα πολύ έξω γιατί είχα μείνει στην ίδια τάξη και έκανα μαθήματα. Πήγαινα τρίτη Γυμνασίου».

Πρόεδρος: Σας πρότεινε κάποια εργασία;

Μάρτυρας: Όχι καμία εργασία. Μου είπε αρκετές φορές να βγούμε έξω αλλά δεν μπορούσα εκείνη την περίοδο. Μετά έφυγα για Αίγυπτο με τους γονείς μου και είχαμε πιο χαλαρή επικοινωνία. Πριν γυρίσω από Αίγυπτο στην Ελλάδα, επειδή έπρεπε να δώσω μαθήματα μου έκλεισαν εισιτήρια. Μια εβδομάδα πριν γυρίσω είχα μια επικοινωνία μαζί του και μου είπε: “πες μου να σε πάρω από το αεροδρόμιο”. Δεν υποσχέθηκα ότι θα τον καλέσω, γιατί ήξερα ότι θα με πάρει ο φίλος μου ο Αλέξανδρος».

Πρόεδρος: Είχε γίνει έρευνα σχετικά με το με ποια αεροπορική εταιρία επιστρέψατε;

Μάρτυρας: Δεν θυμάμαι με ποια επέστρεψα. Αναζήτησα να βρω αλλά δεν τα κατάφερα.

Πρόεδρος: Κάποιες εταιρίες, όχι όλες, δε σας βρήκαν στα δρομολόγια τους.

Συνεχίζοντας την κατάθεσή του, ο μάρτυρας αναφέρθηκε στη στιγμή που έφτασε στο αεροδρόμιο, όπου και τον υποδέχτηκαν οι φίλοι του. Ωστόσο, όπως είπε, δεν υπήρχε τρόπος μεταφοράς και εν τέλει απευθύνθηκε στον Δημήτρη Λιγνάδη για να τους παραλάβει. «Ήρθε και μας πήρε από το αεροδρόμιο και πήγαμε στο Ολυμπιακό Χωριό που εμένα. Στο δρόμο είχαμε μουσική, τραγουδούσαμε και υπήρχε φιλικό κλίμα. Μας είχε προσεγγίσει με φιλικό τρόπο και μου είπε «είμαστε φίλοι, να μου μιλάς στον ενικό». Εγώ ήμουν χαρούμενος γιατί τον έβλεπα σαν μέντορά μου. Πήγαμε στο σπίτι μου, είχε φέρει κι ένα ποτό τζιν. Μας μιλούσε για τις εμπειρίες του, τα μέρη που είχε πάει. Μας έλεγε να πάμε να τον δούμε σε παράσταση. Τους κέρασα γλυκά. Έπειτα από δύο ώρες έφυγαν οι φίλοι μου κι εκείνος παρέμεινε», είπε ο 27χρονος.

Μιλώντας για στιγμές που έμεινε μόνος με τον κατηγορούμενο, ο νεαρός ανέφερε στην κατάθεσή του ότι ένιωθε ντροπή γιατί, όπως είπε, είχε μπροστά του έναν πολύ γνωστό ηθοποιό. «Μου χάιδευε το κεφάλι. Μου έλεγε τι κούκλος που είσαι. Θα γίνεις γνωστός. Έτσι ξεκίνησαν όλοι. Άρχισε να χαϊδεύει στα πόδια. Είχα παγώσει. Έλεγα μόνο ευχαριστώ, ευχαριστώ, ευχαριστώ. Εκεί ξεκίνησε να πιάνει τα γεννητικά μου όργανα. Άρχισα να τρέμω σιγά, σιγά, αλλά δεν μπόρεσα και πάλι να κουνηθώ. Έβαλε τα χέρια του μέσα από το παντελόνι μου. Μου είπε «ηρέμησε, έτσι κάνουν οι ηθοποιοί, πρέπει να είσαι χαλαρός», είπε ο μάρτυρας στο δικαστήριο και συνεχίζοντας την κατάθεσή του ανέφερε:

«Πήγα στην τουαλέτα και όταν γύρισα του είπα ότι δεν μου αρέσει αυτό. Εκείνος είχε ήδη ξεκουμπωθεί και αυνανιζόταν. Φαινόταν ότι ξενέρωσε, αλλά ήταν ευγενικός. Έφυγε κι εγώ κοιμήθηκα. Ένιωθα ντροπή. Είμαι από μια οικογένεια πολύ συντηρητική και δεν είχα γνώση τότε δεν είχαν καν σχέση. Δεν ήξερα».

Πρόεδρος: Φόβο νιώσατε;

Μάρτυρας: Ναι, ένιωσα φόβο αλλά δεν είπα σε κανένα τίποτα.

Πρόεδρος: Μετά τι έγινε;

Μάρτυρας: Με πήρε τηλέφωνο μετά από λίγες ημέρες και του είπα ότι είμαι με φίλους στο σπίτι και αν θέλει να έρθει. Ήρθε. Βρεθήκαμε σε ένα παγκάκι στο Ολυμπιακό Χωριό με τους φίλους μου μαζί. Εγώ στεκόμουν πιο πίσω, δεν είχα την ίδια άνεση. Η συνομιλία ήταν γενική.

Στη συνέχεια ο 27χρονος, περιέγραψε πως εξελίχθηκαν από το σημείο αυτό και μετά οι συναντήσεις του με τον Δημήτρη Λιγνάδη. «Η επικοινωνία μας ήταν χαλαρή από εκεί και πέρα. Τον ρωτούσα συνεχώς τι να κάνω για να μπω στο χώρο. Μου έλεγε να πάω στην παράταση που έπαιζε» είπε.

Πρόεδρος: Αυτό το βιβλίο για το modeling τι ήταν;

Μάρτυρας: Το είχα κάνει στην Αίγυπτο. Το είχα πει στους γονείς μου και το έκανα εκεί. Του το έδειξα αυτό το photo book που είχα κάνει.

Πρόεδρος: Εσείς του ζητούσατε κάτι; Να σας συστήσει σε τραγουδιστή ή ηθοποιό;

Μάρτυρας: Ναι, του το έλεγα. Του είπα ότι μου αρέσει το ελληνικό τραγούδι και θέλω να τραγουδήσω λαϊκά. Μου έλεγε ότι θα με πάει σε συναυλίες να γνωρίσω τραγουδιστές. Δεν με πήγε. Σκεφτόμουν ότι μάλλον δεν είχε έρθει η ώρα ακόμα.

«Μας κάλεσε όλους μαζί στο δωμάτιο»

Ακολούθησε, όπως κατέθεσε ο 27χρονος, πρόσκληση του κατηγορούμενου προς τον ίδιο για την παράσταση «Amadeus». Ο μάρτυρας δέχθηκε και ζήτησε από τον κατηγορούμενο να πάει με μια φίλη του.

«Πήγα στο θέατρο, κάθισα με τη φίλη μου και είδα την παράσταση. Όταν τελείωσε η παράσταση πήγαμε στα καμαρίνια. Ήμουν ενθουσιασμένος. Με κέρασε τσιγάρα. Η φίλη μου ζήτησε αυτόγραφο. Εκείνη την ημέρα του είπα ότι μου άρεσε πολύ η παράσταση και μου είπε να έρχομαι όποτε θέλω» ανέφερε ο μάρτυρας καταθέτοντας ότι πήγε ακόμη μια φορά στη συγκεκριμένη παράσταση μαζί με δυο φίλους του. Μετά το τέλος της παράστασης ο Δημήτρης Λιγνάδης, όπως είπε, τους προσκάλεσε όλους στο σπίτι του. Εκείνοι δέχτηκαν και πήγαν.

Σύμφωνα με τον μάρτυρα τους κέρασε φαγητό, ποτά και τσιγάρα κάνναβης. «Δεν είχα ξανακάνει κάνναβη, αρχίσαμε να γελάμε με οτιδήποτε δεν καταλάβαινα και πολλά σχετικά με τί γίνονταν» είπε ο 27χρονος και συνέχισε: «Μετά από λίγη ώρα και αυτό είναι κάτι που δεν ξεχνάω από αυτή τη νύχτα, είχε βάλλει ένα ελατήριο ανάμεσα στη μύτη του και μας είπε να πάμε στο δωμάτιο μαζί του. Να κάνουμε σεξουαλικές πράξεις. Αυτό μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα και αποφασίσαμε να φύγουμε».

Πρόεδρος: Σας δίνει τσιγάρο κάνναβης, ποτό και δεν σας έκανε καμία εντύπωση αυτό και σας έκανε το ελατήριο;

Μάρτυρας: Μου δημιούργησε ένα άβολο αίσθημα.

Πρόεδρος: Πως άλλαξε αυτό από εκεί που γελάγατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα μια ασφάλεια όταν ήμουν με κάποιο γνωστό, ότι δεν θα μου κάνει κάτι κακό. Τον κατηγορούμενο όταν τον γνώρισα και αφού προχώρησε αυτή η σχέση τον είχα δει σαν δάσκαλο, δεν ήθελα να του λέω όχι.

Πρόεδρος: Αφού μας λέτε ότι μέχρι τότε δεν σας είχε ανοίξει κάποια πόρτα. Γιατί εσείς τον θεωρούσατε δάσκαλό σας;

Μάρτυρας: Καταρχάς ένα 14χρονο όταν βλέπει μια παράσταση ενός γνωστού ηθοποιού, ο οποίος του υπόσχεται ότι θα τον βάλει μέσα στο χώρο, τον εμπιστεύεται… Με έκανε να τον εμπιστευτώ. Για το λόγο αυτόν τον εμπιστεύτηκα και ένιωσα ότι μπορώ να πάω στο σπίτι του.

Πρόεδρος: Γιατί τον λέτε δάσκαλο αφού δεν σας είχε βοηθήσει;

Μάρτυρας: Εγώ περίμενα ότι θα γίνονταν αυτό, ότι θα με βοηθήσει, αυτόν το ρόλο είχε πάρει.

Συνεχίζοντας ο μάρτυρας, είπε: «Μετά από κάποιο χρονικό διάστημα ο κατηγορούμενος μου είπε ότι πρέπει να μιλήσουμε για «την καριέρα σου και πώς θα προχωρήσεις». Εγώ πήρα μαζί μου αυτό το Book και είπα και στους γονείς ότι θα πάω στον ηθοποιό. Με κάλεσε να πάω μόνος μου.

Πρόεδρος: Όμως επιμένατε και εσείς, είχατε πει ότι του στέλνατε και εσείς μηνύματα. Σε ποιους θα σας γνώριζε ο κατηγορούμενος;

Μάρτυρας: Μου είπε ότι θα με πάει στο Ρουβά και στον Μαζωνάκη.

Πρόεδρος: Πέρασε ένας χρόνος δεν σας έκανε εντύπωση που δεν σας πήγε;

Μάρτυρας: Όχι, πίστευα ότι θα με πήγαινε.

Πρόεδρος: Οι φίλοι σας που έρχονταν μαζί είδαν ότι κάνατε χρήση ναρκωτικών, ότι καταναλώνατε αλκοόλ. Κάποιος από όλους αυτούς δεν σας ρώτησε «τι γίνεται εδώ»; Πότε θα σε γνωρίσει ο Λιγνάδης σε κάποιους για την καριέρα σου;

Μάρτυρας: Όχι, τη συγκεκριμένη ερώτηση δεν μου την έκανε ποτέ κανείς

Η σκηνή του βιασμού: «Ένιωθα φόβο, δεν μπορούσα να μιλήσω»

Ο 27χρονος αναφέρθηκε στη συνέχεια στο βιασμό του, για τον οποίο έχει καταγγείλει τον κατηγορούμενο. Όπως είπε, μετέβη στο σπίτι του Δημήτρη Λιγνάδη, έχοντας ενημερώσει τους γονείς του ότι θα πήγαινε «στον ηθοποιό».

Ο νεαρός περιέγραψε χαρακτηριστικά στο ακροατήριο: «Μπήκα στο σαλόνι και μου πρόσφερε κάτι να φάω και μου είπε ότι «ήρθε η ώρα να δούμε τι θα κάνουμε πως θα προχωρήσουμε και πότε θα πάμε στον Ρουβά». Μου έβαλε κάτι να πιω και να καπνίσω. Στριφτά τσιγάρα ήταν πάντως. Ήπια το πότο έκανα και το τσιγάρο. Αυτή τη φορά όμως ήταν πολύ πιο διαφορετικό από άλλες φορές. ‘Ένιωθα σαν ταχυπαλμίες, ότι δεν καταλαβαίνω τί γίνεται γύρω μου. Βγήκα έξω στο μπαλκόνι και έγειρα στον καναπέ. Ένιωθα ότι ήταν πολύ κλειστά στο σαλόνι. Έκατσα στο καναπέ στο μπαλκόνι. Ο κατηγορούμενος γδύθηκε τελείως. Εγώ εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσα να σηκώσω ούτε χέρι, ούτε πόδι. Ο κατηγορούμενος πήρε τα κεφάλι μου άνοιξε το στόμα μου και έβαλε το πέος του στο στόμα μου. Ήθελα να γυρίσω από την άλλη αλλά δεν μπορούσα. Ήθελα να μιλήσω αλλά δεν μπορούσα. Έχασα τις αισθήσεις μου μετά από αυτό, το οποίο πρέπει να κράτησε ένα, δυο, τρία λεπτά. Ξύπνησα την επόμενη ημέρα, με κάτω το παντελόνι και το εσώρουχό μου. Ήμουν έξω στο μπαλκόνι. Κοίταξα γύρω μου να δω αν ήταν ο κατηγορούμενος. Δεν ήταν. Εκείνη τη στιγμή ένιωθα πολύ φόβο. Ήθελα να τρέξω, να βρω έξω. Ντύθηκα πολύ γρήγορα, δεν τον είδα στο σαλόνι και άνοιξα την πόρτα και έφυγα. Πήγα στον φίλο μου, χτύπησα μου άνοιξε και μπήκα μέσα. Δεν είπα σε κανέναν τίποτα, δεν ήξερα τι είχε συμβεί. Θυμόμουν τα τελευταία λεπτά πριν λιποθυμήσω. Ήξερα ότι ο κατηγορούμενος με είχε βιάσει. Ο φίλος μου δεν με ρώτησε τίποτα και εγώ μπήκα να κάνω μπάνιο».

Πρόεδρος: Πως αισθανόσασταν την επόμενη ημέρα, όταν ξυπνήσατε;

Μάρτυρας: Φόβο. Ήταν κάτι που δεν το είχα ζήσει. Δεν ήξερα τι να κάνω, πώς να αντιδράσω.

Πρόεδρος: Λέτε ότι είχατε χάσει τις αισθήσεις σας. Ξυπνήσατε και είδατε τον εαυτό σας αλλιώς. Είχατε καταναλώσει κάποια ουσία. Δεν αναρωτηθήκατε αν είχατε υποστεί κάποια βλάβη, να πάτε σε γιατρό; Διότι δεν ξέρατε τι είχε μεσολαβήσει…

Μάρτυρας: Δεν ένιωσα ότι έχω κάτι στην υγεία μου, ένιωθα ότι πέρασα κάτι που δεν τον γνώριζα. Δεν σκέφτηκα να πάω σε γιατρό να δω αν κάτι με είχε βλάψει.

Πρόεδρος: Είχατε έρθει σε μια κατάσταση αδυναμίας; Δεν σκεφτήκατε να πάτε σε γιατρό;

Μάρτυρας: Το σκέφτηκα την προηγούμενη νύχτα, την επόμενη όχι.

Πρόεδρος: Την μεθεπόμενη ημέρα;

Μάρτυρας: Δεν με απασχόλησε η υγεία μου, με απασχόλησε η ψυχολογία μου, αυτό που είχα περάσει. Μου πήρε πολλά χρόνια να το διαχειριστώ μόνος μου αυτό το πράγμα. Επηρέασε τη φύση μου, άρχισα να νιώθω ενοχή, ότι εγώ έκανα κάτι λάθος, ότι δεν έπρεπε να τον έχω πάρει τηλέφωνο.

«Με έπαιρνε τηλέφωνο σαν να μην είχε συμβεί τίποτα»

Ακολούθως, στην κατάθεσή του ο 27χρονος, ανέφερε ότι συνέχισε να έχει επικοινωνία με τον κατηγορούμενο. «Μετά από ημέρες με πήρε και μου είπε «τι κάνεις πως είσαι;». Σαν να μην είχε γίνει κάτι. Του είπα με πολλά νεύρα «μη με ξαναπάρεις θα σου κάνω μήνυση. Μη με ενοχλήσεις άλλο». Μου ζήτησε να μη το κάνω αυτό και ότι θα πεθάνει γιατί έχει καρκίνο του λάρυγγα. Όμως μου έστελνε μηνύματα. Του έστελνε και εγώ και τον ρώταγα για τον καρκίνο και την μητέρα του που μου είχε πει ότι ήταν άρρωστη» είπε ο μάρτυρας για να προσθέσει: «Τότε εγώ δεν είχα τα κότσια να κάνω μήνυση. Οι γονείς μου ήταν μετανάστες, πρώτα θα σκότωναν εμένα και μετά τον ίδιο. Είπα να το κρατήσω μέσα μου. Έχω δικαιώματα, αλλά τότε δεν ήξερα πολλά. Γεννήθηκα σε μια χώρα που έβλεπα ότι ο Έλληνας έχει περισσότερα κάποια πράγματα από ένα μετανάστη. Όταν ήθελα να ταξιδέψω να πάω στην Αίγυπτο περίμενα σε άλλη ουρά. Δεν θα μπορούσα να κάνω μήνυση. Τον φοβήθηκα. Ήθελα να τον σπρώξω μακριά».

Πρόεδρος: Στους φίλους σας γιατί δεν το είπατε;

Μάρτυρας: Ένιωθα ντροπή, δεν μπορούσα τότε.

Πρόεδρος: Δεν σας ρώτησαν αν θα ξαναπάτε στο θέατρο;

Μάρτυρας: Δεν με ρώτησαν, τους έλεγα εγώ μόνος μου δικαιολογίες

Πρόεδρος: Τώρα που έχουν περάσει, τι σκέφτεστε;

Μάρτυρας: Ο κατηγορούμενος με εκμεταλλεύτηκε, μου έδωσε το μικρό ψαράκι για να με τραβήξει έξω. Εκμεταλλεύτηκε την αθωότητά μου. Δεν είχα εμπειρίες από τίποτα και προφανώς αυτό το είδε. Ήμουν το κατάλληλο θύμα. Εγώ ήμουν σαφής με τον κατηγορούμενο, του είχα πει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος. Του είχα πει ότι μου άρεσε μια κοπέλα. Το μόνο πράγμα που είχα με τον μαζί του, ήταν ότι θα με βοηθούσε επαγγελματικά.

Πρόεδρος: Έδειχνε όμως ότι δεν είχε καταλάβει αυτό που του είχατε πει. Δε σας φόβισε αυτό;

Μάρτυρας: Δεν σκέφτηκα ότι θα με βιάσει, ένα «όχι» είναι ένα «όχι». Δεν ήξερα ότι θα μπορούσε ένας άνθρωπος να κάνει κάτι τέτοιο σε ένα παιδί. Ότι και να έλεγε εκείνος εγώ γέλαγα, δεν το έπαιρνα σοβαρά. Του είχα ξεκαθαρίσει ότι δεν είμαι ομοφυλόφιλος, του είχα πει ότι μου αρέσουν οι κοπέλες.

Απαντώντας σε άλλες ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής, ο 27χρονος ανέφερε πως όλα όσα βίωσε ήταν ένας εφιάλτης, τον οποίο απωθούσε όπως είπε και δεν ήθελε να σκέφτεται.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο