Γυναικομαστία: η πάθηση-ταμπού των ανδρών έχει τη λύση της

Η γυναικομαστία είναι ένα πρόβλημα-ταμπού για τους άντρες, ειδικά μάλιστα σε νεότερες ηλικίες και συνοδεύεται από αισθήματα ντροπής, που επηρεάζουν τη γενικότερη ανδρική ψυχολογία και αυτοπεποίθηση. Ακόμα και ο ίδιος ο όρος, ο οποίος, αν και έχει επικρατήσει διεθνώς, είναι αδόκιμος, θεωρείται υποτιμητικός από τους άντρες που αντιμετωπίζουν το πρόβλημα αυτό. Μάλιστα, δεν είναι τυχαίο πως αγόρια με γυναικομαστία στην προσπάθειά τους να την καμουφλάρουν αφήνονται να παχύνουν, ώστε η διόγκωση του στήθους τους να φαίνεται ως αποτέλεσμα του πάχους.

Αν το διογκωμένο στήθος είναι για σας πηγή συστολής και εσωστρέφειας, η πλαστική χειρουργική μπορεί να δώσει τη λύση και να σας χαρίσει ξανά τη χαμένη σας αυτοπεποίθηση. Μάλιστα, τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, ενώ οι ουλές από την επέμβαση χάνονται σχεδόν εντελώς και δεν διακρίνονται, με δεδομένο άλλωστε ότι οι περισσότεροι άνδρες έχουν τρίχες στο θώρακα.

Πότε εμφανίζεται και γιατί;

Η γυναικομαστία εμφανίζεται κατά τη διάρκεια της εφηβείας και συνήθως αποτελεί υπερτροφία του λίπους και του μαζικού αδένα. Στις περισσότερες περιπτώσεις δεν υπάρχει κάποια οργανική ορμονική διαταραχή, αλλά το πρόβλημα είναι συνέπεια κάποιας ορμονικής αστοχίας κατά την εφηβεία, όταν πια ορμονικά αρχίζουν να ξεχωρίζουν τα δύο φύλλα και να διαμορφώνουν τους δευτερογενείς χαρακτήρες τους.

Η γυναικομαστία έχει διάφορες μορφές. Υπάρχει η ιδιοπαθής γυναικομαστία, που είναι η συχνότερη, εκδηλώνεται χωρίς εμφανή αιτιολογία και αποδίδεται σε κληρονομικότητα, η εφηβική, που εμφανίζεται στην εφηβεία και συνήθως υποχωρεί, η γυναικομαστία λόγω παχυσαρκίας, όταν το BMI είναι πάνω από 30, αλλά και η γυναικομαστία των ηλικιωμένων, που οφείλεται σε ορμονικές διαταραχές. Επίσης, υπάρχει η παθολογική γυναικομαστία, που αποδίδεται σε ορμονικές διαταραχές, φάρμακα ή οργανικές παθήσεις, αλλά και ο καρκίνος του στήθους, μια πολύ σπάνια μορφή, κατά την οποία εμφανίζεται ετερόπλευρη διόγκωση του στήθους.

Πώς αντιμετωπίζεται

Η διόρθωση της γυναικομαστίας είναι μόνο χειρουργική. Όταν δεν υπάρχει διόγκωση του μαζικού αδένα, στην περίπτωση δηλαδή της λιπομαστίας, η λιποαναρρόφηση είναι η μέθοδος εκλογής. Μάλιστα, η τεχνική αυτή χρησιμοποιείται επίσης συμπληρωματικά προς τις μασχάλες και στην περίμετρο του μαστού, ώστε το αποτέλεσμα να τελειοποιηθεί.

Κατά την κλασική επέμβαση γίνεται μια ημικυκλική τομή στο κάτω ήμισυ της θηλής, από όπου αφαιρείται ο μαζικός αδένας εξολοκλήρου, ενώ στη συνέχεια ακολουθεί η λιποαναρρόφηση για να εξομαλυνθεί όλη η επιφάνεια του στήθους. Μία από τις πλέον σύγχρονες μεθόδους είναι η tumescent, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση της γυναικομαστίας χωρίς ουλές και παρενέργειες και με ανώδυνη και ταχεία αποκατάσταση.

Σε περιπτώσεις που υπάρχει και αρκετή χαλάρωση του δέρματος, γίνεται μια κυκλική τομή γύρω από την θηλή και ταυτόχρονα περιθηλαία σύσφιξη του μαστού. Σε πολύ μεγάλη γυναικομαστία χρειάζεται υποκάψια μαστεκτομή ή κάποια τεχνική σμίκρυνσης του στήθους.

Η επέμβαση πραγματοποιείται είτε με τοπική νάρκωση και sedation είτε με γενική νάρκωση, ενώ ο ασθενής θα χρειαστεί να νοσηλευθεί από μερικές ώρες έως το πολύ μία ημέρα. Για τις επόμενες τρεις εβδομάδες απαιτείται η εφαρμογή ειδικής πιεστικής επίδεσης στον θώρακα, η οποία δεν διακρίνεται από τα ρούχα. Το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης φαίνεται σε 4-6 μήνες, όταν έχουν υποχωρήσει τελείως τα οιδήματα.

Αν το διογκωμένο σας στήθος σάς ενοχλεί, δεν χρειάζεται να κρύβεστε κάτω από φαρδιά ρούχα ή πίσω από το πρόσχημα του πάχους. Επισκεφθείτε έναν εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό και βρείτε μαζί τη λύση στο πρόβλημα.

INFO!

Πρόδρομος Παπαιωάννου

www.drpapaioannou.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English
Exit mobile version