«Αποκλειστικά από τα τραύματα πέθανε ο Ζακ» κατέθεσε ο ιατροδικαστής

Στην κατηγορηματική διαβεβαίωση ότι το ισχαιμικό επεισόδιο που οδήγησε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου συνδέεται αποκλειστικά με κακώσεις στο κεφάλι του προχώρησε στην κατάθεσή του στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο ο ιατροδικαστής της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Αθηνών, Νίκος Καλογρηάς, που έκανε τη νεκροτομή απέκλεισε ξεκάθαρα το ενδεχόμενο ο θάνατος να οφείλεται σε παθολογικά ή τοξολογικά αίτια.

Απαντώντας σε επανειλημμένες εξαντλητικές ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης, στους οποίους προστέθηκαν άλλοι δύο, ο ιατροδικαστής ξεκαθάρισε πως δεν υπήρχε καμία παθολογία που να δικαιολογεί το πνευμονικό οίδημα ή το ισχαιμικό επεισόδιο και πως η αιτία ήταν τα τραύματα.

Σημειώθηκε μάλιστα ένταση με τους δικηγόρους να επιμένουν και με αποτέλεσμα ο ιατροδικαστής να φτάσει στο σημείο να πει: «Νιώθω σαν να πρέπει να απολογηθώ για τα ευρήματα της έρευνάς μου». «Η διαδικασία είναι συγκεκριμένη, κάνουμε ο καθένας μας 1.000 ιατροδικαστικές εκθέσεις τον χρόνο» τόνισε.

Μάλιστα, η υπεράσπιση δεν δίστασε να στρέψει τα βέλη της στον ίδιο τον ιατροδικαστή της ΕΛ.ΑΣ. προκαλώντας την αντίδραση του ίδιου και της έδρας, που διέκοψε για λίγο τη συνεδρίαση. «Οι έξι αστυνομικοί δικάζονται από αυτά που είπατε εσείς. Όχι επειδή είναι κακός ο εισαγγελέας, όχι επειδή κακή η Πολιτική Αγωγή ή κακοί οι συνήγοροι υπεράσπισης».

«Σας ζητώ να ανακαλέσετε» απάντησε σε έντονο ύφος ο κ. Καλογρηάς για να προσθέσει: «Κάνουμε τη δουλειά μας. αν είναι ποτέ δυνατόν. Δεν έχω ξανακούσει στα 20 χρόνια τέτοια προσβολή. Δεν έχει ξαναγίνει. Δημιουργείτε εντυπώσεις στους κατηγορούμενους. Είναι βαρύτατατη προσβολή για έναν ιατροδικαστή».

«Η καρδιά του ήταν μια καθαρή καρδιά»

Επιμένοντας στις επαναλαμβανόμενες ερωτήσεις προς τον ιατροδικαστή η υπεράσπιση ρώτησε αν το θύμα είχε καταναλώσει αλκοόλ το προηγούμενο βράδυ, αν είχε κάνει εμετό κι αν αυτό μπορεί να συνδέεται με ισχαιμία που είχε ξεκινήσει νωρίτερα.

«Η καρδιά του ήταν μια καθαρή καρδιά» ξεκαθάρισε ο ιατροδικαστής. Δεν βρήκαμε ευρήματα για νόσο που να δικαιολογούν ισχαιμία. Στη συνέχεια η υπεράσπιση ρώτησε εάν μπορεί να προκληθεί φαρμακολογική παρενέργεια αναφερόμενος στο ibuprofen. «Είναι σαν να λέτε ότι κάποιος που ήταν σε τροχαίο και πέθανε, πέθανε επειδή είχε πάρει ασπιρίνη» απάντησε ο κ. Καλογρηάς.

Η υπεράσπιση προσπάθησε να συνδέσει τον HIV και την θεραπευτική αγωγή του Κωστόπουλου με το θάνατό του. «Η αγωγή που έπαιρνε ήταν βαριά. Μπορείτε να πείτε με το χέρι στην καρδιά, με απόλυτη βεβαιότητα, ότι οι άνθρωποι που δικάζονται έχουν συμμετοχή στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου» ρώτησε η υπεράσπιση. «Φαντάζομαι δεν την εννοείται την ερώτηση» απάντησε ο ιατροδικαστής. 

Είναι εμφανές ότι οι συνήγοροι των κατηγορουμένων συνεχίζουν την προσπάθεια να μετατρέψουν τη δίκη για το φόνο του Ζακ σε δίκη του ίδιου του θύματος. Νωρίτερα, ζήτησαν να προσκομιστεί ο ιατρικός του φάκελος για υποτιθέμενα ιατρικά προβλήματα. Ωστόσο, ο ιατροδικαστής υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει καμία ανάγκη γι’ αυτό.

Χαρακτηριστικό το σχόλιο της μία εκ των δύο δικηγόρων της οικογένειας, Αννυς Παπαρρούσου, ότι  «δε θα γίνει το θύμα θύτης» και ότι δεν γίνεται να πέθανε τυχαία στα πόδια των αστυνομικών.

Νωρίτερα, στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε νηπιαγωγός, μέλος φιλοζωικής εταιρείας, που είχε δώσει ένα σκυλάκι στον 33χρονο. Η ίδια κατέθεσε ότι ανησυχούσε λέγοντας ότι η κατανάλωση μπύρας σε συνδυασμό με την αντιρετροϊκή αγωγή μπορεί να προκαλούσε προβλήματα στον Ζακ, ο οποίος τον Αύγουστο, πριν το θάνατό του, είχε επισκεφτεί το Λαϊκό νοσοκομείο με χαμηλό αιματοκρίτη. «Δεν είμαι γιατρός» είπε, κι εγώ έχω ταχυκαρδίες αλλά θεωρώ τον εαυτό που υγιή.

Η δίκη θα συνεχιστεί με τις καταθέσεις των υπολοίπων μαρτύρων στις 26 Νοεμβρίου, στην ίδια αίθουσα, καθώς η έδρα είχε αρνηθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση τη μεταφορά σε μεγαλύτερη υποστηρίζοντας ότι θα σήμαινε μεγάλη καθυστέρηση στη διεξαγωγή. 

► Οι εξελίξεις της δίκης καταγράφονται αναλυτικά από το Παρατηρητήριο της δίκης και δημοσιεύονται κατά τη διάρκεια της διαδικασίας στο facebook (ZackieOh Justice Watch), στο twitter (ZjusticeWatch) και στην ιστοσελίδα zackieohjustice.watch.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο