Shadow

Αρνήθηκαν την είσοδο τρανς γυναίκας σε εμπορικό κατάστημα – Σεκιούριτι: “Δεν μπορώ να σε ταυτοποιήσω”

Πρώτη ημέρα εφαρμογής των νέων μέτρων σήμερα, και στο Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), είχαμε και την πρώτη καταγγελία τρανς γυναίκας, η οποία όταν πήγε να κάνει τις αγορές τις σε μεγάλη αλυσίδα καταστημάτων στην περιοχή της Καλλιθέας Αττικής, ο σεκιούριτι ο οποίος έκανε και τον έλεγχο των rapid test, της απαγόρεψε την είσοδο στο κατάστημα, γιατί όπως της είπε δεν μπορούσε να κάνει “τ α υ τ ο π ρ ο σ ω π ί α“.

Από σήμερα Σάββατο 6 Νοεμβρίου, στις 06.00 πμ, ξεκίνησε η ισχύ των νέων μέτρων λόγω της πανδημίας του COVID-19 στη χώρα μας, τα οποία είναι εστιασμένα περισσότερο στα μη εμβολιασμένα πρόσωπα και σε αυτά που δεν έχουν ολοκληρώσει ακόμη τον εμβολιασμό τους και έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση του εμβολίου.

Τα νέα αυτά μέτρα πρόκειται να διαρκέσουν μέχρι και τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου και πραγματοποιούνται σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, στα πλαίσια μίας προσπάθειας προκειμένου να αποκλιμακωθεί η πίεση προς το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Σύμφωνα με τα νέα μέτρα οι μη εμβολιασμένοι εργαζόμενοι ή αυτοί που έχουν κάνει μόνο την πρώτη δόση πλέον υποχρεώνονται σε δυο εργαστηριακούς ελέγχους την εβδομάδα, ενώ  η είσοδος με υποχρεωτικό rapid test ή τεστ PCR, είναι σε δημόσιες υπηρεσίες και δικαστήρια, σε τράπεζες, σε μικτούς χώρους διασκέδασης ή ανοιχτούς χώρους διασκέδασης, σε εμπορικά κέντρα και καταστήματα και σε κομμωτήρια και υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής, ενώ οι ιδιοκτήτες των επιχειρήσεων ή οι υπάλληλοι θα είναι υποχρεωμένοι να κάνουν ελέγχους στους πελάτες αν φέρουν αρνητικό αποτέλεσμα τεστ κορονοϊού, το οποίο θα πρέπει να επιδεικνύεται μαζί με την αστυνομική ταυτότητα.

Πριν λίγες ημέρες, όταν είχαν ανακοινωθεί τα μέτρα, είχα εκφράσει τους φόβους μου για το πως θα γίνετε έλεγχος προσωπικών στοιχείων από έναν απλό πολίτη προς έναν άλλο, ιδιαίτερα όταν αυτός ο άλλος είναι τρανς πρόσωπο που δεν έχει μεταβάλλει τα στοιχεία του στα προσωπικά δημόσια έγγραφα του.

“Αυτά μην τα λες σε μένα, να πας να τα πεις σε αυτούς που βάζουν τα μέτρα”

Σήμερα το πρωί, με την “πρεμιέρα” των νέων μέτρων, είχαμε στο ΣΥΔ και την πρώτη καταγραφή περιστατικού, όπου τρανς γυναίκα όταν θέλησε να κάνει τις αγορές της από εμπορικό κατάστημα, ο υπάλληλος της αρνήθηκε την είσοδο στο κατάστημα, επειδή όπως ο ίδιος ανέφερε, δεν μπορούσε να ταυτοποιήσει τα έγγραφα της.

Το περιστατικό:

Σήμερα το πρωί, τρανς γυναίκα μέλος του ΣΥΔ, η οποία δεν έχει μεταβάλλει τα στοιχεία των εγγράφων της πήγε να αγοράσει ένα ρούχο που χρειάζονταν από γνωστή αλυσίδα καταστημάτων στην Καλλιθέα.

Όταν έφτασε στο κατάστημα, ο σεκιούριτι που ήταν στην είσοδο, της ζήτησε να του δώσει (και όχι να του επιδείξει και θα αναφέρω πιο κάτω γιατί το τονίζω και αυτό) την αρνητική βεβαίωση rapid test και την ταυτότητα της.

Η τρανς γυναίκα του τα έδωσε, κάτι που είναι επίσης λανθασμένο, διότι και λόγω covid δεν δίνουμε πότε να πιάσει κάποιο άλλο άτομο τα προσωπικά μας έγγραφα απλά τα επιδεικνύουμε από απόσταση που μπορεί να τα αναγνώσει, αποκαλύπτοντας στον υπάλληλο -χωρίς η ίδια να το θέλει, αλλά εξαναγκαστικά-, την ταυτότητα φύλου της. Ότι δηλαδή είναι τρανς πρόσωπο που δεν έχει μεταβάλλει ακόμη τα στοιχεία της.

Ο σεκιούριτι, την κοίταξε από πάνω μέχρι κάτω και της είπε ευθέως και στον ενικό, ότι δεν μπορεί να περάσει γιατί δεν μπορεί να ταυτοποιήσει αν είναι το ίδιο το πρόσωπο που αναγράφουν τα έγγραφα.

Η τρανς γυναίκα προσπαθούσε να του εξηγήσει, αλλά ο υπάλληλος ανένδοτος της είπε “αυτά μην τα λες σε μένα, να πας να τα πεις σε αυτούς που βάζουν τα μέτρα“.

Η τρανς κοπέλα έφυγε σε πολύ άσχημη ψυχολογική κατάσταση χωρίς να καταφέρει να κάνει την αγορά που ήθελε, ενώ επικοινώνησε απευθείας με το ΣΥΔ.

*Το περιστατικό καταγράφηκε από το ΣΥΔ, το οποίο και θα σταλεί στο Δίκτυο Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας.

Η ιδιωτικότητα των τρανς προσώπων είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα και μία δημοκρατική κοινωνία οφείλει να το προστατεύει. Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους συνανθρώπους έρμαια, να κακοποιούνται στα χέρια του οποιουδήποτε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English