Shadow

Ζακ Κωστόπουλος: Ξεκίνησε η δίκη, παρόντες 5 κατηγορούμενοι

Ξεκίνησε η δίκη ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου.για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου στην οδό Γλάδστωνος στο κέντρο της Αθήνας το Σεπτέμβριο του 2018.

Οι πέντε απο τους έξι κατηγορούμενους ήταν παρόντες.Απών ήταν μόνο ο κατηγορούμενος κοσμηματοπώλης, όπου και εκπροσωπήθηκε από συνήγορο.

Σε ό,τι αφορά στην κάλυψη της δίκης το δικαστήριο απέρριψε το αίτημα να γίνει σε μεγαλύτερη αίθουσα με στόχο τη δημοσιότητα της διαδικασίας. Παράλληλα, απέρριψε το αίτημα για την παρουσία φωτορεπόρτερ επιτρέποντας μόνο σε τέσσερις δημοσιογράφους, ένα άτομο από το Παρατηρητήριο «ZackieOh Justice Watch», ένα από τη Διεθνή Αμνηστία και ένα από ΛΟΑΤΚΙ οργάνωση να βρίσκονται στις συνεδριάσεις.

Όταν ο εισαγγελεάς ανάγνωσε το κατηγορητήριο έκανε λόγο για αμέλεια αναφέροντας μεταξύ άλλων, σύμφωνα με το ZackieOh Justice Watch τα εξής:

“Από τις ενέργειες απάντων των κατηγορουμένων προκλήθηκαν 23 κακώσεις, υπάρχουν στην ιατροδικαστική, συνέπεια να τεθεί ο μηχανισμός του στρες, ισχαιμικές αλλοιώσεις του μυοκαρδίου από τις οποίες προήλθε ο θάνατός του, το επελθόν αποτέλεσμα οφείλεται σε αμέλεια, όφειλαν και μπορούσαν να αποτρέψουν το αποτέλεσμα […] Ο παθών δεν εκδήλωνε προσβολή εννόμων αγαθών […]Οι αστυνομικοί όφειλαν να προβλέψουν ότι η προσπάθεια ακινητοποίησης και δέσμευσης μπορούσε να επιδεινώσει την ήδη προκληθείσα υγεία του και να προκαλέσει τον θάνατό του […]” 

Η κ. Παπαπαντολέων κατέθεσε αίτημα μετατροπής της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο

“Η οικογένεια του θανόντος έχει τον ισχυρισμό ότι το σύνολο των κατηγορουμένων έπρεπε να έχουν παραπεμφθεί εδώ για ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο και να απευθυνθώ κυρίως στους ενόρκους, ο ενδεχόμενος δόλος είναι ο εξής: δεν θέλω και δεν επιδιώκω, όμως με την πράξη μου προβλέπω το θάνατο και παρ’ όλα αυτά συνεχίζω γιατί αποδέχομαι το επερχόμενο αποτέλσμα […] με ποια κριτήρια, με ποιο τρόπο ένα δικαστήριο μπορεί να προσεγγίσει τι σκέφτεται, τι νομίζει ένας δράστης; Δεν μπορούμε να κάνουμε καταβύθιση αλλά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους λεγόμενους ενδείκτες δόλου[…] σπάνε το τζάμι και βγάζουν τον θανόντα με τρομερή αγριότητα, αποκλειστικά και μόνο στο κεφάλι… Στη συνέχεια οι αστυνομικοί έρχονται να επιτείνουν το αποτέλεσμα αυτό και κατ’ ουσίαν πεθαίνει στα χέρια της αστυνομίας […] Επικουρικά: αν δε γίνει δεκτό για το σύνολο των κατηγορουμένων, να το κάνετε δεκτό για τους δύο πρώτους κατηγορούμενους και για τους υπόλοιπους 4 για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη.

Η κ.Βαρελά [συνήγορος κατηγ. αστυνομικών]είπε:
“Εδώ γίνεται μία προσπάθεια στο πλαίσιο κατασκευής ενόχων να καταστήσουμε τους αστυνομικούς κατηγορούμενους ενώ δεν ήταν καν παρόντες. Έλαβαν σήμα για ληστεία, πολλαπλά και διαδοχικά και έφτασαν αφού είχε εξέλθει από τη βιτρίνα και βρισκόταν στο οδόστρωμα. Όταν ο Ζαχαρίας Κωστόπουλος σπάει την τζαμαρία αποκόπτει ένα τεράστιο κομμάτι γυαλί και απειλεί τον διασώστη, έπειτα στρέφεται εναντίον του αστυνομικού και εν συνεχεία γυρνάει προς το πλήθος, και στρέφει το τεράστιο κομμάτι γυαλί, που το λένε οι μαρτυρικές καταθέσεις μη αστυνομικών, τι έπρεπε να κάνουν; Να μην τον χειροπεδήσουν; Πού είναι ο ανθρωποκτόνος δόλος σε μια τέτοια αφόπλιση; Τον συνέλαβαν και τον παρέδωσαν εν ζωή στους διασώστες του ΕΚΑΒ και μάλιστα έφυγαν και πήγαν ανοίγοντας το δρόμο προς Ευαγγελισμό για να φτάσει εγκαίρως. […]. Και ποια βία; Το λάκτισμα το εμπρόσθιο στον γλουτό; Με κομμάτι γυαλί 30 εκατοστά προς έναν άνθρωπο και στους υπολοίπους; Δηλώνουμε κατηγορηματικά αθώωοι. Και για τη μετατροπή έχει αποφανθεί το συμβούλιο.”

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English