Καμπάνια από το Avaaz για την κατάργηση του «The Bachelor»

Πλησιάζουν ήδη τις 20.000 – ο στόχος της καμπάνιας – οι υπογραφές για τη διακοπή του reality show του Alpha, που όπως καταγγέλλεται, προωθεί σεξιστικά στερεότυπα και προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων. 

Τις τελευταίες ημέρες γίνεται ηλεκτρονική συλλογή υπογραφών μέσω της πλατφόρμας Avaaz, με χιλιάδες πολίτες να έχουν υπογράψει το αίτημα για κατάργηση του The Bachelor. 

Όπως αναφέρεται στο κείμενο συλλογής υπογραφών, «η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει τη γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων».

Σύμφωνα με το κείμενο που συνοδεύει την εκστρατεία με αποδέκτη το Εθνικό Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο (ΕΣΡ), το «Τhe Bachelor είναι μία ελληνική reality τηλεοπτική εκπομπή, που προβάλλεται από τον Σεπτεμβρίου του 2020 από τον τηλεοπτικό σταθμό Alpha TV. Η βασική του ιδέα είναι ότι 20 γυναίκες διεκδικούν έναν άντρα. Η εκπομπή αναπαράγει σεξιστικά στερεότυπα, υποβιβάζει τη γυναίκα, προωθεί τον ανταγωνισμό και την επιθετικότητα ανάμεσα στις ομόφυλες, ενδυναμώνει την ιδέα του κυρίαρχου αρσενικού, προσβάλλει κάθε έννοια ισότητας των φύλων. Σε μια εποχή που η έμφυλη βία κορυφώνεται, εμείς ζητάμε ισότητα, συμπερίληψη, δημοκρατία».

Το ΕΣΡ και αφού το περσινό reality show είχε ολοκληρωθεί, κάλεσε τον Φεβρουάριο του 2021 το κανάλι να δώσει εξηγήσεις για το περιεχόμενό του.

Τελικά, επέβαλε τον Μάιο του 2021 χρηματικό πρόστιμο στον Alpha συνολικού ύψους 100.000 ευρώ. Τα 50.000 ευρώ αφορούν, σύμφωνα με την απόφαση, «στην υποχρέωση εξασφάλισης της ποιοτικής στάθμης των προγραμμάτων, στην οποία συνέβαλε και η μη τήρηση των κανόνων ευπρέπειας στη γλώσσα και τη συμπεριφορά» και τα υπόλοιπα 50.000 ευρώ «στην υποχρέωση σεβασμού της αξιοπρέπειας των τηλεθεατών».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο