Η Φον ντερ Λάιεν μιλά για το «sofagate»: Ένιωσα μόνη, πληγωμένη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία

Αναφερόμενη στο διπλωματικό επεισόδιο που έμεινε στην Ιστορία ως Sofagate, η η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν στην παρέμβασή της στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προ ολίγου .δήλωσε: «Είμαι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έπρεπε να μου έχουν φερθεί αντίστοιχα.

Αλλά αυτό δεν συνέβη. Και δεν μπορώ παρά να συμπεράνω ότι δεν συνέβη επειδή είμαι γυναίκα», είπε η κ. φον ντερ Λάιεν. «Ένιωσα μόνη, πληγωμένη, ως γυναίκα και ως Ευρωπαία», τόνισε, λέγοντας ότι, σε αντίθεση με την ίδια, οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν τη δυνατότητα να αντιδράσουν.

Θυμίζουμε ότι η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρέθηκε να στέκεται όρθια μπροστά στον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,  Σαρλ Μισέλ και τον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν, καθώς δεν είχε προβλεφθεί θέση για εκείνη στην αίθουσα συσκέψεων στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας, κατά την επίσκεψή των Ευρωπαίων επικεφαλής στην Άγκυρα στις αρχές Απριλίου

Στιγμή αμηχανίας

«Εμμ…» μουρμούρισε η πρόεδρος της Κομισιόν σαστισμένη παραμένοντας όρθια την ώρα που Μισέλ και Ερντογάν είχαν ήδη στρογγυλοκαθίσει στις δύο πολυθρόνες που είχαν ετοιμαστεί για να φιλοξενήσουν τους δύο άνδρες, και μόνον αυτούς, που θα συμμετείχαν στην συνάντηση ανάμεσα στους δύο ευρωπαίους ηγέτες και τον ισλαμιστή τούρκο πρόεδρο.

Στην συνέχεια, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν πήρε θέση σε έναν καναπέ, απέναντι από τον τούρκο υπουργό Εξωτερικών, που βρίσκεται ιεραρχικά κάτω από την πρόεδρο της Κομισιόν κατά το πρωτόκολλο.

Στη δική του αναφορά για το επεισόδιο, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ανέφερε ότι έχει εκφράσει επανειλημμένως τη λύπη του και είπε ότι είναι κοινή δέσμευση των δύο προέδρων των ευρωπαϊκών θεσμών να μην ξανασυμβεί ποτέ κάτι τέτοιο. Δήλωσε δε αποφασισμένος να εκμεταλλευθεί το δυσάρεστο γεγονός για να προωθήσει σημαντικά μέτρα υπέρ της ισότητας των φύλων, όπως μεγαλύτερη εκπροσώπηση των γυναικών στα διοικητικά συμβούλια των επιχειρήσεων και την εξάλειψη της ψαλίδας στις αποδοχές ανδρών και γυναικών.

Η κ. φον ντερ Λάιεν δεν έδειχνε να εξευμενίζεται, ωστόσο. Εξαίροντας την πρόοδο που έχει πετύχει η Κομισιόν στην ίση εκπροσώπηση των δύο φύλων στις τάξεις της, είπε ότι το Συμβούλιο, του οποίου προΐσταται ο κ. Μισέλ, «έχει πολύ δρόμο ακόμα» για να φτάσει στο ίδιο επίπεδο ισότητας. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο