Εταιρεία ταξί στα Τίρανα έδωσε τρανσφοβική οδηγία σε οδηγούς της

Ομάδες υπεράσπισης ΛΟΑΤ+ δικαιωμάτων υπέβαλαν καταγγελία για διάκριση, εναντίον εταιρείας ταξί στην Αλβανία, που αρνήθηκε να μεταφέρει τρανς επιβάτη.

Η εταιρεία Green Taxi στην πρωτεύουσα της Αλβανίας, αρνήθηκε να παραλάβει τρανς άτομο, λόγω της ταυτότητας φύλου του, σύμφωνα με όσα καταγγέλλουν οι οργανώσεις LGBTI Alliance και Pro LGBT.

Όταν ρωτήθηκε η εταιρεία, απάντησε: «Κανένας από τους οδηγούς να μην επιβιβάσει. Δεν μπορούν να διανοηθούν να βάλουν μία τραβεστί στο αυτοκίνητό τους.»

Οι δύο ΛΟΑΤ+ οργανώσεις δήλωσαν ότι οι ηχογραφήσεις που έχουν από τους διαχειριστές της Green Taxi δείχνουν ότι η εταιρεία αρνείται ανοιχτά να παρέχει την υπηρεσία της σε μέλη της τρανς κοινότητας.

«Όπως ακούγεται στο ηχητικό υλικό, στο πρόσφατο περιστατικό στα Τίρανα, οι οδηγοί ταξί αυτής της εταιρείας και οι υπάλληλοί της, αρνήθηκαν ανοιχτά να παρέχουν υπηρεσίες σε άτομα της τρανς κοινότητας, χρησιμοποιώντας απαράδεκτο λόγο, γεγονός που αποτελεί ανοιχτή υπόθεση διάκρισης», ανέφεραν οι ομάδες σε κοινή δήλωση.

Ως εκ τούτου, ανέφεραν την Green Taxi στον Επίτροπο για την Προστασία από τις Διακρίσεις.

Η δήλωση πρόσθεσε: «Η τρανς κοινότητα εκτίθεται συστηματικά στη βία και στις διακρίσεις, γεγονός που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την πρόσβαση σε υπηρεσίες, τόσο από δημόσιες δομές, όσο και σε υπηρεσίες που παρέχονται από ιδιωτικούς φορείς.

«Τα τρανς άτομα είναι πολίτες που, σύμφωνα με τους ισχύοντες νόμους και τις θεμελιώδεις εγγυήσεις οποιουδήποτε δημοκρατικού κράτους, αξίζουν να απολαμβάνουν αποτελεσματικά ίσα δικαιώματα, ανεξάρτητα από την υπόλοιπη κοινωνία. Είναι απαράδεκτο να περνούν οι προσωπικές πεποιθήσεις ορισμένων προσώπων ή μιας εταιρείας, που λειτουργεί σύμφωνα με την εθνική νομοθεσία και σύμφωνα με τα δικαιώματα που εγγυάται το νομικό σώμα.»

Όταν το Exit, ένας αλβανικός ιστότοπος, επικοινώνησε με την Green Taxi για να ρωτήσει εάν αρνήθηκαν να εξυπηρετήσουν το τρανς άτομο, η εταιρεία απάντησε: «Δεν έχουμε αυτήν την πολιτική».

Όταν ζητήθηκε δήλωση, η Green Taxi ενημέρωσε «ο διευθυντής μας θα σας μιλήσει για αυτό, περιμένετε τη δήλωσή του παρακαλώ».

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο