Αντιδράσεις προσωπικοτήτων και οργανώσεων για το «victim blaming» που επιχειρεί ο Αλέξης Κούγιας

Εχθές ο Αλέξης Κούγιας, o οποίος ανέλαβε την υπεράσπιση του Δημήτρη Λιγνάδη, επέλεξε ως γραμμή υπεράσπισης του πελάτη του να προσβάλλει τα θύματα του πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου με χαραχτηρισμούς που προσβάλλουν τόσο τα θύματα όσο και την σοβαρότητα της υπόθεσης.

Χαρακτηρίσε τα θύματα ως “‘επαγγελματίες’ ομοφυλόφιλους που ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους”.

Τα απαράδεκτα αυτά σχόλια του δικηγόρου έσπευσαν να σχολιάζουν αρκετές γνωστές προσωπικότητες και οργανώσεις

Το φεμινιστικό δίκτυο «Το Μωβ» καθώς και το Κέντρο Γυναικείων Ερευνών και Μελετών «Διοτίμα» εξέφρασαν τη δυσαρέσκεια τους, κάνοντας μάλιστα λόγο για «victim blaming».

«Οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι και να στηλιτεύονται για τον σεξουαλικό τους προσανατολισμό» αναφέρει σε ανακοίνωσή του «Το Μωβ».

«Δεν είναι αναξιόπιστοι μάρτυρες επειδή είναι ομοφυλόφιλοι, όπως είπε ο Κούγιας για να απαλύνει τις κατηγορίες εναντίον του Λιγνάδη, οι οποίες είναι πολλές και αναφέρονται σε δεκαετίες. Και επιπλέον η ομοφοβία είναι ποινικό αδίκημα».

Αφενός, οι ομοφυλόφιλοι δεν μπορούν να θεωρούνται αναξιόπιστοι και να στηλιτεύονται για τον σεξουαλικό τους…

Δημοσιεύτηκε από Το Μωβ στις Τετάρτη, 24 Φεβρουαρίου 2021

«Το δημόσιο victim blaiming, οι σεξιστικές και ομοφοβικές δηλώσεις από δικηγόρο καταγγελλόμενου για βιασμούς ανηλίκων δεν εξυπηρετούν την ενημέρωση. Επανα-τραυματίζουν και τρομοκρατούν θύματα, μάρτυρες και άλλα ευάλωτα άτομα» αναφέρει το «Διοτίμα».

Δημήτρης Καραντζάς

«Σήμερα ειπώθηκε η φράση “επαγγελματίες” ομοφυλόφιλοι, οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με αντίστοιχους ομοφυλόφιλους” – τοποθέτηση η οποία προσβάλει την προσωπικότητα των μαρτύρων, γενικεύει επικίνδυνα και προσβάλει συλλήβδην τους ομοφυλόφιλους. Και θυμήθηκα μια άλλη τοποθέτηση για τον αείμνηστο συγγραφέα : «ερωτική επιλογή «αντιαισθητική» και «παρά φύση», χαρακτηρίζοντας τον Μένη Κουμανταρέα «μέγιστο καλλιτέχνη, διεστραμμένο άνθρωπο» και «εκμαυλιστή» και μετατρέποντας τους θύτες σε θύματα, δικαιολογώντας μάλιστα πρακτικές αυτοδικίας. «Η πράξη του κατηγορούμενου μπορεί να έσωσε πολλά παιδιά, αυτή είναι η πραγματικότητα. Εμένα αν μου το ’χε κάνει ο αείμνηστος, θα του είχα κόψει και τα γεννητικά όργανα και τα χέρια και τα πόδια», είχε πει».

Σημερα ειπώθηκε η φράση “επαγγελματίες» ομοφυλόφιλοι , οι οποίοι ως επάγγελμα έχουν την επ’ αμοιβή συνύπαρξή τους με…

Δημοσιεύτηκε από Dimitris Karantzas στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

 Γρηγόρης Βαλλιανάτος

«Η αναφορά του δικηγόρου Αθηνών Αλέξη Κούγια, σε ομοφυλόφιλους επαγγελματίες είναι απαράδεκτη. Είναι η πολλοστή ομοφοβική αναφορά του ίδιου μετά τα εγκαίνια της σειράς ομοφοβικών δηλώσεων πριν 15 χρόνια όταν με αφορμή το παραδικαστικό κύκλωμα είχε δηλώσει, “Ομοφυλόφιλοι δικηγόροι και επίορκοι δικαστές λυμάνονται την Δικαιοσύνη” σε εφημερίδα των Αθηνών =. Είναι αλήθεια πως από τότε έχει επιχειρήσει να διορθώσει ομοφοβικές του δηλώσεις αλλά προφανώς “η χαρά (του ομοφοβικού) δεν τον αφήνει”. Η ομοφυλοφιλία δεν είναι επάγγελμα, αλλά ανθρώπινη ιδιότητα νομικά αποδεκτή, και ο πελάτης του δεν “κατηγορείται” για ομοφυλοφιλία. Αλλά ούτε για αγορά ή πώληση σεξουαλικών υπηρεσιών κατηγορείται, στην περίπτωση που εννοεί επαγγελματίες τους εργαζόμενους στο σεξ. Ο πελάτης του ερευνάται για “βιασμούς ανηλίκων κατά συρροή”. Βιασμούς πόσο μάλλον κατ εξακολούθηση, ας ρίξει μια ματιά να δει ποιοι τους κάνουν. Όσο για την αγορά σεξουαλικών υπηρεσιών, γνωρίζει πολύ καλά πως τα νεαρά αγόρια που συναντούσαν τον πελάτη του δεν έχουν τις προϋποθέσεις του νομού 2734/1999 για να τους ονομάζει έτσι ένας νομικός. Η παλιά εκείνη δήλωση του και οι επιπλοκές της τον είχαν οδηγήσει στο κρατητήριο του αστυνομικού τμήματος Συντάγματος για μια νύχτα, και στο πειθαρχικό του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών…».

Η αναφορα του δικηγορου Αθηνων Αλεξη Κουγια, σε ομοφυλοφιλους επαγγελματιες ειναι απαραδεκτη. Ειναι η πολλοστη ομοφοβικη…

Δημοσιεύτηκε από Gregory Vallianatos στις Τρίτη, 23 Φεβρουαρίου 2021

Φοίβος Δεληβοριάς 

«Τι μας λέει ο κύριος Κούγιας; Ότι όποιος είναι ομοφυλόφιλος ή έχει εξωσυζυγική σχέση είναι “επαγγελματίας”, άρα αναξιόπιστος. Άρα αν δει ένα φόνο, η μαρτυρία του δεν έχει αξία. Ο κύριος Λιγνάδης επιτρέπει να βγαίνει ο δικηγόρος του και να λέει τέτοια πράγματα. Επίσης ο κύριος Λιγνάδης, ο δικηγόρος του δηλαδή, μπλέκει η ομοφυλοφιλία, που είναι μια ελεύθερη ερωτική προτίμηση, με την παιδεραστία, που είναι ένα ειδεχθές και ποινικό κολάσιμο έγκλημα, και με τον βιασμό, που είναι ένα αποτρόπαιο έγκλημα. Υπάρχει εδώ ένα μεγάλο σκάνδαλο. Ο άνθρωπος που επελέγη από την κυβέρνηση να είναι το σύμβολο του θεάτρου βγαίνει και λέει αυτά. Οι απόψεις του είναι αυτές. Πιθανόν να τις δίδασκε και στα παιδιά. Ότι η ομοφυλοφιλία είναι επάγγελμα. Οι ομοφυλόφιλοι είναι αναξιόπιστοι πολίτες. Δεν ξέρουμε και δεν μπορούμε να ξέρουμε τι έχει κάνει ο κύριος Λιγνάδης, όμως αυτό που έγινε εχθές είναι ένα έγκλημα. Είναι ήδη ένας βιασμός. Και της πραγματικότητας. Και των θυμάτων. Και των ανθρώπων όλων που πρόκειται να μιλήσουν. Ξέρουμε γιατί επελέγη ο κύριος Κούγιας και γιατί βγαίνει στα κανάλια και λέει αυτά τα πράγματα. Το κάνει για να φοβηθούν αυτοί που μίλησαν και αυτοί που προτίθενται να μιλήσουν και το σκέφτονται διότι βλέπουν την εικόνα αυτής της κοινωνίας που εκπροσωπεί ο κύριος Κούγιας.»

«Το άλλο σκάνδαλο είναι ότι ο κύριος Λιγνάδης χθες πολιτικοποίησε ο ίδιος την υπόθεσή του. Δηλαδή είπε ότι είμαι εδώ διότι υπάρχει μια σκευωρία εναντίον της κυβέρνησης και της επένδυσης στο Ελληνικό. Αυτό είναι ένα μεγάλο σκάνδαλο. Αυτός ο άνθρωπος βγαίνει και συνδέει κατ’ αυτόν τον τρόπο το όνομά του με την κυβέρνηση. Και δεν είδα κανένα κυβερνητικό στέλεχος να βγαίνει να διαμαρτυρηθεί γι’ αυτά που είπε ο κύριος Κούγιας, και πιστεύει ο κύριος Λιγνάδης, στην τηλεόραση»

Καλό θα ήταν να γνωρίζαμε και τις απόψεις του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών για τα όσα ο κ. Κούγιας δημόσια κατ’ επανάληψη είπε. Ο οποίος για την ώρα τηρεί σιγή ιχθύος…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο