Shadow

Χαρδαλιάς: Αυτά είναι τα νέα μέτρα που θα ισχύουν από την Πέμπτη στην Αττική

Αυστηρούς περιορισμούς κατά τα πρότυπα του περασμένου Μαρτίου με ορισμένες παραλλαγές ανακοίνωσε το μεσημέρι ο Νίκος Χαρδαλιάς με τα μέτρα να τίθενται σε ισχύ από αύριο στις 6 το πρωί έως και τις 28 Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας τα νέα μέτρα θα ισχύσουν για την περιφερειακή ενότητα Αττικής, συμπεριλαμβανομένων και όλων των νήσων και της περιοχής της Τροιζηνίας.

Στα γενικά μέτρα:

Η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο στους εσωτερικούς όσο και τους εξωτερικούς χώρους.

Εξακολουθεί να ισχύει απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί τις καθημερινές, ενώ τα Σαββατοκύριακα η απαγόρευση θα είναι σε ισχύ από τις 6 το απόγευμα έως τις 5 το πρωί.

Τις υπόλοιπες ώρες, οι μετακινήσεις θα συνεχίσουν να πραγματοποιούνται με τη χρήση SMS για τους 6 λόγους που ίσχυαν κατά τη διάρκεια αυτών των μηνών.

Μια σημαντική διαφοροποίηση σε σχέση με το ολικό lockdown του Μαρτίου είναι το γεγονός ότι οι διαδημοτικές μετακινήσεις με χρήση του SMS για ατομική άσκηση δεν απαγορεύεται, καθώς, όπως δήλωσε ο Ν. Χαρδαλιάς, αξιολογήθηκε ως μέτρο και δεν κρίθηκε αναγκαίο.

Όσον αφορά τις διαδημοτικές μετακινήσεις για χρήση του sms με κωδικό 6 που αφορά στην ατομική άσκηση, αξιολογήθηκε ως μέτρο και τελικά δεν απαγορεύονται.

Σχετικά με τις υπερτοπικές μετακινήσεις εκτός περιφέρειας Αττικής, αυτές επιτρέπονται μόνο για τους εξής λόγους και με την επίδειξη των απαραίτητων αποδεικτικών εγγράφων:

Παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας.

Μετακινήσεις: Σε ισχύ απαγόρευση κυκλοφορίας από 9 μμ.-5 πμ τις καθημερινές και 6μμ-5πμ τα Σαββατοκύριακα. Διατηρείται η υποχρέωση αποστολής μηνύματος στο 13033.

Δεν αλλάζει κάτι στις μετακίνησεις για ατομική άσκηση(κωδικός 6)

Υπερτοπικές μετακινήσεις επιτρέπονται:

* από και προς την εργασία

* για λόγους υγείας

* προς τον σκοπό εφάπαξ μετάβασης στον τόπο της μόνιμης κατοικίας

* για μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις

*για εφάπαξ μετάβαση φοιτητή / φοιτήτριας ή σπουδαστή/σπουδάστριας από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα / η Σχολή Επιστημών Υγείας Α.Ε.Ι., η Σχολή Αξιωματικών ή η Σχολή Αστυφυλάκων της Ελληνικής Αστυνομίας ή η Σχολή Αξιωματικών ή Πυροσβεστών του Πυροσβεστικού Σώματος ή η Σχολή Δοκίμων Σημαιοφόρων ή η Σχολή Δοκίμων Λιμενοφυλάκων του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής για λόγους σπουδών, ή για εφάπαξ μετάβαση μαθητή/μαθήτριας, εξεταζόμενου / εξεταζόμενης από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα που εδρεύει ο */ για μια μετακίνηση με επιστροφή φοιτητή/φοιτήτριας, με τη συνοδεία ενός ακόμη προσώπου, από τον τόπο μόνιμης κατοικίας στην περιφερειακή ενότητα όπου εδρεύει το Τμήμα/η Σχολή όπου ο/η φοιτητής/τρια φοιτά και μισθώνει το ακίνητο προς τον σκοπό μεταφοράς οικοσκευής μετά από λύση της σύμβασης μίσθωσης της φοιτητικής οικίας, εντός εβδομήντα δύο (72) ωρών από την έναρξη μετακίνησης προς τον εν λόγω σκοπό

* προς το σκοπό συγκομιδής αγροτικών προϊόντων

Σχολεία: Τηλεκπαίδευση σε όλες τις βαθμίδες και σε αναστολή βρεφικοί, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί. Με φυσική παρουσία τα μαθήματα μόνο στα σχολεία Ειδικής Αγωγής. Από την Πέμπτη ξεκινά εκ νέου η προβολή εκπαιδευτικών προγραμμάτων από την ΕΡΤ2.

Λιανεμπόριο: Κλειστά όλα τα καταστήματα εκτός από σουπερμάρκετ, καταστήματα τροφίμων, μίνι μάρκετ, κάβες, περίπτερα (λειτουργούν σε 24ωρη βάση), pet shop, βενζινάδικα, καθαριστήρια, καταστήματα κινητής τηλεφωνίας και υπολογιστών για πληρωμή λογαριασμών και επισκευές, καθώς και φυσικά ιατρεία και φαρμακεία.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων είναι από 7 π.μ. έως τις 8:30 μ.μ. τις καθημερινές και από τις 7 π.μ. έως τις 5:30 τα Σάββατα.

Τις Κυριακές επιτρέπεται μόνο η λειτουργία παντοπωλείων, ζαχαροπλαστείων, φούρνων κλπ, έως τις 5:30 μ.μ. Τα σούπερ μάρκετ μπορούν να λειτουργούν μόνο για εκτέλεση ηλεκτρονικών παραγγελιών μέχρι εκείνη την ώρα.

Εστίαση: Συνεχίζεται η λειτουργία με υπηρεσίες delivery και take away στο πλαίσιο των προβλεπόμενων μετακινήσεων

Χώροι λατρείας: Λειτουργίες και τελετές μόνο από θρησκευτικούς λειτουργούς και χωρίς την παρουσία πιστών. Έως 9 άτομα σε γάμους, βαφτίσεις, κηδείες και μνημόσυνα.

Όσον αφορά στη λειτουργία των Νοσοκομείων, των κλινικών, των ιατρείων και των διαγνωστικών κέντρων, συνεχίζουν να ισχύουν τα εξής:

  • Ένας (1) συνοδός / επισκέπτης ανά ασθενή
  • Τήρηση ελάχιστης απόστασης ενάμισι (1,5) μέτρου, πλην της διενέργειας ιατρικών πράξεων
  • Περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 80% – Εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά, καθώς και τα ειδικά νοσοκομεία.

Υπενθυμίζεται, επίσης, ότι παρατείνεται η αναστολή του επισκεπτηρίου στα Κέντρα Φροντίδας Ηλικιωμένων.

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε, ακόμη, ότι τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα διενεργούνται με 65% πληρότητα, ενώ στα πλοία η πληρότητα είναι στο 50% (55% εφόσον διαθέτουν καμπίνες). Στα ΙΧ και τα ταξί επιτρέπεται οδηγός και δύο επιβάτες (εξαιρουμένων ανηλίκων τέκνων και ατόμων που χρήζουν βοήθειας).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English