Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ


Στις 12:00 το μεσημέρι ακριβώς, τοπική ώρα, 7:00 το απόγευμα ώρα Ελλάδος, ο Τζο Μπάιντεν με το χέρι του στη Βίβλο που κρατούσε η σύζυγός του, Τζιλ, ορκίστηκε 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ.

Η σημερινή ορκωμοσία δεν έμοιαζε πολύ με τις ορκωμοσίες άλλων προέδρων των ΗΠΑ.

Κατ’ αρχάς, δεν έγινε παράδοση-παραλαβή. Οι Τραμπ δεν υποδέχθηκαν όπως είναι σύνηθες, πριν από την ορκωμοσία, τους Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο για τσάι.

Ο Τραμπ επέλεξε να μην παραστεί στην ορκωμοσία του διαδόχου του και να φύγει από την Ουάσιγκτον ως πρόεδρος. Γι’ αυτό και στις 8:00 το πρωί τοπική ώρα πέταξε με το Air Force One για τη Φλόριντα, το Μαρ α Λάγκο, στο οποίο προς το παρόν μετακομίζει.

Είναι το Air Force One που αρνήθηκε να παραχωρήσει χθες στον Τζο Μπάιντεν για να έρθει ο εκλεγμένος πρόεδρος των ΗΠΑ στην πρωτεύουσα. Αντ’ αυτού, ο νέος πρόεδρος αφίχθη με ιδιωτικό τζετ.

Από την ορκωμοσία, όπως προαναφέραμε, θα απουσιάζει ο προκάτοχος του Μπάιντεν.(κάτι που είχε να συμβεί χρόνια)

Σε όλες τις προηγούμενες ορκωμοσίες, το National Mall, το τεράστιο πάρκο που εκτείνεται μπροστά από το Καπιτώλιο, γέμιζε με κόσμο που ήθελε να δει και να ακούσει τον νέο πρόεδρο. Φέτος αυτό δεν θα γίνει εξαιτίας της πανδημίας, για να αποφευχθεί ο συνωστισμός και να αποτραπεί το ενδεχόμενο η ορκωμοσία του νέου προέδρου να γίνει ένα νέο περιστατικό υπερμετάδοσης.

Η Lady Gaga τραγούδησε τον εθνικό ύμνο των ΗΠΑ

Στις 18.41 ώρα Ελλάδας, ορκίσθηκε η πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρος, η  Κάμαλα Χάρις . Όπως ειπώθηκε στην τελετή, μάλιστα, «όταν εκείνη ορκισθεί τα αγόρια και τα κορίτσια σε όλο τον κόσμο θα ξέρουν ότι όλα είναι εφικτά». Η Κάμαλα Χάρις -που έβγαλε τη μάσκα της την ώρα που έδινε τον όρκο της για να φανεί ένα πλατύ χαμόγελο και η συγκίνηση στο πρόσωπό της-  ορκίσθηκε από τη Δικαστή του Ανωτάτου Δικαστηρίου και πρώτη λατίνα- αφροαμερικανή που υπηρετεί εκεί,  Σόνια Σόττομαγιόρ.  Τον ενθουσιασμό για την ανάληψη των καθηκόντων από τη Χάρις συνόψισε με την αντίδρασή του ο Μπαράκ Ομπάμα, μόλις εκείνη έδωσε τον όρκο της: «Alright!» αναφώνησε. 

Μετά την ορκωμοσία της Κάμαλα Χάρις, στη σκηνή ανέβηκε, ντυμένη στα λευκά, η Τζένιφερ Λόπεζ, που τραγούδησε προς την τιμήν του νέου προέδρου των ΗΠΑ: Τhis land is your land». Στο μέσον του τραγουδιού, μάλιστα, η Λατίνα σταρ απευθύνθηκε στα Ισπανικά λέγοντας μεταξύ άλλων «Δικαιοσύνη για όλους». 


Στις 18.48 ώρα Ελλάδας ο Τζο Μπάιντεν έγινε επίσημα ο 46ος πρόεδρος των ΗΠΑ. 

Στην πρώτη ομιλία του ο Μπάιντεν τόνισε ότι «αυτή είναι η ημέρα της Αμερικής, η ημέρα της Δημοκρατίας». «Η Δημοκρατία νίκησε» διεμήνυσε ο Μπάιντεν, για να προσθέσει ότι θα δώσει την ψυχή του για να ενώσει τους Αμερικανούς.

Με αιχμές κατά του απελθόντος πλέον Ντόναλντ Τραμπ, ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ σημείωσε: «Αναδύεται ένας πολιτικός εξτρεμισμός, η λευκή υπεροχή, η εσωτερική τρομοκρατία, που θα την αντιμετωπίσουμε και θα τη νικήσουμε».

Ο Τζο Μπάιντεν σε συνέντευξή του στο Philadelphia Gay News  είχε δεσμευθεί να επεκτείνει τα δικαιώματα των queer διεθνώς, καθιστώντας την ισότητα κεντρικό κομμάτι της διπλωματίας των ΗΠΑ, όταν αναλάβει τα καθήκοντά του τον Ιανουάριο. Στη συνέντευξη τότε παρουσίασε και την ατζέντα σε σχέση με τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα.

Και αν κρίνουμε απο τις πρώτες κινήσεις του που αξιοποίησε σε κυβερνητικές θέσεις μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας είναι και πιθανόν να μας εκπλήξει ευχάριστα.

Παρόντες στην ορκομωσία του νέου Προέδρου των Η.Π.Α. ήταν οι πρώην πρόεδροι Τζορτζ Μπους και η σύζυγός του Λόρα, Μπιλ Κλίντον με τη Χίλαρι και ο Μπαράκ Ομπάμα με τη Μισέλ.


Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο