Καμία κυβερνητική κίνηση για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα

Το ζήτημα της βελτίωσης της νομοθεσίας για τα ομόφυλα ζευγάρια στην Ελλάδα, με βάση την πενταετή ΛΟΑΤΚΙ+ Στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν έχει συζητηθεί ακόμη από την κυβέρνηση, σύμφωνα με πρόσφατο ρεπορτάζ της Κέλλυς Χεινοπώρου για την τηλεόραση του ΑΝΤ1.

ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγική Ισότητας 2020-2025

Θυμίζουμε ότι η Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (EC), Vera Jourova, και η Επίτροπος για την Ισότητα, Helena Dalli, δημοσίευσαν την πενταετή στρατηγική με τίτλο«Ένωση για την Ισότητα: ΛΟΑΤΚΙ Στρατηγική Ισότητας 2020-2025» (Union of Equality: LGBTIQ Equality Strategy 2020-2025), μετά την ισχυρή δέσμευση της Προέδρου, Ursula von der Leyen, για τα ΛΟΑΤΙ δικαιώματα σε ομιλία της τον Σεπτέμβριο.

Στην Ελλάδα τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούμε να συνάπτουμε σύμφωνο συμβίωσης, δεν έχουμε, ωστόσο, δικαίωμα στην τέλεση πολιτικού (ή θρησκευτικού) γάμου. Μπορούμε να γίνουμε ανάδοχοι γονείς, αλλά δεν έχουμε ίσα δικαιώματα στην ανατροφή των δικών μας -βιολογικών ή τεκνοθετημένων- παιδιών.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, όπως υπογραμμίζει η Στέλλα Μπελιά, Πρόεδρος της ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωσης Οικογένειες Ουράνιο Τόξο: “Αυτό είναι κυρίως προβληματικό για τα παιδιά μας.” Τα παιδιά πέφτουν σε νομικό κενό, με ενδεικτικό παράδειγμα το γεγονός ότι “ο μη βιολογικός γονιός μπορεί να ασφαλίσει ιατροφαρμακευτικά την/τον σύντροφό της μέσω κάποιου ταμείου, όχι όμως το παιδί τους, το οποίο μένει ακάλυπτο.” 

Το ζήτημα, ωστόσο, είναι οι κινήσεις της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα. Όπως υπογραμμίζει ο ακτιβιστής Ραφαήλ Μπιλίδας στο ρεπορτάζ: “Αυτό που περιμένουμε είναι η στάση της ελληνικής κυβέρνησης και κατά πόσο θα υιοθετήσει τις συγκεκριμένες στρατηγικές.” 

Καμία κίνηση από τη ΝΔ ακόμη

Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Δικαιοσύνης, όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ (31/12/20), το ζήτημα δεν έχει τεθεί ακόμη στην κυβέρνηση, παρόλο που η πενταετής Στρατηγική έχει δημοσιοποιηθεί ήδη από τις 12 Νοεμβρίου του 2020.

Να σημειώσουμε, ότι στο ρεπορτάζ παρουσιάζεται επιπλέον η άποψη καθηγήτριας Πανεπιστημίου, η οποία κάνει λόγο για την “απροετοίμαστη κοινωνία” και για την “προστασία των παιδιών.” Τέλος, αναφέρεται και η αντίθεση στάση της Ιεράς Συνόδου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο