Shadow

“A Promised Land”: Ο Μπαράκ Ομπάμα μετανιώνει για την “εφηβική ομοφοβία” του

Ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του πρώην προέδρου, “A Promised Land” , έδωσε στο κοινό μια εικόνα για τη ρομαντική ζωή του πρώην προέδρου τα χρόνια πριν από τη συνάντησή του με τη Michelle, ενώ σπούδαζε στο Occidental College του Λος Άντζελες πριν μεταφερθεί στο Columbia.

Ο Μπαράκ Ομπάμα μετανιώνει για την εφηβική ομοφοβία του προς την ομόφυλη σχέση της θείας του, για την οποία μιλάει για πρώτη φορά, ενώ θυμάμαι να είναι ερωτευμένος με μία αμφιφυλόφιλη κοπέλα στο κολέγιο, η οποία τον ώθησε να διαβάσει Foucault.

Ο νεαρός Barack Obama στο γραφείο νομικής του Harvard (Lane Turner/The Boston Globe via Getty)

«Κοιτάζοντας πίσω στο παρελθόν είναι λίγο ντροπιαστικό να αναγνωρίζω το βαθμό στον οποίο η πνευματική μου περιέργεια, αυτά τα δύο πρώτα χρόνια του κολεγίου, παραλληλιζόταν με τα ενδιαφέροντα διαφόρων γυναικών, που προσπαθούσα να γνωρίσω.

«[Karl] Marx και [Herbert] Marcuse, για να έχω κάτι να συζητήσω με τη σοσιαλίστρια, που ζούσε στο κοιτώνα μου. [Frantz]Fanon και Gwendolyn Brooks για την ειδική στην κοινωνιολογία, που δεν μου έριξε ποτέ μια δεύτερη ματιά. [Michel] Foucault και [Virginia] Woolf για την αιθέρια αμφιφυλόφιλη, που φορούσε κυρίως μαύρα.

«Ως στρατηγική για να ρίξω κάποιο κορίτσι, αυτός ο ψευδο-πνευματισμός μου αποδείχθηκε ως επί το πλείστον άχρηστος. Βρέθηκα σε μια σειρά από φιλικές, αλλά αγνές φιλίες.

“Ωστόσο, αυτές οι προσπάθειες εξυπηρετούσαν τελικά έναν σκοπό: Κάτι που διαμόρφωσε μια κοσμοθεωρία πήρε μορφή στο μυαλό μου.”

Στο βιβλίο, ο Ομπάμα μιλά ειλικρινά για τις οπισθοδρομικές απόψεις του προς τους ΛΟΑΤ+ ανθρώπους, που είχε τα χρόνια πριν μπει στην πολιτική, παραδεχόμενος ότι «η στάση του απέναντι στους ομοφυλόφιλους, τις λεσβίες και τα τρανς άτομα δεν ήταν πάντα ιδιαίτερα διαφωτισμένη.»

Ο Μπαράκ Ομπάμα αποκαλύπτει ότι είχε μια λεσβία θεία και «μετανιώνει» για την εφηβική του ομοφοβία.

Αποκαλύπτοντας για πρώτη φορά, ότι η θεία του ήταν σε μία ομόφυλη σχέση, ο ηγέτης έγραψε: «Μεγάλωσα τη δεκαετία του ’70, μια εποχή που η ΛΟΑΤ+ ζωή ήταν πολύ λιγότερο ορατή στα άτομα εκτός της κοινότητας, έτσι ώστε η [γιαγιά] αδελφή της Toot (και μία από τις αγαπημένες μου συγγενείς), η θεία Arlene, ένιωθε υποχρεωμένη να συστήνει τη σύντροφό της, που ήταν μαζί της για 20 χρόνια, ως «η στενή μου φίλη Marge» κάθε φορά που μας επισκεπτόταν στη Χαβάη.

«Και όπως πολλοί έφηβοι εκείνα τα χρόνια, οι φίλοι μου και εγώ μερικές φορές πετούσαμε λέξεις, όπως «f*g» ή «gay» ο ένας στον άλλο, ως συνηθισμένες προσβολές – που ουσιαστικά προσπαθούσαμε να ενισχύσουμε την αρρενωπότητά μας και να κρύψουμε τις ανασφάλειες μας.

«Μόλις πήγα στο κολέγιο και έκανα φιλίες με φοιτήτριες/τές και καθηγήτριες/τές, που ήταν ανοιχτά ομοφυλόφιλες/οι, συνειδητοποίησα την ανοιχτή διάκριση και το μίσος που υπέστησαν, καθώς και τη μοναξιά και την αμφιβολία που τους επέβαλε η κυρίαρχη κουλτούρα. Ένιωσα ντροπή για την προηγούμενη συμπεριφορά μου – και έμαθα να κάνω τα πράγματα καλύτερα.”

Ο ηγέτης αναγνώρισε «τις φιλίες που έκανα και τις ιστορίες που άκουσα… από ΛΟΑΤΚ άτομα κατά τη διάρκεια του κολεγίου και την πρώιμη καριέρα μου» με το «άνοιγμα της καρδιάς μου στις ανθρώπινες διαστάσεις των ζητημάτων, που θα σκεφτόμουν κάποτε κυρίως με αφηρημένους όρους.» 

Η θεία του Ομπάμα, Margaret Arlene Payne, πέθανε το 2014 σε ηλικία 87 ετών, αναφέροντας στη νεκρολογία της, ότι επέζησε χάρη στην οικογένειά της και τη «φίλη της Margery Duffey».

Όσον αφορά την νεκρολογία της Payne, η οποία δεν αναφέρθηκε με κάποια σημαντική σύνδεση, με τον τότε πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών, πέρα από την αναφορά του στη λίστα των συγγενών, η Duffey είχε πει: «Ήταν στη θέση των συγγενών, αυτό ήταν για εκείνη.” 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English