Shadow

2o lockdown: Απο το Σάββατο 7 Νοεμβρίου σε όλη τη χώρα

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε πως από το Σάββατο στις 6 το πρωί όλη η χώρα μπαίνει σε lockdown για τρεις εβδομάδες, έως τις 30 Νοεμβρίου δηλαδή.

«Επέλεξα σήμερα διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας. Είμαι με τον κ. Τσιόδρα για να καταδείξω ότι οδηγός στις αποφάσεις είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα», ανέφερε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας τις ανακοινώσεις που έκανε με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα. «Ξέρω ότι υπάρχει στεναχώρια, ανησυχία, φόβος για τις οικονομικές επιπτώσεις», συνέχισε ο πρωθυπουργός και συμπλήρωσε: «Θέλουμε τους πολίτες συμμάχους σε αυτή τη νέα μεγάλη προσπάθεια που καλούμαστε να κάνουμε. Το πνεύμα αλληλεγγύης το οποίο έχουμε επιδείξει επανειλημμένα να εξακολουθούμε να το δείχνουμε».

Ο πρωθυπουργός προσπάθησε να αιτιολογήσει τι μεσολάβησε και σε τέσσερις μέρες η κυβέρνησή του έχει ανακοινώσει τρεις διαφορετικές δέσμες μέτρων.

«Τις τελευταίες πέντε ημέρες είδαμε εκθετική αύξηση των κρουσμάτων. Σχεδόν 10.000 κρούσματα σε 5 ημέρες. Είδαμε σημαντική αύξηση στις νοσηλείες, στους διασωληνωμένους, στις πόσες ΜΕΘ αναγκαστήκαμε να χρησιμοποιήσουμε, άσχημη αναλογία εισαγωγών και εξιτηρίων» τόνισε χωρίς βέβαια να κάνει καμία αναφορά στο χρόνο προετοιμασίας που έχει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμαστεί για όλα τα σενάρια.

Τα επιστημονικά δεδομένα δεν πρέπει να είναι αντικείμενο αντιπαράθεσης. Τις τελικές αποφάσεις τις παίρνει η κυβέρνηση και εγώ προσωπικά αλλά τα επιστημονικά δεδομένα είναι αδιαπραγμάτευτα, ενω σημείωσε με νόημα πως «η αμφισβήτηση να είναι στις πολιτικές επιλογές, όχι στα επιστημονικά, όχι στα επιδημιολογικά δεδομένα. Οι αποφάσεις είναι πολιτικές. Εμείς αναλαμβάνουμε στο ακέραιο την ευθύνη».

Τα νέα περιοριστικά μέτρα που θα τεθούν σε ισχύ από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (7/11) θα περιλαμβάνουν:

  • Kλείσιμο του λιανεμπορίου, με εξαίρεση τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων.
  • Κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης με εξαίρεση τα delivery.
  • Κανονικά θα συνεχίσουν να λειτουργού οι δομές υγείας και τα φαρμακεία.
  • Κανονικά θα συνεχίσουν τη λειτουργία τους τα δημοτικά, τα νηπιαγωγεία και οι παιδικοί σταθμοί σε όλη τη χώρα, ενώ με τηλεκπαίδευση θα γίνονται τα μαθήματα σε γυμνάσια, λύκεια και πανεπιστήμια. Ανοιχτά θα παραμείνουν επίσης όλα σχολεία ειδικής αγωγής. 
  • Καθολική χρήση μάσκας σε όλες τις μετακινήσεις. 

.

SMS

Σε ό,τι αφορά στις μετακινήσεις των πολιτών, αυτές θα γίνονται μόνο με την αποστολή –χωρίς χρέωση- γραπτού μηνύματος στον πενταψήφιο αριθμό 13033

Η «Κατ’ Εξαίρεση Μετακίνηση Πολιτών» και οι αντίστοιχοι κωδικοί αφορούν  στις ακόλουθες περιπτώσεις:
• 1: Μετάβαση σε φαρμακείο ή επίσκεψη στον γιατρό, εφόσον αυτό συνιστάται μετά από σχετική επικοινωνία.
• 2: Μετάβαση σε εν λειτουργία κατάστημα προμηθειών αγαθών πρώτης ανάγκης (σουπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ), όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους.
• 3: Μετάβαση στην τράπεζα, στο μέτρο που δεν είναι δυνατή η ηλεκτρονική συναλλαγή.
• 4: Κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε ανάγκη.
• 5: Μετάβαση σε τελετή (π.χ. κηδεία, γάμος, βάφτιση) υπό τους όρους που προβλέπει ο νόμος ή μετάβαση διαζευγμένων γονέων ή γονέων που τελούν σε διάσταση που είναι αναγκαία για τη διασφάλιση της επικοινωνίας γονέων και τέκνων.
• 6: Σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ή κίνηση με κατοικίδιο ζώο, ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας στην τελευταία αυτή περίπτωση την αναγκαία απόσταση του 1,5 μέτρου.

  • Όσοι εργαζόμενοι έχουν τεθεί σε καθεστώς αναστολής τον Νοέμβριο θα πάρουν 800 ευρώ αντί για 534 (ισχύει μόνο για τον Νοέμβριο).
  • Επεκτείνονται κατά δύο μήνες όλα τα επιδόματα ανεργίας που έληγαν Νοέμβριο και Δεκέμβριο.
  • Μη επιδοτούμενοι μακροχρόνια άνεργοι θα λάβουν εφάπαξ αποζημίωση ύψους 400 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English