Οργή για τη Dua Lipa: Η ανάρτηση για Μεγάλη Αλβανία και η αφοπλιστική απάντηση της Καίτης Γαρμπή

Η Dua Lipa μας είχε συνηθίσει να ασχολούνται τα με τις επιτυχίες της στο τραγούδι.

Η τραγουδίστρια η οποία έχει καταγωγή από το Κόσοβο αλλά ζει στη Βρετανία, ανήρτησε πρόσφατα τη σημαία της «Μεγάλης Αλβανίας» σε Instagram και Twitter και δίχασε τους διαδικτυακούς της φίλους.

 Η εικόνα παρουσιάζει το λάβαρο που είχε πρωτοεμφανιστεί στον ποδοσφαιρικό αγώνα της Σερβίας με την Αλβανία τον Οκτώβριο του 2014, συνοδεύοντάς τη με τη λεζάντα:

 «Αυτόχθων, επίθετο (του κατοίκου ενός τόπου) ιθαγενής και όχι απόγονος μεταναστών ή αποίκων».

Τα δύο πρόσωπα, μάλιστα, που φαίνονται στη φωτογραφία είναι αυτό του ιδρυτή του αλβανικού κράτους Ισμαήλ Κεμάλι και του Αλβανού πολεμιστή Ίσα Μπολετίνι εθνικού ήρωα των Κοσοβάρων που πρωτοστάτησε στον ανταρτοπόλεμο κατά της Σερβίας το 1910. Ο χάρτης ανάμεσα στα δύο πρόσωπα, είναι αυτός της «Μεγάλης Αλβανίας», που εκτός των άλλων περιλαμβάνει ελληνικά εδάφη μέχρι και την Θεσπρωτία καθώς και την Κέρκυρα. Στο κάτω μέρος γράφεται η λέξη «Autochthonous», δηλαδή «Αυτόχθονες», δηλώνοντας πως οι περιοχές αυτές τους ανήκουν διότι ζουν χρόνια σε αυτές και δεν μετοίκησαν.

Όπως ήταν φυσικό, οι χρήστες παρατήρησαν πως ο χάρτης προβάλλει την εθνικιστική ιδέα της «Μεγάλης Αλβανίας», που προωθεί την ενοποίηση όλων των βαλκανικών εδαφών με σημαντικό αλβανικό πληθυσμό, με αποτέλεσμα η εικόνα να γίνει πολύ γρήγορα αντικείμενο χιλιάδων σχολίων με πολλούς να την κατηγορούν ότι «δείχνει συμπάθεια απέναντι στον φασισμό», καθώς η μόνη φορά που υπήρχε η διευρυμένη Αλβανία ήταν ως υποτελές κράτος κατά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο.  

Οι περισσότεροι φανς της δήλωσαν έκπληκτοι που η Dua Lipa έφτασε στο σημείο να χαρακτηριστεί «φασίστρια», με κάποιους να προωθούν μέχρι και το hashtag #cancelDuaLipa, ενώ άλλοι υπερασπίστηκαν την τραγουδίστρια, λέγοντας ότι το μήνυμά της παρερμηνεύτηκε.

Ωστόσο, η καλύτερη απάντηση ήταν εκείνη που της έδωσε η Καίτη Γαρμπή μέσα από τον λογαριασμό της στο Twitter.

 «Αν-ι-στό-ρη-το, επίθετο. Αυτό που δεν είναι συνεπές με την ιστορία ή με την ιστορική ανάλυση» έγραψε η Ελληνίδα τραγουδίστρια. 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο