Η Google τιμάει τη λήξη του μήνα pride με ένα Doodle της Marsha P. Johnson

Την Marsha P. Johnson, τρανς ακτιβίστρια και πρωτοστάτρια στην εξέγερση του Stonewall, τιμάει η Google με ένα doodle την τελευταία μέρα του Μήνα Υπερηφάνειας.

Η Τζόνσον γεννήθηκε στο Ελίζαμπεθ του Νιού Τζέρσεϊ και υπήρξε από τις πιο γνωστές τρανς ακτιβίστριες της παγκόσμιας ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας.

Ήταν μια από τις πρώτες που αντιστάθηκαν απέναντι στην αστυνομική αυθαιρεσία και βία την περίοδο των γεγονότων του του Stonewall. Στις αρχές της δεκαετίας του 1970, η Τζόνσον μαζί με τη στενή φίλη της Σύλβια Ριβέρα, υπήρξαν ιδρυτικά μέλη της τρανς οργάνωσης S.T.A.R. και δήλωναν παρουσία σε πορείες της τότε ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας και σε άλλες πολιτικές δράσεις που είχαν να κάνουν με την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Στη δεκαετία του 1980 η Τζόνσον συνέχισε τον ακτιβισμό της και ως βασική οργανώτρια με την ACT UP, ενώ παράλληλα μαζί με την Σύλβια Ριβέρα, συγκέντρωναν τρόφιμα, ρούχα και είδη πρώτης ανάγκης, προκειμένου να στηρίξουν τρανς, ντραγκ κουίνς και γενικότερα άτομα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας που βρίσκονταν σε ανάγκη.

Τον Ιούλιο του 1992, λίγο διάστημα μετά το Pride, το σώμα της Τζόνσον βρέθηκε να επιπλέει στον ποταμό Χάντσον στα ανοικτά της δυτικής Βίλατζ Πίερς. Η αστυνομία αποφάνθηκε ότι ήταν αυτοκτονία. Φίλες, φίλοι και υποστηρικτές της Τζόνσον είπαν ότι δεν είχε τάσεις αυτοκτονίας, ενώ έπειτα από μία καμπάνια που διοργάνωσαν κολλώντας αφίσες σε όλη την περιοχή, έγινε γνωστό ότι η Τζόνσον είχε νωρίτερα παρενοχληθεί κοντά στο σημείο όπου βρέθηκε το νεκρό σώμα της.

Μετά από πιέσεις της ακτιβίστριας Μαράια Λόπεζ, τον Νοέμβριο του 2012, το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης άνοιξε εκ νέου τον φάκελο της υπόθεσης της Τζόνσον, ως πιθανή ανθρωποκτονία.

Μαύρη, τρανς γυναίκα, ακτιβίστρια, drag queen και σεξεργάτρια, η Marsha P. Johnson είναι γνωστή για την εμπλοκή της στην εξέγερση του Stonewall το 1969.

To Doodle της Google σχεδιάστηκε από το μη λευκό queer άτομο Rob Gilliam, το οποίο δήλωσε: «Σαν queer μη λευκό άτομο χρωστάω τόσα πολλά στην Marsha».

Εκτός από το Doodle, η Google τίμησε την Marsha P. Johnson δωρίζοντας 500.000 δολάρια στο Marsha P. Johnson Institute, το οποίο «προστατεύει και υπερασπίζεται τα ανθρώπινα δικαιώματα των μαύρων τρανς ατόμων».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English
Exit mobile version