Το HBO Max αποσύρει προσωρινά το «Οσα Παίρνει ο Άνεμος» από την πλατφόρμα του

Το HBO Max αποφάσισε να αποσύρει προσωρινά την ιστορική ταινία «Όσα παίρνει ο Άνεμος» από την ταινιοθήκη του, εξαιτίας της αμφιλεγόμενης απεικόνισης της δουλείας και γενικότερα των Αφροαμερικανών κατά την περίοδο του Αμερικανικού Εμφυλίου Πολέμου, η οποία αποτελεί πεδίο αντιπαράθεσης εδώ και δεκαετίες.

Το κύμα διαμαρτυρίας κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας που πυροδότησε ο θάνατος του Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ στα χέρια της αστυνομίας, «πίεσε» για αυτή την κίνηση από την πλευρά της τηλεοπτικής πλατφόρμας, καθώς η μνήμη του δουλοκτητικού και αποικιοκρατικού παρελθόντος διαφόρων χωρών δεν έχει μείνει ανεπηρέαστη από την περιρρέουσα ατμόσφαιρα που έχει δημιουργήσει η δολοφονία του 46χρονου

«Το Όσα Παίρνει ο Ανεμος είναι προϊόν της εποχής του και περιγράφει τις ρατσιστικές προκαταλήψεις που ήταν κοινές στην αμερικανική κοινωνία», σχολίασε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων ένας εκπρόσωπος της HBO Max για να εξηγήσει την απόσυρση της ταινίας των 8 Όσκαρ. Σύμφωνα με την HBO Max, το να διατηρεί την ταινία στον κατάλογό του, «χωρίς να εξηγεί και να καταγγέλλει κάποια γεγονότα θα ήταν ανεύθυνο».

Η πλατφόρμα HBO Max ανήκει στον όμιλο WarnerMedia και ανταγωνίζεται τους γίγαντες του streaming, κυρίως του Netflix, με έναν πολύ πλούσιο κατάλογο ταινιών.

Αν και σε απόλυτους αριθμούς, το «Avengers: Endgame» έρχεται πρώτο σε έσοδα στην ιστορία του σινεμά, με 2,8 δισεκατομμύρια δολάρια, το «Οσα παίρνει ο Ανεμος» (Gone With the Wind) παραμένει στην κορυφή με 3,44 δισεκατομμύρια δολάρια, αν ληφθεί υπ΄όψιν ο πληθωρισμός.

Μιλώντας στο CNN, ένας εκπρόσωπος του HBO Max δήλωσε ότι το «Όσα Παίρνει ο Άνεμος» αποτελεί «ένα προϊόν της εποχής του, το οποίο παρουσιάζει ορισμένες εθνοτικές και φυλετικές προκαταλήψεις, οι οποίες, δυστυχώς, τότε αποτελούσαν κοινό τόπο στην αμερικάνικη κοινωνία». «Αυτές οι ρατσιστικές απεικονίσεις ήταν λάθος τότε και είναι λάθος σήμερα, και κρίναμε ότι το να αφήσουμε διαθέσιμο αυτό τον τίτλο χωρίς κάποια επεξήγηση και χωρίς κάποια καταγγελία αυτών των απεικονίσεων, θα ήταν ανεύθυνο»

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο