Γαλλία: Ρατσιστικές “πλάκες” απο χιλιάδες αστυνομικούς σε ομάδα στο facebook

Η αποκάλυψη ότι χιλιάδες Γάλλοι αστυνομικοί και χωροφύλακες ανταλλάσσουν ρατσιστικά μηνύματα μέσω ιδιωτικού λογαριασμού στο Facebook, τάραξε όχι μόνο την κοινωνία αλλά και την κυβέρνηση. Ήδη ο υπουργός Εσωτερικών Κριστόφ Καστανέ ζήτησε χθες μια προκαταρκτική έρευνα για «πρόκληση φυλετικού μίσους και προσβολή ρατσιστικού χαρακτήρα».

Ο υπουργός πρόσθεσε ότι «εφ’ όσον αποδειχθούν αληθινά, τα απαράδεκτα αυτά σχόλια βλάπτουν σοβαρά την τιμή της αστυνομίας και της χωροφυλακής».

Τα εγγεγραμμένα μέλη, όλα όργανα της τάξης, είναι περίπου 8.000. Μέσω Facebook αφήνουν ελεύθερη τη φαντασία τους, για παράδειγμα με σατυρικά μοντάζ σε φωτογραφίες από κηδείες θυμάτων, όπου έχει αμφισβητηθεί ο ρόλος της αστυνομίας. 

Η ομάδα, που ονομάζεται «TN Rabiot Police Officiel», δημιουργήθηκε το 2015 στο Facebook, με στόχο την «ενημέρωση και τη συζήτηση σχετικά με τη δημόσια ασφάλεια και τις αποστολές της αστυνομίας».

Ωστόσο, αρκετά μέλη της την χρησιμοποιούν για να κάνουν ρατσιστικά και σεξιστικά «αστεία».

Για να μπορέσει να ένα άτομο να γίνει μέλος στην ομάδα, θα πρέπει να δώσει τον αριθμό αστυνομικής υπηρεσίας του, καθώς και λεπτομέρειες σχετικά με τη θέση του στην αστυνομία ή τη χωροφυλακή.

Δημοσιογράφοι από το γαλλικό StreetPress – έναν ανεξάρτητο ιστότοπο ειδήσεων που εδρεύει στο Παρίσι – κατάφεραν να μπουν στην ομάδα.

«Κρυμμένα από τα αδιάκριτα μάτια, οι αξιωματούχοι αφήνονται ελεύθεροι κάνοντας δημοσιεύσεις ή σχόλια. Μπορούμε να διαβάσουμε εκατοντάδες ρατσιστικά, σεξιστικά ή ομοφοβικά μηνύματα ακόμα και συζητήσεις για δολοφονίες», αναφέρει το StreetPress.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο