Αλληλεγγύη και πορεία για τον Βασίλη Δημάκη

Σε απεργία πείνας και δίψας βρίσκεται και πάλι ο Βασίλης Δημάκης, απαιτώντας την μεταφορά στο κελί του από τα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού όπου κρατείται. Ο κρατούμενος που η υγεία του έχει κλονιστεί από την πρόσφατη απεργία πείνας και δίψας που έκανε διεκδικώντας το δικαίωμα να παρακολουθεί τη σχολή του, κάνει λόγο για «εκδικητικό βασανισμό» και «εμπαιγμό και κοροϊδία από την γγ Εγκληματικής πολιτικής», όπως αναφέρει για την Σοφία Νικολάου.

Ο Βασίλης Δημάκης καταγγέλλει ότι συνολικά βρίσκεται ]υποτίθεται σε «καραντίνα», στα Γρεβενά και  στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού και όχι στο κελί του «όπως θα έπρεπε και υποσχέθηκε», η γγ. Αντεγκληματικής Πολιτικής Σοφία Νικολάου, την οποία κατηγορεί για «στοχευμένους και πονηρούς χειρισμούς».

Η υπόθεση του Βασίλη Δημάκη έχει ξεσηκώσει και πάλι σφοδρές αντιδράσεις, οι οποίες εντάθηκαν από τη σχετική δήλωση που έκανε η ίδια η Σοφία Νικολάου: «Το να σου κουνάνε το δάχτυλο για δήθεν άσκηση πολιτικής στην περίπτωση Δημάκη με εμμονές και φανατισμό, άνθρωποι που έκαναν σημαία την ιδεοληψία, είναι τουλάχιστον αστείο. Μόνη απάντηση, η νομιμότητα. Γιατί στις δικές μας βάρδιες… δεν θέλουμε “στραβές”. @RenaDourou».

Αντιδράσεις, αλληλεγγύη στον Δημάκη και κινητοποιήσεις

Η αντιμετώπιση του κρατούμενου από την ηγεσία του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και την γγ Αντεγκληματικής Πολιτικής, Σοφία Νικολάου, έφερε νέο κύμα αντιδράσεων και κινητοποιήσεων υπέρ του Βασίλη Δημάκη.

Σήμερα στις 5.30 μ.μ. κοινωνικές συλλογικότητες καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και αλληλεγγύης στο μετρό της Κατεχάκη και πορεία στο υπουργείο ΠΡΟ.ΠΟ. Στην πορεία θα συμμετέχει και η κίνηση Support Art Workers θα πραγματοποιήσει δράσεις αλληλεγγύης και καλλιτεχνικά δρώμενα.

Τρεις απεργίες πείνας και δίψας – Το χρονικό 

Ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε την πρώτη απεργία πείνας στις 21 Απρίλη διαμαρτυρόμενος για την βίαιη μεταγωγή του από τις φυλακές Κορυδαλλού και την μεταφορά του στα Γρεβενά στερώντας του έτσι το δικαίωμα της συνέχισης των σπουδών του. Ο Βασίλης Δημάκης φοιτά στο Τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Δημόσιας Διοίκησης της Νομικής του ΕΚΠΑ και είναι «εξαιρετικός φοιτητής» σύμφωνα με τους καθηγητές του έχοντας περάσει 25 στα 25 μαθήματα. Επιπλέον, είναι υπότροφος του ΙΚΥ.

Ο μοναδικός λόγος, κατά τον ίδιο, για την μεταγωγή αυτή ήταν ότι συμμετείχε στην κινητοποίηση των κρατουμένων που απείχαν από το συσσίτιο και τις εργασίες ζητώντας αποσυμφόρηση των φυλακών λόγω κορονοϊού. Κατά τον αγώνα για την επιστροφή του στον Κορυδαλλό και συγκεκριμένα στις 8/5 η Σοφία Νικολάου είχε αρνηθεί να υπογράψει την μεταγωγή του. Μετά τις αντιδράσεις και το πρωτοφανές κύμα συμπαράστασης ο κρατούμενος επέστρεψε στις φυλακές Κορυδαλλού.

Ωστόσο, στις 9/5 ο Βασίλης Δημάκης ξεκίνησε και πάλι απεργία πείνας και δίψας, για δεύτερη φορά, γιατί η κ. Νικολάου τον μετήγαγε μεν στο Κορυδαλλό αλλά τον έθεσε σε ειδικό καθεστώς έκτισης ποινής, στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού, όπου εκτίουν ποινές κρατούμενοι με το άρθρο 187Α, δηλαδή για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Επειδή ο αποκλεισμός του από την εκπαιδευτική διαδικασία συνεχίζεται εδώ και δύο εβδομάδες ο Βασίλης Δημάκης εξωθήθηκε σε νέα Λευκή Απεργία για τρίτη φορά, την οποία ανακοίνωσε χθες.

Ο Βασίλης Δημάκης, με πρόσχημα την τήρηση υγειονομικών πρωτοκόλλων, απομακρύνθηκε από το κελί του, το laptop και τα βιβλία του και συμπλήρωσε στις 23/5/2020 29ημέρες υποχρεωτικής «καραντίνας», εκ των οποίων 14 στη φυλακή των Γρεβενών και 15 στα υπόγεια των γυναικείων φυλακών Κορυδαλλού. Εκεί συνεχίζει να βρίσκεται για 31η ημέρα.

πηγή: tvxs.gr

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο