Τα αποτελέσματα της 2ης ΛΟΑΤΙ Ευρωπαϊκής Έρευνας

Ο Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA) ανακοινώνει τα αποτελέσματα της 2η ευρωπαϊκής έρευνας για τις λεσβίες, τους γκέι, τα αμφί, τα τρανς, τα ίντερσεξ καθώς και τα non-binary και gender non-confirming άτομα.

H έκθεση παρουσιάζει επιλεγμένα ευρήματα από την έρευνα την FRA του 2019 για άτομα ΛΟΑΤΙ στην ΕΕ και τη Βόρεια Μακεδονία και τη Σερβία. Με σχεδόν 140.000 συμμετοχές ατόμων, είναι η μεγαλύτερη έρευνα του είδους της. Τα νέα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν μικρή πρόοδο τα τελευταία επτά χρόνια.

Βασικά Ευρήματα
Οι διακρίσεις στην καθημερινή ζωή, στην εργασία και στο σχολείο, σε καφέ, εστιατόρια, μπαρ και νυχτερινά κέντρα, στη στέγαση, κατά την πρόσβαση σε υγειονομική περίθαλψη, ή τις κοινωνικές υπηρεσίες συνεχίζονται.
Η παρενόχληση και οι σωματικές και σεξουαλικές επιθέσεις παραμένουν, επίσης, ανησυχητικές. Οι τρανς και οι ίντερσεξ άνθρωποι αντιμετωπίζουν ιδιαίτερες προκλήσεις, όπως όταν πρέπει να παρουσιάσουν τα έγγραφα τους.
Για τα ΛΟΑΤΙ νεαρά άτομα ηλικίας 15 έως 17 ετών, η κατάσταση είναι ανάμικτη. Ενώ τα νεαρά άτομα αντιμετωπίζουν περισσότερη παρενόχληση από τα ηλικιωμένα, έχουν επίσης περισσότερα άτομα να υποστηρίζουν τα ΛΟΑΤΙ άτομα στο σχολείο.
Τα αποτελέσματα δείχνουν επίσης ότι τα ΛΟΑΤΙ άτομα σε όλη την ΕΕ – και πέραν αυτής – πιστεύουν ότι ο νόμος και η πολιτική, καθώς και η συμπεριφορά πολιτικών, δημόσιων προσώπων, ηγετών της κοινότητας και της κοινωνίας των πολιτών, επηρεάζουν σημαντικά τη ζωή τους.
Παρουσιάζοντας βασικά ευρήματα από τη δεύτερη έρευνα, η FRA στοχεύει να ενθαρρύνει τα υπεύθυνα άτομα χάραξης πολιτικής και λήψης αποφάσεων να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την προώθηση του πλήρους σεβασμού των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.


Ζώντας ως ανοιχτά λεσβία, γκέι, αμφιφυλόφιλο, τρανς ή ίντερσεξ άτομο
Το 53% των ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντων ατόμων είναι σχεδόν ποτέ ή σπάνια ανοιχτά ως ΛΟΑΤΙ άτομο.
Το 61% αποφεύγει πάντα ή συχνά να κρατούν τα χέρια τους με τους ομόφυλους συντρόφους τους.
Ένα στα τρία ΛΟΑΤΙ άτομα, το 33% αποφεύγει πάντοτε ή συχνά συγκεκριμένα μέρη ή τοποθεσίες λόγω του φόβου επίθεσης, απειλής ή παρενόχλησης, επειδή είναι ΛΟΑΤΙ.
Το 37% των ερωτηθέντων ηλικίας 15 έως 17 ετών σχεδόν ποτέ δεν είναι ανοιχτά ως ΛΟΑΤΙ.


Διακρίσεις
Ένας στα τέσσερα (26%) ερωτηθέντα άτομα κρύβουν ότι είναι ΛΟΑΤΙ άτομα στην εργασία.
Όσα άτομα ζουν πιο ανοιχτά ως ΛΟΑΤΙ στην εργασία τους είναι λιγότερο πιθανό να αισθάνονται διακρίσεις.
Το 21% αισθάνθηκε διακρίσεις κατά την εργασία το έτος πριν από την έρευνα.
Το 10% αισθάνθηκε διακρίσεις κατά την αναζήτηση εργασίας το έτος πριν από την έρευνα.
Περισσότερο από το ένα τρίτο (37%) αισθάνθηκε ότι υφίστανται διακρίσεις σε τομείς της ζωής εκτός από την εργασία, όπως στη στέγαση,
στην υγειονομική περίθαλψη ή τις κοινωνικές υπηρεσίες, στο σχολείο ή το πανεπιστήμιο, σε καφετέρια, εστιατόριο, μπαρ ή νυχτερινό κέντρο, σε κατάστημα ή κατά την εμφάνιση ενός εγγράφου. Τα ποσοστά είναι υψηλότερα για τα τρανς άτομα (55%) , και ακόμη υψηλότερα για τα intersex άτομα (59%).
Η πλειονότητα των ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντων ηλικίας 15-17 ετών έχει βιώσει διακρίσεις σε κάποιον τομέα της ζωής (53%).
Ο αριθμός είναι χαμηλότερος για τα ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντα άτομα ηλικίας 18+ (41%).
Ένα στα πέντε άτομα (19%) αισθάνθηκε διακρίσεις σε εκπαιδευτικά περιβάλλοντα. Το 16% αισθάνθηκε διακρίσεις από
προσωπικό υγειονομικής περίθαλψης ή κοινωνικών υπηρεσιών.
Μόνο το 11% των πιο πρόσφατων περιστατικών διακρίσεων αναφέρθηκαν σε φορέα ισότητας της χώρας ή
κάποια άλλη οργάνωση. Αυτό ισχύει αν και η πλειοψηφία (61%) γνωρίζει ότι έχει η χώρα τους ένα αρμόδιο όργανο.


Βία και παρενόχληση που προκαλείται από μίσος

Ένα στα 10 ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντα άτομα (11%) στην Ε.Ε. δέχτηκε επίθεση σωματικά ή σεξουαλικά τα πέντε προηγούμενα χρόνια. Τα τρανς άτομα (17%) και τα ίντερσεξ άτομα (22%) παρουσίασαν επιθέσεις σε υψηλότερα ποσοστά.
Μόνο ένα στα πέντε (21%) περιστατικά σωματικής ή σεξουαλικής βίας αναφέρθηκαν σε οποιονδήποτε οργανισμό, συμπεριλαμβανομένης της αστυνομίας (14%).
Το έτος πριν από την έρευνα, δύο στα πέντε ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντα άτομα (38%) υπέστησαν παρενόχληση επειδή ήταν ΛΟΑΤΙ. Τα ποσοστά είναι ακόμη υψηλότερα (47%) για τα ερωτηθέντα άτομα ηλικίας 15 έως 17 ετών. Μεταξύ όλων των ΛΟΑΤΙ ερωτηθέντων ατόμων, τα τρανς άτομα (48%) καιτα ίντερσεξ άτομα (42%) σημειώνουν τα υψηλότερα ποσοστά παρενόχλησης.
Μόνο ένα στα 10 (10%) περιστατικά τέτοιας παρενόχλησης αναφέρθηκαν οπουδήποτε.
Μόνο το 4% αναφέρθηκε στην αστυνομία.
Κατά μέσο όρο, από εκείνα τα ερωτηθέντα άτομα σε ολόκληρη την Ε.Ε. που δεν ανέφεραν το πιο πρόσφατο περιστατικό φυσικής ή σεξουαλική βία στην αστυνομία, το 25% είπε ότι δεν το έκαναν λόγω του φόβου των ομοφοβικών και/ή
τρανσφοβικών αντιδράσεων από την αστυνομία.
Ένα στα τρία (32%) τρανς ερωτηθέντα άτομα δεν ανέφερε τέτοια περιστατικά
λόγω του φόβου τρανσφοβικών αντιδράσεων από την αστυνομία.


Διαβάστε εδώ ολόκληρη την έκθεση.

Δείτε το βίντεο:

πηγή:antivirus

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο