Shadow

Συνεδριάσεις της ΕΕΔΑ για το σχέδιο νόμου για το άσυλο και θέματα περιβάλλοντος και δικαιοσύνης

Με βασικό θέμα το σχέδιο νόμου για το άσυλο που τέθηκε πρόσφατα σε δημόσια διαβούλευση από το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 29 Απριλίου 2020, με τηλεδιάσκεψη, η συνεδρίαση της Ολομέλειας της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ).

Στη συνεδρίαση συμμετείχαν και ενημέρωσαν την ΕΕΔΑ για το σχέδιο νόμου ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότης Μηταράκης και ο Γ.Γ. Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο κ. Μάνος Λογοθέτης, οι οποίοι στη συνέχεια απάντησαν σε ερωτήματα μελών της Εθνικής Επιτροπής σε μια ειλικρινή ανταλλαγή απόψεων.

Ο Υπουργός δήλωσε ότι εκ παραδρομής το σχέδιο νόμου δεν εστάλη εγκαίρως στην ΕΕΔΑ προκειμένου να καταθέσει τις απόψεις της πριν αυτό τεθεί σε δημόσια διαβούλευση. Η Εθνική Επιτροπή παραμένει έτοιμη και πρόθυμη να συνεισφέρει κατά τρόπο άμεσο, αποτελεσματικό και ουσιαστικό με προτάσεις και θέσεις στην περαιτέρω επεξεργασία των σχετικών διατάξεων.

Για τα μέτρα προστασίας των ασυνόδευτων ανηλίκων και το πιλοτικό πρόγραμμα μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλες χώρες της ΕΕ ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής η Ειδική Γραμματέας Προστασίας Ασυνόδευτων ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΕΘΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΝΘΡΩΠΟΥ Νεοφύτου Βάμβα 6, 106 74 Αθήνα | Τ: 210-7233221-2 | W: www.nchr.gr | E: info@nchr.gr Η Εθνική Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (ΕΕΔΑ) είναι το ανεξάρτητο συμβουλευτικό όργανο της ελληνικής Πολιτείας σε θέματα προστασίας Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Έχει συσταθεί με το Ν 2667/1998 σύμφωνα με κανόνες των Ηνωμένων Εθνών, τις «Αρχές των Παρισίων».

Σε αυτήν μετέχουν πρόσωπα οριζόμενα από σαράντα ένα φορείς (ανεξάρτητες Αρχές, πανεπιστημιακές σχολές νομικών και πολιτικών επιστημών, συνδικαλιστικές οργανώσεις, ΜΚΟ, πολιτικά κόμματα και υπουργεία). Ανηλίκων και Εθνική Συντονίστρια για τους ασυνόδευτους πρόσφυγες κ. Ειρήνη Αγαπηδάκη τους οποίους η ΕΕΔΑ ευχαριστεί για την πρόθυμη συμμετοχή και την συνεργασία. Ειδική αναφορά κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έγινε και στο θέμα του απεργού πείνας και δίψας Βασίλη Δημάκη, ο οποίος φέρεται να έχει μεταταγεί σε άλλη φυλακή ως αποτέλεσμα διαμαρτυρίας για την μη αποσυμφόρηση των φυλακών κατά την διάρκεια της πανδημίας.

Για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός περιβαλλοντικής νομοθεσίας, ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών 2018/844 και 2019/692 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου και λοιπές διατάξεις» που ψηφίστηκε από τη Βουλή την Τρίτη 5 Μαΐου 2020, ενημέρωσε τα μέλη της Εθνικής Επιτροπής και απάντησε σε ερωτήσεις τους ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωνσταντίνος Αραβώσης. Στη συνεδρίαση της Ολομέλειας συμμετείχε και κατέθεσε τις θέσεις της Greenpeace ο Γενικός Διευθυντής του ελληνικού γραφείου της οργάνωσης κ. Νίκος Χαραλαμπίδης ενώ σχετικό υπόμνημα απέστειλε στην Εθνική Επιτροπή και η οργάνωση WWF. Η ΕΕΔΑ ευχαριστεί ιδιαιτέρως τους συμμετέχοντες και με χαρά θα ενεργοποιήσει τον ρόλο της ως γεφυροποιού μεταξύ της Δημόσιας Διοίκησης και της κοινωνίας των πολιτών για την περαιτέρω επεξεργασία των εκτελεστικών του ψηφισμένου νομοσχεδίου πράξεων

Για τη διαδικασία επαναλειτουργίας των δικαστηρίων μετά από αρκετές εβδομάδες ενημέρωσε την Εθνική Επιτροπή ο Γενικός Γραμματέας Δικαιοσύνης και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Πάνος Αλεξανδρής, ο οποίος αναφέρθηκε στις άμεσες νομοθετικές πρωτοβουλίες του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ιδίως στην ψηφιοποίηση των δικαστικών διαδικασιών. Τα μέλη της ΕΕΔΑ είχαν μια διεξοδική και ειλικρινή συζήτηση με τον Γενικό Γραμματέα και ανανέωσαν την πρόσκλησή τους σε αυτόν σε συνέχεια της ήδη εξελισσόμενης διαδικασίας παρακολούθησης της εφαρμογής των ποινικών κωδίκων, που έχει ξεκινήσει από τον Ιούλιο 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English