Shadow

Αρση μέτρων – Πώς θα είναι η «επόμενη ημέρα»

Ένα πρόγραμμα που  αναμένεται να εξελιχθεί, σε στάδια,εάν όλα πάνε καλά με την πορεία της εξέλιξης της πανδημίας.

Το σχέδιο σταδιακής άρσης των μέτρων ξεκινά από την Δευτέρα 4 Μαΐου.

Το σχέδιο άρσης δεν είναι καθόλου ευχάριστο για τις καφετέριες, τα μπαρ και τα εστιατόρια,όπου οι κανόνες είναι ιδιαίτερα αυστηροί.

Αρχικά απο τη Δευτέρα, 4 Μαίου δεν θα χρειάζεται να στέλνουμε SMS για τις μετακινήσεις μας εντός του νομού. Προς το παρόν, δεν επιτρέπεται η μετακίνηση σε άλλους νομούς. Η ημερομηνία που θα υπάρχει ολική απελευθέρωση της κυκλοφορίας από νομό σε νόμο θα είναι η 18η Μαίου, πάντα με γνώμονα την εξέλιξη της πανδημίας.

Από τις 4 Μαΐου και σε 7 στάδια θα ανοίξουν:

-Λιανικό εμπόριο, βιβλία, γραφικής ύλης, οπτικά αθλητικά είδη, καταναλωτικές αγορές, φυτά, λαϊκές αγορές

Η έναρξη λειτουργίας των εμπορικών καταστημάτων θα είναι στις 10:00 για να αποφεύγεται ο συνωστισμός, με διευρυμένο ωράριο κατά περίπτωση. Η χρήση της προστατευτικής μάσκας είναι υποχρεωτική τόσο από το προσωπικό όσο και από τους πελάτες. Οι λαϊκές αγορές θα συνεχίσουν να λειτουργούν στο 50% της χωρητικότητάς τους. Παραμένει το μέτρο για απόσταση πέντε μέτρων ανάμεσα σε πάγκους των παραγωγών

-Παροχή υπηρεσιών

-Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, ΚΤΕΟ

Συγκεκριμένα στα κομμωτήρια απαιτείται απόσταση μεταξύ θέσεων 2 μέτρα, και οι πελάτες θα προσέρχονται κατόπιν ραντεβού.

Το ωράριο λειτουργίας απελευθερώνεται από 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ τις καθημερινές και από τις 7 το πρωί έως τις 9 το βράδυ το Σάββατο

-Εκκλησίες για ατομική προσευχή

11 Μαΐου

-Επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (λοιπές επιχειρήσεις)

-Σχολές οδηγών

– Υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών (δεν επιτρέπονται υπηρεσίες σε καθήμενους)

Όσον αφορά λοιπόν στα καταστήματα με υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών, όπως τα πρακτορεία ΟΠΑΠ, θα επαναλειτουργήσουν , χωρίς τραπεζοκαθίσματα και θα παρέχονται υπηρεσίες μόνο για όρθιους.

18 Μαΐου

– Ζωολογικά πάρκα – βοτανικοί κήποι

– Αρχαιολογικοί χώροι

– Θείες λειτουργίες

1 Ιουνίου

– Εμπορικά κέντρα (χρήση μάσκας + γάντια για τους εργαζόμενους, χωρίς καθήμενους) Ένας επισκέπτης ανα 20 τ.μ.

– Εστιατόρια – καφετέριες

 Η λειτουργία τους θα αφορά μόνο εξωτερικούς χώρους, με τα τραπέζια να έχουν ως ελάχιστη απόσταση τα δύο μέτρα, με τον μέγιστο αριθμό ένας πελάτης ανά δύο τετραγωνικά μέτρα.

Το μάξιμουμ των ατόμων που θα μπορούν να καθίσουν σε ένα τραπέζι, θα είναι τα 4 άτομα.

Εντός Ιουνίου (5ο στάδιο)

– Κινηματογράφοι (1,5 μετρο ανά κάθισμα – 60% πληρότητα)  Θα υπάρχει απόσταση μεταξύ των σειρών των καθισμάτων και θα τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό.

– Ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας

Για τα ξενοδοχεία ισχύουν οι κανόνες και τα μέτρα προστασίας των καταστημάτων εστίασης, όσον αφορά στις καφετέριες και τα εστιατόριά τους. Δηλαδή, τραπέζια θα υπάρχουν μόνο σε εξωτερκούς χώρους, με ελάχιστη απόσταση των τραπεζιών τα 2 μέτρα και με 4 άτομα σε κάθε τραπέζι.

Μέσα στον Ιούνιο, και ανάλογα με τις εξελίξεις, θα απελευθερωθεί σταδιακά και η υπόλοιπη οικονομική δραστηριότητα.

Εντός ιουνίου (6ο στάδιο)

-Πάρκα αναψυχής

–Θεματικά παρκα παιδότοποι

Εντός Ιουνίου (7ο στάδιο)

-Εστιατόρια (σε εσωτερικούς χώρους)

– Καφετέριες (σε εσωτερικούς χώρους)

– Επιχειρήσεις διασκέδασης

-Καταλύματα διακοπών

-Αθλητικές εγκαταστάσεις

Η χρήση των μασκών θα είναι υποχρεωτική πλέον ειδικά σε κλειστούς χώρους, όπως Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, κομμωτήρια, καταστήματα κλπ. και για τους παραβάτες θα βεβαιώνονται πρόστιμα.

Το ύψος των προστίμων αναμένεται θα κινηθεί στα ίδια επίπεδα με αυτά της άσκοπης μετακίνησης που ισχύει έως τις 4 Μαΐου, δηλαδή στα 150 ευρώ.

Σε ισχύ παραμένουν οι έλεγχοι  και η επιβολή προστίμων 1.000 ευρώ το άτομο για συγκεντρώσεις άνω των 10 ατόμων, 300 ευρώ και αφαίρεση πινακίδων από την Αστυνομία, για εξόδους εκτός νομού, έως τις 18 Μαΐου, εφόσον εξελιχθούν όλα ομαλά και αρθεί το μέτρο και 5.000 ευρώ για τους ιδιοκτήτες καταστημάτων που θα παραβούν τους περιορισμούς και θα δοκιμάσουν να ανοίξουν πριν να τους επιτραπεί.

Στα ΜΜΜ

Υποχρεωτική χρήση προστατευτικής μάσκας από τους εργαζόμενους και το επιβατικό κοινό. Ο έλεγχος της εφαρμογής του μέτρου θα γίνεται από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς που είναι επιφορτισμένοι με αυτό το καθήκον.

Στην υιοθέτηση μέτρων ελεγχόμενης εισόδου στους σταθμούς, ώστε να επιτευχθεί, κατά το δυνατόν, η αναγκαία φυσική απόσταση.

Παράταση της μη ισχύος του δακτυλίου για τον μήνα Μάιο.

Από τις 4 Μαΐου τη δυνατότητα μεταφοράς δύο ατόμων πλέον του οδηγού, στη μετακίνηση με τα ΙΧ

 Ως προς τη μεταφορά πολιτών με ταξί, μετά από εισήγηση της Επιτροπής Δημόσιας Υγείας, συνεχίζεται η εφαρμογή του κανόνα που ισχύει και σήμερα, δηλαδή ο οδηγός και ένας επιβάτης, με τις γνωστές εξαιρέσεις μεταφοράς γονέα με ανήλικα τέκνα ή συνοδείας ατόμου για ιατρικούς λόγους.

Απο αρχές Ιουνίου θα ισχύσει η αποκατάσταση αεροπορικών πτήσεων στο εσωτερικό της χώρας και απο τα μέσα Ιουνίου θα ισχύσει και η αποκατάσταση ακτοπλοϊκής σύνδεσης με τα νησιά

Οι υπαίθριες αθλητικές εγκαταστάσεις (όπως είναι τα ανοιχτά γήπεδα) ανοίγουν και με τήρηση των απαραίτητων υγειονομικών κανόνων μπορούν να υποδεχτούν τους αθλούμενους. Αντιθέτως, δεν θα λειτουργούν, μέχρι να υπάρξει νεώτερη ανακοίνωση, τα κλειστά γυμναστήρια.

Τέλος υπάρχει «αυστηρή σύσταση για περιορισμένη μετακίνησε σε ανοικτούς δημόσιους χώρους από τις 12:00 το βράδυ μέχρι τις 06:00 το πρωί». Έτσι λοιπόν ναι μεν οι πολίτες καλούνται να κινούνται προσεκτικά και, φυσικά, να αποφεύγουν τις άσκοπες μετακινήσεις, ωστόσο μάλλον θα έρθουν αντιμέτωποι με συστάσεις από τις αρχές αν αποφασίσουν να κάνουν κάποια μεταμεσονύκτια βόλτα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English