Ο επικεφαλής των Τούρκων μουσουλμάνων θεωρεί πως η ομοφυλοφιλία ευθύνεται για τις ασθένειες

Ένα σχόλιο του επικεφαλής των μουσουλμάνων της Τουρκίας ότι η ομοφυλοφιλία προκαλεί ασθένειες οδήγησε σε σύγκρουση το ισλαμιστικών καταβολών κόμμα ΑΚ του προέδρου Ερντογάν που βρίσκεται στην εξουσία με δικηγορικούς συλλόγους της χώρας σχετικά με την ελευθερία της έκφρασης.

Χαρακτηρίζοντάς το επιζήμιο για την ανθρώπινη αξιοπρέπεια, οι δικηγόροι καταδίκασαν το σχόλιο του Αλί Ερμπάς, του επικεφαλής των Θρησκευτικών Υποθέσεων της Τουρκίας, ο οποίος στο κήρυγμά του κατά την προσευχή της Παρασκευής είπε ότι  «η ομοφυλοφιλία είναι εκείνη που φέρνει μαζί της την ασθένεια και τη σήψη στη γενιά μας » 

Ο Ερμπάς είπε ακόμη ότι η ομοφυλοφιλία μπορεί να μην προκαλεί τον ιό του AIDS, τον HIV, αλλά οι ομοφυλόφιλοι άνδρες οι οποίοι δεν λαμβάνουν προφυλάξεις στο σεξ είναι μεταξύ των περισσότερο ευάλωτων ομάδων στον ιό αυτόν.

« Ελάτε να πολεμήσουμε μαζί για να προστατεύσουμε τους ανθρώπους από ένα τέτοιο κακό»  , είπε στο κήρυγμά του ο Ερμπάς.

Ωστόσο, ένας εκπρόσωπος του AKP σχολίασε ότι ο ιμάμης απλώς υπερασπιζόταν τις αξίες του τουρκικού λαού και κατηγόρησε τους δικηγόρους ότι υιοθετούν μια “φασιστική νοοτροπία”.

Σε αντίθεση με ό,τι ισχύει σε πολλές άλλες χώρες με μουσουλμανική πλειονότητα κατοίκων, στην Τουρκία η ομοφυλοφιλία δεν θεωρείται έγκλημα. Αλλά οι ομοφυλόφιλοι αντιμετωπίζουν ευρέως εχθρική στάση και οι παρελάσεις υπερηφάνειας που διοργανώνουν οι γκέι και που συνήθιζαν να προσελκύουν χιλιάδες ανθρώπους από όλη τη Μέση Ανατολή έχουν απαγορευτεί τα τελευταία χρόνια στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Άγκυρας ανακοίνωσε ότι τα σχόλια του Ερμπάς “προέρχονται από μια περίοδο παλαιότερων δεκαετιών” και είναι αντίθετα στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Ο Δικηγορικός Σύλλογος Σμύρνης από την πλευρά του εξέφρασε την ανησυχία του ότι η δήλωση αυτή μπορεί να ενθαρρύνει τη διάπραξη νέων εγκλημάτων μίσους.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, στο διάγγελμά του στήριξε τον ιμάμη και συμφώνησε μαζί του παρεμβαίνοντας στη μεγάλη συζήτηση που έχει ξεσπάσει στην Τουρκία μετά το κήρυγμα του αρχι-ιμάμη για τη σύνδεση κορονοϊού και ομοφυλοφιλίας. 

«Αν υπάρχει ένας θεσμός στη χώρα μας, που μπορεί να μιλάει για το Ισλάμ, είναι η διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων. Αυτό δεν είναι ένα ζήτημα, που υπάγεται στην αρμοδιότητα του δικηγορικού συλλόγου της Άγκυρας. Αυτό που είπε ο Αλί Ερμπάς είναι πέρα για πέρα αλήθεια. Η επίθεση προς τη διεύθυνση θρησκευτικών υποθέσεων αποτελεί επίθεση και προς το κράτος. Όλοι πρέπει να γνωρίζουν τα όριά τους» .

Πηγή: 

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο