Shadow

Ξεκίνησε τη λειτουργία του το Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων του Δήμου Αθηναίων

Ο Δήμος Αθηναίων και το ΚΥΑΔΑ (Κέντρο Υποδοχής και Αλληλεγγύης Δήμου Αθηναίων) ξεκίνησαν τη λειτουργία του Πολυδύναμου Κέντρου Αστέγων στο κέντρο της Αθήνας, Αχαρνών 3.

400 κρεβάτια σε ανακαινισμένα διαμερίσματα για τους άστεγους συμπολίτες μας- και ήρθαν για να μείνουν.

Στοίχημα είναι να κερδίσει την εμπιστοσύνη των αστέγων, στόχος εφικτός καθώς δεν υπάρχουν αυστηροί όροι όπως σε άλλους ξενώνες όπου νιώθουν «μαντρωμένοι».

O Γρηγόρης Λέων (πρόεδρος ΚΥΑΔΑ )είπε : «Δουλέψαμε πάρα πολύ γρήγορα για να βελτιώσουμε το κτίριο τεχνικά και επιταχύναμε το streetwork ήδη από τον Φλεβάρη με διπλές βάρδιες για να ετοιμάσουμε τους ανθρώπους που διαβιούν στο πεζοδρόμιο»

 Τους ενοίκους περιμένουν τετράκλινα ή δίκλινα δωμάτια με κουκέτες, sleeping bags, τηλεόραση, δωρεάν Wi-Fi και μπάνιο.

Στο ισόγειο θα έχουν τη δυνατότητα να πλύνουν τα ρούχα τους στα πλυντήρια, όπως και να φάνε κάποιο σνακ, ενώ το φαγητό θα έρχεται στα δωμάτιά τους και σε κάθε όροφο υπάρχουν κουζίνες και τραπεζάκια. «Το υπνωτήριο θα μας βοηθήσει πολύ και τον επόμενο χειμώνα. Μέχρι τώρα ο δήμος άνοιγε θερμαινόμενες αίθουσες για να φιλοξενηθούν αυτοί οι άνθρωποι»

  • Το νέο Πολυδύναμο Κέντρο Αστέγων είναι ένα σύγχρονο κέντρο αστεγίας, σε ευρωπαϊκά πρότυπα και περιλαμβάνει τρεις βασικές δομές: 1) Το υπνωτήριο, 2) Τους ξενώνες φιλοξενίας για μια πιο βραχυπρόθεσμη φιλοξενία των αστέγων και 3) Το Κέντρο Ημέρας που θα βρίσκεται στο ισόγειο αυτού του κτιρίου.
  • Το υπνωτήριο απευθύνεται στους αστέγους που θελουν να έχουν ένα κρεβάτι για να κοιμηθούν. Η λειτουργία του θα είναι βραδινή, από τις 20:00 μέχρι τις 8:00 το πρωί. Αποτελείται από σύγχρονα διαμερίσματα με θέρμανση φυσικού αερίου, διπλά τζάμια, τηλεόραση σε κάθε δωμάτιο, κουζίνες με ψυγεία στη διάθεση των ωφελούμενων και ανακαινισμένα μπάνια. Η οργάνωση Equal Society θα διανέμει καθημερινά γεύματα, την τροφοδοσία των οποίων έχει αναλάβει ο Δήμος Αθηναίων.
  • Η χωρητικότητα συνολικά της δομής υπερβαίνει τους 400 φιλοξενούμενους αστέγους- αν συνυπολογίσουμε και έναν μικρότερο ξενώνα των 60 ατόμων, με αυτές τις δύο δομές καλύπτουμε πλήρως τις στεγαστικές ανάγκες του άστεγου πληθυσμού της πόλης. Οι άστεγοι μη- χρήστες που βρίσκονται στο δρόμο υπολογίζονται αυτή τη στιγμή σε περίπου 250 ανθρώπους, ενώ άλλοι 150 είναι ήδη στεγασμένοι. Ξεκινάμε σήμερα με τους πρώτους 50 φιλοξενούμενους και κάθε μέρα θα προστίθενται άλλοι τόσοι ωφελούμενοι.
  • Η κοινωνική υπηρεσία του Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων παίρνει ένα κοινωνικό ιστορικό του κάθε αστέγου που επιθυμεί να διαμείνει εδώ, γιατροί από την Praksis και τους Γιατρούς του Κόσμου τους εξετάζουν και αμέσως μετά φροντιστές του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τους οδηγούν στα δωμάτιά τους για να τακτοποιηθούν. Και συνεργεία του ΕΟΔΥ θα εξετάζουν καθημερινά όλους τους ανθρώπους που θα χρησιμοποιούν τον χώρο- σε κάθε νέα ειδαγωγή αστέγου θα γίνεται υποχρεωτικά το τεστ για τον κορονοϊό και θα έχουμε τα αποτελέσματα πολύ πιο σύντομα σε σύγκριση με τη συνήθη διαδικασία.
  • Στην περίοδο της υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε οι άστεγοι που θα φιλοξενούνται εδώ, θα έχουν τους ίδιους περιορισμούς που έχουμε όλοι στα σπίτια μας. Προφανώς δεν θα είναι κανείς «έγκλειστος», θα υπάρχει ένας περιορισμός της μετακίνησης, ακριβώς με τα ίδια χαρακτηριστικά που ήδη έχει για τον κάθε πολίτη.
  • Ο ξενώνας είναι μια δομή διαμονής- όχι μόνιμης, γιατί δεν θέλουμε να ιδρυματοποιήσουμε ανθρώπους αλλά να τους υποστήριξουμε στην κοινωνική τους επανένταξη. Εκεί θα γίνεται ένα ιδιαίτερο έργο από κοινωνικούς λειτουργούς, ψυχολόγους και ψυχιάτρους.
  • Το Κέντρο Ημέρας θα προσφέρει λουτρά, καθημερινά, για τους ανθρώπους που διαβιούν στο δρόμο και δεν επιθυμούν να χρησιμοποιήσουν κάποια δομή φιλοξενίας- θα γίνεται διανομή ρουχισμού, θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο και σε τηλεόραση, θα τους παρέχουμε κάποιο σνακ, ώστε να υποστηρίζονται πρακτικά αλλά και να περνούν κάπως πιο ευχάριστα τον χρόνο τους.
  • Το κτίριο ανήκει στον ΕΦΚΑ, ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να στεγάσει πρόσφυγες, όμως δεν υλοποιήθηκε. Τα ανακαινισμένα διαμερίσματά του έμεναν αχρησιμοποίητα – το παραλάβαμε πριν λίγες μέρες, οι υπογραφές έπεσαν 26 Μαρτίου και από σήμερα είναι πλήρως λειτουργικό, οργανωμένο και στελεχωμένο.
  • Με αυτή τη δομή ο Δήμος κάνει ένα μεγάλο άλμα- δεν υπήρχε και θα έπρεπε να τη δημιουργήσουμε κάποια στιγμή. Σε αυτή την έκτακτη συγκυρία τρέξαμε πολύ πιο γρήγορα, ώστε να λειτουργήσει κατά τη διάρκεια αυτής της υγειονομικής κρίσης. Ήταν, όμως, κάτι που σχεδιάζαμε από την αρχή της θητείας μας γιατί υπήρχε ένα τεράστιο κενό στις κοινωνικές υπηρεσίες.
  • Μέσα στις επόμενες μέρες θα δημιουργήσουμε για πρώτη φορά έναν χώρο και για τους τοξικοεξαρτημένους αστέγους- το ξενοδοχείο Ιονίς που μέχρι σήμερα ο Δήμος μίσθωνε για τις ανάγκες των αστέγων.  Με τη συνδρομή του ΟΚΑΝΑ και του ΚΕΘΕΑ θα φιλοξενούνται εκεί άστεγοι- χρήστες ναρκωτικών ουσιών. Ελπίζουμε με τη συνδρομή όλων να λειτουργήσει κι αυτό ομαλά.

«Μία από τις μεγάλες μάχες που δίνει ο δήμος μας αυτήν την περίοδο, είναι η μάχη με το χρόνο», δήλωσε με αφορμή την έναρξη της λειτουργίας της νέας δομής ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.

με πληροφορίες απο efsyn , huffingtonpost

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English