Shadow

Ιερά Σύνοδος: Ανοιχτές εκκλησίες τη Μεγάλη Εβδομάδα, ένα δίωρο τη μέρα

Με εγκύκλιο που έστειλε προς όλες τις μητροπόλεις η Διαρκής Ιερά Σύνοδος, ορίζει τον τρόπο με τον οποίο θα λειτουργήσουν οι εκκλησίες όλη την Μεγάλη Εβδομάδα και βάσει της οποίας, οι εκκλησίες δεν θα είναι απόλυτα κλειστές. οι πόρτες των ναών θα είναι κλειστές κατά την διάρκεια όλων των ιερών Ακολουθιών.

Όμως, θα ανοίγουν τουλάχιστον 2 ώρες μετά το τέλος τους το πρωί, κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας (από τις 11:00 έως τις 13:00), εκτός της Μεγάλης Παρασκευής που θα ανοίξουν από τις 13:00 έως τις 17:00.

«Είμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με την Εκκλησία», δήλωσε κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ερωτηθείς σχετικά με την εγκύκλιο της Ιεράς Συνόδου και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα βρεθεί μια «φόρμουλα», ώστε «να μην χαθούν αυτά που κερδίσαμε».

«Η Εκκλησία έχει δείξει υπεύθυνη στάση όλο αυτό το διάστημα, έχει λάβει δύσκολες και σκληρές αποφάσεις. Για το Πάσχα είμαστε σε επικοινωνία, για να υπάρξει η καλύτερη δυνατή διευθέτηση» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέλιος Πέτσας και πρόσθεσε πως η κυβέρνηση θα φροντίσει σε συνεργασία με την Εκκλησία να μην υπάρξει συνωστισμός, ακολουθώντας τις οδηγίες των ειδικών. «Τον συνωστισμό θέλουμε να αποφύγουμε, η πίστη μας δεν δοκιμάζεται», τόνισε ο κ. Πέτσας.

«Πέρα, απ’ όσα αναφέρουν οι αποφάσεις της Πολιτείας, η Ιερά Σύνοδος προτρέπει όλους τους πιστούς να κατανοήσουν ότι τη φετινή Μεγάλη Εβδομάδα και την Ανάσταση, κατ’ άκραν εκκλησιαστική οικονομία και επειδή οφείλουμε όλοι να συνειδητοποιήσουμε την κρισιμότητα των καιρών, οφείλουμε να παραμείνουμε στο σπίτι, προσηλωμένοι στην κατ’ οίκον προσευχή», τόνισε πάντως σήμερα ο μητροπολίτης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου Ιερόθεος, εκπρόσωπος Τύπου της Εκκλησίας της Ελλάδος, σε πρωινές ενημερωτικές εκπομπές τηλεοπτικών σταθμών.

Για το δίωρο άνοιγμα των ναών, είπε ότι «αυτό είναι ένα καθαρά περιοριστικό μέτρο που συνδέεται αποκλειστικά με την παράγραφο 6 της διυπουργικής απόφασης: «Επιτρέπεται η συνέχιση των διοικητικών λειτουργιών των χώρων θρησκευτικής λατρείας και αφορά μόνο τους ιερείς και το αναγκαίο προσωπικό των Ιερών Ναών».

Στα υπόλοιπα ζητήματα που θέτει η εγκύκλιος της Ιεράς Συνόδου, ζητείται η τέλεση των Ιερών Ακολουθιών να είναι «λιτή και σεμνοπρεπής» και όπως αναφέρεται, «ιδίως οι μεταδιδόμενες από την τηλεόραση ή το διαδίκτυο ιερές ακολουθίες επιβάλλεται να πληρούν τα προβλεπόμενα από την Κ.Υ.Α., για να μην δώσουμε οποιαδήποτε αφορμή για κακεντρεχή σχόλια και ψόγους».

Στην εγκύκλιο υπενθυμίζεται η απαγόρευση της χρήσης μεγαφώνων για την μετάδοση της λειτουργίας.
Επίσης:

  1. η περιφορά του Επιταφίου, κατά τη Μεγάλη Παρασκευή, θα περιορισθεί αποκλειστικά μέσα στο ναό και
  2. η τελετή της Ανάστασης θα γίνει κανονικά τα μεσάνυχτα του Μεγάλου Σαββάτου.

Οι καμπάνες δεν χρειάζεται να χτυπούν στην έναρξη των λειτουργιών τη Μεγάλη Εβδομάδα, αλλά μπορούν να χτυπούν πένθιμα την Μεγάλη Παρασκευή, αλλά και την ώρα της Ανάστασης όταν θα ψάλλεται το Χριστός Ανέστη.
Σχετικά με τις ώρες τέλεσης όλων των ιερών Ακολουθιών και των Θείων λειτουργιών της Μεγάλης Εβδομάδας, θα είναι το συνηθισμένο, με τη σημείωση ότι το ιερό Ευχέλαιο, καλύτερα είναι να τελεστεί το πρωί της Μεγάλης Τετάρτης, αντί της Προηγιασμένης Θείας Λειτουργίας και όχι το απόγευμα.

με πληροφορίες από efsyn.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English