«Να πάτε σε ξενώνες αστέγων»

Αρκετοί φοιτητές εξακολουθούν να παραμένουν στα δωμάτια των εστιών τους παρά την απόφαση αναστολής της λειτουργίας, αρνούμενοι να μετακινηθούν προς τους τόπους μόνιμης κατοικίας τους, είτε επειδή δεν θέλουν να εκθέσουν σε κίνδυνο τις οικογένειές τους, είτε επειδή δεν έχουν το οικονομικό περιθώριο μετακίνησης, είτε επειδή δεν έχουν πού να πάνε.

Σε κάποιες φοιτητικές εστίες μένουν φοιτητές από την Ελλάδα, αλλά και το εξωτερικό, όπως Αιθιοπία, Βραζιλία, Λίβανο, Κίνα, Ρωσία, Κύπρο, Αλβανία, Συρία κ.α.

Οι Έλληνες φοβούνται να πάνε στα σπίτια τους γιατί θεωρούν ότι υπάρχουν ύποπτα κρούσματα ανάμεσα τους, οι δε ξένοι δεν έχουν τρόπο να φύγουν από την χώρα…

Και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, οι φοιτητές να κατάφεραν να βρουν ένα modus operandi, κρατώντας ανοιχτό το εστιατόριο και φροντίζοντας να φιλοξενηθούν όλοι οι φοιτητές σε ξενοδοχεία, αλλά σε άλλες πόλεις τα παιδιά αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη σίτιση ή τη θέρμανση και την καθαριότητα ή ακόμη ακόμη πετιούνται εκβιαστικά στον δρόμο.

Στις εστίες της Κομοτηνής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης οι φοιτητές λένε ότι το Ιδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) τούς ενημέρωσε πως από σήμερα διακόπτεται η παροχή νερού και ρεύματος και εγκαλούν τις πρυτανικές αρχές για αδιαφορία.

«Μας ζητήθηκε να υποβάλουμε αίτηση για τους λόγους που δεν μπορούμε να αφήσουμε το δωμάτιό μας στην εστία, πράγμα και το οποίο κάναμε. Παρ’ όλα αυτά οι αιτήσεις μας ούτε εξετάστηκαν ούτε λήφθηκαν υπόψη εν γένει, μάλιστα χρησιμοποιήθηκαν και σαθρές δικαιολογίες, όπως ότι δώσαμε λάθος στοιχεία στις αιτήσεις μας […] Η στάση των πρυτανικών αρχών ήταν ανένδοτη στη μη κάλυψη των αιτημάτων μας. Συγκεκριμένα, μας αναφέρθηκε από τον αντιπρύτανη κ. Μάρη πως η Πρυτανεία δεν πρόκειται να λάβει κανένα απολύτως μέτρο και πως πρέπει να αναλάβουμε τις ευθύνες μας και να βρούμε να μείνουμε. Εφτασε μέχρι και στο σημείο να μας συμβουλεύσει να πάμε σε ξενώνα φιλοξενίας αστέγων», αναφέρουν.

με ποια λογική δίνουν εντολή να εκκενωθούν οι εστίες, διακινδυνεύοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο την εξάπλωση του ιού σε ολόκληρη την επικράτεια, όταν η κυβέρνηση υποστηρίζει σε κάθε τόνο ότι το καλύτερο μέτρο προφύλαξης είναι η κοινωνική απομόνωση και ο περιορισμός των μετακινήσεων; Πώς είναι δυνατόν την ίδια ώρα που τίθεται σε ισχύ το μέτρο της απαγόρευσης της κυκλοφορίας να εξαναγκάζεις χιλιάδες νέους και νέες να μπουν σε λεωφορεία, τρένα, πλοία και αεροπλάνα για αν φτάσουν στον τόπο κατοικίας τους; Γιατί δεν ακούν την κραυγή αγωνίας όλων αυτών των παιδιών που λένε ότι αρκετοί δεν έχουν σπίτια να επιστρέψουν και ότι η εγκατάλειψη της εστίας σημαίνει ταυτόχρονα εγκατάλειψη της δουλειάς τους, δουλειά από την οποία συχνά κρέμεται ολόκληρη η οικογένεια; Γιατί στην τελική αγνοούν τις εισηγήσεις των ειδικών;

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χθες, η Πρυτανεία του ιδρύματος σε συνεννόηση με τη διεύθυνση των εστιών αποφάσισε να παραχωρήσει τη δυνατότητα στους οικοτρόφους να σιτίζονται στα εστιατόρια του Πανεπιστημίου. Ομως, «δεν έχει νόημα να λειτουργεί το εστιατόριο της Φιλοσοφικής, για παράδειγμα, από τη στιγμή που δεν πραγματοποιείται δρομολόγιο λεωφορείου προς τα εκεί. Ούτε μπορούμε να παίρνουμε αστικά λεωφορεία δύο φορές την ημέρα, δεδομένης και της απαγόρευσης κυκλοφορίας, για να πηγαίνουμε σε ένα από τα εστιατόρια των σχολών για να φάμε. Η μόνη σωστή λύση θα ήταν να λειτουργήσει το εστιατόριο της εστίας. Πάντως χθες, μας είπαν ότι θα γίνει απολύμανση στους χώρους της εστίας και στα δωμάτια», μας λέει η Ε., οικότροφος της ΦΕΠΑ.

Στο πλευρό των φοιτητών τάχθηκε και ο Σύλλογος μελών ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο οποίος, ακολουθώντας το παράδειγμα της Πρυτανείας του ΕΜΠ, ανακοίνωσε: «Με αυτή την απόφαση η κυβέρνηση θέτει σε κίνδυνο την υγεία των φοιτητών και των οικογενειών τους, καθώς και τη δημόσια υγεία. Η διαμονή της συντριπτικής πλειονότητας των φοιτητών και των φοιτητριών στις φοιτητικές εστίες δεν είναι ατομική επιλογή αλλά ανάγκη με προφανή κοινωνικά αίτια», με τα μέλη ΔΕΠ να καταλογίζουν στην κυβέρνηση «πλήρη πολιτική ανευθυνότητα». Στο ίδιο μήκος κύματος και οι νοσοκομειακοί γιατροί.

«Η μαζική μετακίνηση νεανικού πληθυσμού από τις μεγάλες πόλεις προς την επαρχία, ενάντια σε κάθε υγειονομική λογική και σε κάθε σχετική ώς τώρα οδηγία, εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για τη διασπορά της νόσου», αναφέρει η Ομοσπονδία Ενώσεων Νοσοκομειακών Γιατρών Ελλάδος (ΟΕΝΓΕ) σε σχετική ανακοίνωσή της.

με πληροφορίες απο efsyn

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English
Exit mobile version