Shadow

Μπορώ να κάνω σεξ εν μέσω κορωνοϊού; Τι γίνεται με τους νέους συντρόφους;

Είναι σχεδόν αδύνατο να εφαρμόσουμε το μέτρο «κοινωνικό αποστασιοποίηση» λόγω κορωνοϊού, όταν ζούμε με τους συντρόφους μας με τους οποίους μοιραζόμαστε τα σπίτια και τα κρεβάτια. Αλλά ποιοι είναι οι κίνδυνοι που σχετίζονται με την οικειότητα;

Και ένα ερώτημα που «καίει» πολλούς: «Μπορώ να κάνω σεξ ή θα κολλήσω;»

Τρεις ειδικοί μιλούν στην Guardian για το θέμα προσπαθώντας να απαντήσουν σε ερωτήματα αναφορικά με τον κορωνοϊό και όσους ζουν με άλλα άτομα στο σπίτι.

Μεταδίδεται σεξουαλικά ο κορωνοϊός;


Dr Jessica Justman : Δεν έχουμε δει πρότυπα που να δείχνουν σεξουαλική μετάδοση. Ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω σταγονιδίων των αναπνευστικών οδών. Και η επαφή με μολυσμένες επιφάνειες θεωρείται δευτερεύουσα πηγή μετάδοσης.
Dr Carlos Rodríguez-Díaz: Δε υπάρχει καμία ένδειξη πως ο κορωνοϊός μπορεί να μεταδοθεί μέσω συνουσίας. Ωστόσο, το φιλί είναι μια πολύ κοινή πρακτική κατά την διάρκεια της σεξουαλικής επαφής και ο ιός μπορεί να μεταδοθεί μέσω του σάλιου. Ως εκ τούτου, ο ιός μπορεί να μεταδοθεί με το φιλί.


Μπορεί λοιπόν να κάνει κάποιος σεξ;

Dr Jessica Justman : Εάν εσείς ή ο σύντροφός σας είστε θετικοί στον κορωνοϊό, η συμβουλή είναι να αποφύγετε ο ένας τον άλλον όσο το δυνατόν περισσότερο. Στην πραγματικότητα, το τμήμα Υγείας της Νέας Υόρκης, έχει δώσει οδηγίες σχετικά με αυτό. Εάν είστε μια πιθανή ή επιβεβαιωμένη περίπτωση κορωνοϊού, θα πρέπει να απομονωθείτε, ιδανικά σε μια ιδιωτική κατοικία μέχρι 7 ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Και θα πρέπει να μην έχετε πυρετό για 72 ώρες, για να μπορέσετε να βγείτε ξανά έξω.


Dr Julia Marcus: Για τους ανθρώπους που δεν έχουν συμπτώματα και δεν έχουν πρόσφατη πιθανή έκθεση σε κορωνοϊό και έχουν μείνει στο σπίτι, είναι μια διαφορετική ιστορία. Εάν ζείτε με τον μόνιμο σύντροφό σας και δεν έχετε συμπτώματα ή πιθανή έκθεση, το σεξ πραγματικά μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να διασκεδάσετε και να ανακουφίσετε το άγχος σας κατά την διάρκεια αυτής της ενδεχομένως αγχωτικής περιόδου.

Τι γίνεται όμως με τους νέους συντρόφους;


Dr Julia Marcus : Η σύσταση αυτή την στιγμή, είναι πως προσπαθούμε να μείνουμε στο σπίτι όσο περισσότερο μπορούμε και να αλληλεπιδράμε μόνο με τους ανθρώπους για πράγματα που είναι απαραίτητα, όπως τα ψώνια στο σούπερ μάρκετ. Ακόμη όμως κι όταν το κάνουμε αυτό, πρέπει να κρατάμε μια απόσταση περίπου 2 μέτρων από τους άλλους ανθρώπους. Αυτό σίγουρα θα έκανε το σεξ μια πρόκληση.


Dr Carlos Rodríguez-Díaz : Η σεξουαλική επαφή μπορεί να μειωθεί κατά τις επόμενες εβδομάδες, αλλά άλλες μορφές που εκφράζουν ερωτισμό, όπως το sexting, οι βιντεοκλήσεις, αλλά και ο αυνανισμός συνεχίζουν να υπάρχουν ως επιλογές.

Τι γίνεται με τα ερωτικά βοηθήματα; Πώς μπορεί κάποιος να τα κρατήσει καθαρά;


Dr Carlos Rodríguez-Díaz : Χρησιμοποιήστε απλά νερό και σαπούνι.


Ποια είναι η συμβουλή σας σε κάποιον που είναι ελεύθερος τώρα και δεν θέλει να περιμένει μήνες μέχρι να βρει έναν σύντροφο;


Dr Carlos Rodríguez-Díaz : Αυτή την εποχή θα πρέπει να σκέφτεστε την κοινωνική αποστασιοποίηση. Γιατί όσο την εφαρμόζετε, τόσο πιο σύντομα θα παρατηρήσουμε μείωση των νέων λοιμώξεων και τόσο πιο σύντομα θα μπορέσουμε να αλλάξουμε την πρακτική κοινωνικοποίησης. Αντί να εστιάζουμε στο μέλλον, πρέπει να επικεντρωθούμε στο παρόν.
Προσπαθήστε αυτή την περίοδο να διοχετεύσετε την ενέργειά σας, να εξερευνήσετε τον εαυτό σας, ίσως να σκεφτείτε τι είναι αυτό που ψάχνετε. Και μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας. Μπορεί να είναι μια καλή ευκαιρία για να εξερευνήσετε άλλους τρόπους συναναστροφής με νέους σεξουαλικούς συντρόφους που γνωρίζετε μέσω διαδικτύου, είτε κάνοντας sexting είτε με βιντεοκλήσεις.

Η Dr Jessica Justman είναι καθηγήτρια και θεράπων ιατρός στο τμήμα λοιμωδών νοσημάτων στο Πανεπιστήμιο Columbia Irving Medical Center

Ο Dr Carlos Rodríguez-Díaz είναι καθηγητής στο Τμήμα Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Milken Institute του Πανεπιστημίου George Washington

Η Dr Julia Marcus είναι επιδημιολόγος μολυσματικής νόσου και καθηγήτρια στο Τμήμα Πληθυσμιακής Ιατρικής της Ιατρικής Σχολής του Χάρβαρντ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English