Shadow

Μαρίνα Γαλανού για Praksis: «Η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τους εργαζόμενους λόγω κορονοϊού και αυτοί απολύουν».

Το σύνθημα «Μένουμε Σπίτι» η ΜΚΟ PRAKSIS, ήρθε να το κάνει πράξη, απολύοντας απροειδοποίητα δύο τρανς εργαζόμενους την ώρα που ολόκληρη η χώρα βρίσκεται σε καραντίνα, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού (COVID-19).

Η είδηση ήρθε στο φως της δημοσιότητας έπειτα από δημοσίευση της Προέδρου του ΣΥΔ Μαρίνας Γαλανού, η οποία έγραψε στον προσωπικό της λογαριασμό στο facebook: «Η χθεσινή απόλυση 2 τρανς εργαζομένων απ’ την Praksis , που έγινε χωρίς πρότερη προειδοποίηση, και υπό τις συνθήκες που υπάρχουν, ήταν όχι μόνο απαράδεκτη, αλλά ανήθικη με τον τρόπο που έγινε. Ιδιαίτερα, όταν αφορά 2 τρανς εργαζόμενους, που γνωρίζουν καλά και οι ίδιοι που έκαναν την απόλυση, ότι βιώνουν λόγω του τρανς στάτους τους αποκλεισμό απ’ τον χώρο της εργασίας και έκαναν άριστα τη δουλειά τους. Μάλιστα στην τελευταία εκδήλωση τρανς μνήμης, είχαν πάρει τα εύσημα για την απασχόληση τρανς εργαζομένων που μόλις 3 μήνες αργότερα, απέλυσαν. Και αυτό όσo, το ΣΥΔ πάμπολλες φορές είχε βοηθήσει κ’ τους είχε βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάκιστους χειρισμούς που είχαν κάνει στο προσφυγικό, και όταν χάρις σε δική μου πρόταση μέλος του Δ.Σ. τους είχε βρεθεί σε επιτροπή του Υπ. Υγείας, που δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί διαφορετικά. Είναι δλδ πέραν όλων των άλλων αχάριστοι. Απαράδεκτοι, κυνικοί και αχάριστοι. Και βέβαια αυτή δεν είναι συμπεριφορά από οργάνωση που μπορεί να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα. Πέρα όμως απ’ όλα αυτά θα υπάρξει δικαιοσύνη. Και εδώ σταματάω».

Οι συμβάσεις των δύο τρανς εργαζόμενων έληγαν στις 29 Φεβρουαρίου. Οι εργαζόμενοι, όχι μόνο δεν είχαν κάποια ενημέρωση ότι δεν πρόκειται να ανανεωθούν οι συμβάσεις τους, αλλά ειδοποιήθηκαν δέκα τέσσερις (14) ημέρες αργότερα και συγκεκριμένα το απόγευμα της Παρασκευής 13 Μαρτίου 2020.

H κυρία Γαλανού δήλωσε ότι πρόκειται για μία απαράδεκτη συμπεριφορά χαρακτηρίζοντας την πράξη απόλυσης «ξαφνικό θάνατο».

«Η χθεσινή απόλυση 2 τρανς εργαζομένων απ’ την Praksis, έγινε χωρίς πρότερη προειδοποίηση, αυτό που γίνεται και πιστεύω θα συμφωνήσετε μαζί μου, το σωστό είναι όταν ένας εργοδότης δεν μπορεί να αντέξει οικονομικά την μισθοδοσία, να προειδοποιεί τον εργαζόμενό του, 1-2 μήνες πριν, ώστε και αυτός να μεριμνήσει να έχει τα προς το ζην. Εδώ έγινε με την τακτική του «ξαφνικού θανάτου». Έγινε, επίσης, υπό τις συνθήκες που υπάρχουν, που κυριαρχεί ανασφάλεια απ΄ τον κορονοϊό» ανέφερε η κυρία Γαλανού, τονίζοντας το γεγονός ότι «η κυβέρνηση παίρνει μέτρα για τους εργαζόμενους και αυτοί απολύουν».

«Επιπλέον, έγινε σε 2 τρανς άτομα. Που όλοι γνωρίζουμε, και γνωρίζουν καλά και αυτοί που έκαναν την απόλυση, ότι τα τρανς άτομα είναι εξαιρετικά δύσκολο να βρουν εργασία, λόγω των αποκλεισμών που βιώνουν τα τρανς άτομα στον χώρο της εργασίας.Και πρόκειται για 2 τρανς άτομα που έκαναν εξαιρετικά και με υποδειγματικό τρόπο τη δουλειά τους. Μάλιστα στην τελευταία εκδήλωση τρανς μνήμης που είχε γίνει στην Αθήνα στις 20 Νοεμβρίου 2019, είχαν πάρει τα εύσημα για την απασχόληση τρανς εργαζομένων που μόλις 3 μήνες αργότερα, απέλυσαν».

«Είναι απαράδεκτοι, κυνικοί και αχάριστοι»

Η Πρόεδρος του ΣΥΔ πρόσθεσε ότι υπήρχαν πάρα πολλές φορές του τόσο το ΣΥΔ, όσο και η ίδια προσωπικά είχε σταθεί στο πλευρό της Praksis «και αυτό όσω, το ΣΥΔ πάμπολλες φορές είχε βοηθήσει και τους είχε βγάλει ασπροπρόσωπους σε κάκιστους χειρισμούς που είχαν κάνει στο προσφυγικό (δεν θέλω τώρα να επεκταθώ αναλυτικά, αλλά αν χρειαστεί θα το κάνω)» τονίζοντας ότι «χάρις σε δική μου πρόταση μέλος του Δ.Σ. τους είχε βρεθεί σε επιτροπή του Υπουργείου Υγείας, που δεν υπήρχε περίπτωση να συμβεί διαφορετικά. Είναι δηλαδή πέραν όλων των άλλων αχάριστοι. Απαράδεκτοι, κυνικοί και αχάριστοι. Και βέβαια αυτή δεν είναι συμπεριφορά από οργάνωση που μπορεί να μιλάει για ανθρώπινα δικαιώματα».

«Θα πράξουμε το νόμιμο»

«Πέρα όμως απ’ όλα αυτά» συνέχισε η κυρία Γαλανού «εδώ πρέπει να υπάρξει δικαιοσύνη. Δεν μπορούν να συμπεριφέρεται έτσι μία οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, απέναντι σε 2 τρανς που κάνουν άριστα τη δουλειά τους, δεν τους προειδοποιεί εγκαίρως, και τους αφήνει στον αέρα, ιδιαίτερα όταν γνωρίζουν ότι οι τρανς είναι αποκλεισμένοι από τον χώρο της εργασίας. Είναι ανήθικο, απάνθρωπο. Δεν θα μείνουμε έτσι. Θα πράξουμε ότι το νόμιμο».

Θέση επί του θέματος πήρε και ο Ψυχίατρος και Υπεύθυνος Θεμάτων Υγείας του ΣΥΔ Σταύρος Μπουφίδης, ο οποίος ήταν Αντιπρόεδρος των Γιατρών Χωρίς Σύνορα την εποχή που δημιουργήθηκε η PRAKSIS.

Όπως είναι γνωστό ότι η PRAKSIS είναι η συνέχεια των ελληνικών προγραμμάτων και ξεκίνησε την δράση της με χρηματοδότηση από τους ΓΧΣ. Χαρακτηριστικά ανέφερε «μέσα σε όλο αυτό το πανικό λόγω κορονοϊού, χθες το απόγευμα η PRAKSIS ανακοίνωσε σε δύο τρανς άτομα ότι τα απολύει. Μία απόφαση που πάρθηκε 14 ημέρες πριν», τονίζοντας ότι «δεν απολύει μία ανθρωπιστική οργάνωση όπως η PRAKSIS με αυτό τον τρόπο, θα έπρεπε να ντρέπεται».

«Αυτό δεν τιμά την Praksis» συνέχισε ο κύριος Μπουφίδης τονίζοντας ότι ο Τζανέτος Αντύπας που όταν τον πρωτογνώρισε όταν ήταν Διευθυντής Αποστολών των Γιατρών Χωρίς Σύνορα Ελλάδος είχε άλλο όραμα. Οι διάδοχοι του διάλεξαν την πιο ατυχή στιγμή , στην αρχή της καραντίνας , χωρίς καμία ενημέρωση να απολύσουν δυο τρανς εργαζόμενους.

«Ελπίζω να αναγνωρίσουν το λάθος τους. Να αναγνωρίσουν τον κρυφό ρατσισμό τους (δεν άκουσα καμία απόλυση cis) και ας ενημερώσουν τους δωρητές τους, ότι δρουν ανάλογα με τα οφέλη τους. Όταν βρίσκουμε χρηματοδότηση που αφορά τα τρανς άτομα, τότε είμαστε φίλοι της κοινότητας. Αυτό ξεπερνάει τον επαγγελματικό εθελοντισμό και μας δείχνει μια άλλη σκληρή πλευρά κάποιων ΜΚΟ, για το πως συμπεριφέρονται στους εργαζόμενους τους. Μία στάση σκληρά νεοφιλελεύθερη , όμως πολύ μακριά από τις αξίες του κοινωνικού φιλελευθερισμού».

πηγή:t-zine.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English