Καταγγελία αστυνομικής αυθαιρεσίας με τρανσφοβικό υπόβαθρο

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (Σ.Υ.Δ.) φέρνει στη δημοσιότητα περιστατικό αστυνομικής αυθαιρεσίας κατά τρανς γυναίκας, με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου της.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό δελτίο τύπου του Σ.Υ.Δ η ίδια η τρανς γυναίκα καταγράφει:

«Την Δευτέρα 9/12/2019 βρισκόμουν σε διώροφο νυχτερινό κατάστημα διασκέδασης στο κέντρο της Αθήνας μαζί με φίλους. Στο ισόγειο ξεκίνησε τσακωμός μεταξύ μιας παρέας έξι ατόμων, που προκάλεσε καταστροφές στο κατάστημα. Με την παρέα μου βρισκόμασταν στον επάνω όροφο και είχαμε σοκαριστεί από τα γεγονότα, ενώ ο ιδιοκτήτης του καταστήματος ειδοποίησε αστυνομία, καθώς έγιναν αρκετές ζημιές στο κατάστημα.

Πράγματι, στις 23:20 έφτασαν στο μαγαζί οκτώ μηχανές της Ελληνικής Αστυνομίας. Οι αστυνομικοί συνέλαβαν τα άτομα, που υπέδειξε ο ιδιοκτήτης και μετά ξεκίνησαν να φωνάζουν σε εμάς που καθόμασταν απάνω: “γιατί κοιτάτε;” Προφανώς δε μπορούσαν να καταλάβουν πως και εμείς που παρακολουθούσαμε το συμβάν είχαμε τρομοκρατηθεί.

Ανέβηκαν στον επάνω όροφο και ζήτησαν από όλους τα στοιχεία μας. Ένας αστυνομικός μου ζήτησε να ψάξει τα προσωπικά μου αντικείμενα. Του απάντησα ότι δεν έχω πρόβλημα, αρκεί να βγάλω εγώ τα προσωπικά αντικείμενα από τη τσάντα μου και να μην την αδειάσει. Καθώς, λοιπόν, του έδειχνα τα προσωπικά αντικείμενα, που είχα στην τσάντα, μου λέει “πάντως έχεις χοντρή φωνή” . Του απάντησα ότι δεν καταλαβαίνω τον λόγο, που μου το λέει αυτό. Ενώ είχε ελέγξει την τσάντα μου, και δε βρήκε κάτι επιλήψιμο, θέλησε να προχωρήσει σε σωματικό έλεγχο.

Σε όλη τη διάρκεια ο αστυνομικός με κορόιδευε, με ειρωνευόταν και με έκανε να αισθάνομαι άβολα με μόνο λόγο ότι είχε αντιληφθεί ότι είμαι τρανς.

Του απάντησα ότι θα μπορούσα να δεχθώ σωματικό έλεγχο, μόνο από γυναίκα αστυνομικό σε αστυνομικό τμήμα. Τότε εκείνος γέλασε και είπε “κοίτα που το τραβέλι, θέλει και ειδική μεταχείριση” . Βρήκα το κουράγιο να του απαντήσω ότι θα καταγγείλω αρμοδίως το συμβάν. Συνέχισε να κοροϊδεύει, να με βρίζει ρατσιστικά, και να προσπαθεί να με εκφοβίσει λέγοντάς μου “αυτά να μου τα πεις στο τμήμα” . Ενώ συνέχισε λέγοντας να μην απομακρυνθώ, καθώς θα μου κάνει προσαγωγή.

Εκείνη τη στιγμή κάλεσα από το κινητό μου το 100, ενημέρωσα για το συμβάν, ότι είμαι θύμα ρατσιστικής αυθαιρεσίας από αστυνομικό και ότι με προσαγάγουν με εντελώς παράνομο τρόπο, εφόσον είχα επιδείξει την αστυνομική μου ταυτότητα, δεν είχα κάνει, ούτε ήμουν ύποπτη για κάποια αξιόποινη πράξη, ούτε είχε βρεθεί κάτι ύποπτο στα προσωπικά μου αντικείμενα. Με την αστυνομικό που μιλούσα στο τηλέφωνο, με συμβούλεψε και ενώ εκείνη περίμενε στο τηλέφωνο να ρωτήσω τους αστυνομικούς για ποιο λόγο με προσαγάγουν. Τότε ο αστυνομικός που με έβρισε και με κακοποίησε λεκτικά νωρίτερα, μου απάντησε “τον λόγο θα τον μάθεις στο τμήμα” .

Φώναξαν περιπολικό και οδηγήθηκα στις 23:55 στο αστυνομικό τμήμα Άνω Πατησίων. Μπαίνοντας στο περιπολικό ο αστυνομικός, που νωρίτερα με κακοποιούσε λεκτικά, μου έπιασε τη ρόγα στο στήθος και μου είπε θίγοντας και πάλι την αξιοπρέπεια μου “α, είναι αληθινό” και γελούσε. Φτάνοντας ζήτησα να δω τον αξιωματικό υπηρεσίας. Περίμενα περίπου μια ώρα έξω από το γραφείο του, μέχρι που ήρθε μια γυναίκα, μπήκε στο γραφείο του και αμέσως με φώναξαν. Ρώτησα να μάθω ποια ήταν η κυρία και μου είπε ότι ειδοποιήθηκε μετά από την κλήση που έκανα στο 100, είναι ‘επιμελήτρια’ και βρίσκεται εκεί για να με βοηθήσει.

Της εξήγησα το συμβάν, την ενημέρωσα ότι γνωρίζω πως είμαι θύμα ρατσιστικής αυθαιρεσίας και ότι θέλω να υποβάλω μήνυση στον αστυνομικό για ρατσιστική συμπεριφορά, παράβαση καθήκοντος, έμπρακτη απρόκλητη εξύβριση και δημόσια υποκίνηση διακρίσεων εις βάρος μου και αυθαίρετη προσαγωγή, όλα με κίνητρο την ταυτότητα του φύλου μου.

Η επιμελήτρια μου είπε να μην προχωρήσω σε μήνυση, καθώς δε θα καταφέρω κάτι, μάλιστα το αντίθετο να προκαλέσω την οργή του αστυνομικού και να με μηνύσει και εκείνος.

Την ρώτησα τον λόγο που θα με μηνύσει ο αστυνομικός και μου είπε για παρεμπόδιση έρευνας και το ότι αισθάνθηκε να τον απειλώ. Της απάντησα πως γνωρίζω τους ιδιοκτήτες του καταστήματος και ότι το μαγαζί έχει κάμερες, οπότε μπορεί να αποδειχτεί αν παρεμπόδισα την έρευνα αστυνομικών, ή συνεργάστηκα κανονικά, όπως ισχυρίζομαι εγώ. Όσο για την απειλή, το μόνο που του είπα είναι ότι θα καταγγείλω το συμβάν αρμοδίως και μετά κάλεσα 100. Επιπλέον της είπα πως δεν είμαι πολίτης δεύτερης κατηγορίας και ότι επιθυμώ να έχω ισότιμη αντιμετώπιση από δημοσίους υπαλλήλους. Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ υπέβαλα κανονικά τη μήνυση, κρατήθηκα στο τμήμα μέχρι τις 6:30 πμ. Ο σύντροφος μου μαζί με τον αδερφό του ήρθαν στο τμήμα για να με δουν, αλλά δεν τους επέτρεψαν, τους έδιωξαν» .

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών υπογραμμίζει:

Όλα τα παραπάνω, δεικνύουν πως παρ’ ότι δεν υπήρχε καμία ένδειξη ότι η τρανς γυναίκα είχε τελέσει -ή ήταν ύποπτη για- κάποια αξιόποινη πράξη, παρ’ ότι ελέγχθηκαν ενδελεχώς απ’ τους αστυνομικούς τα προσωπικά της αντικείμενα και τα στοιχεία ταυτότητάς της (ειρήσθω εν παρόδω η τρανς γυναίκα είχε μεταβάλει τα στοιχεία ταυτότητάς της, ενώ έχει ολοκληρώσει τον επαναπροσδιορισμό του φύλου της), παρ’ ότι δεν αρνήθηκε τον σωματικό έλεγχο αρκεί να γινόταν με τον νόμιμο τρόπο από γυναίκα αστυνομικό, ούτε καθ’ οιονδήποτε τρόπο έθεσε κάποιο κώλυμα ή υπέπεσε στο αδίκημα της απείθειας, καθ’ όλη τη διάρκεια του περιστατικού δέχτηκε απρόκλητα προσβολές, εξυβρίστηκε, εντελώς αυθαίρετα και με μόνο λόγο την ταυτότητα φύλου της, αφού όλες οι προσβολές από τον αστυνομικό σχετίζονταν μόνο με την ταυτότητα φύλου της και όχι με οποιαδήποτε έκνομη συμπεριφορά.

Το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών, δηλώνει ότι θα στηρίξει με κάθε νόμιμο τρόπο την τρανς γυναίκα, αλλά ταυτόχρονα δε μπορεί να κρύψει και τη “βαθιά του ανησυχία” του, όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά, μιας και το συγκεκριμένο περιστατικό δεν είναι το μοναδικό, αλλά: “έρχεται να αθροιστεί σε μία σειρά ακόμη περιστατικών αστυνομικής αυθαιρεσίας ή βίας που έχουν έρθει στη δημόσια σφαίρα, που πέρα από κάθε αμφιβολία διαρρηγνύουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στο δημοκρατικό κράτος δικαίου και στην αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας για αξιοπρεπή και ίση μεταχείριση προς όλους τους πολίτες.”

Τέλος, αναφέρεται στο κατ’ επανάληψη αίτημα “δημιουργίας νέας Ανεξάρτητης Αρχής με μόνο αντικείμενο τη διερεύνηση της αστυνομικής αυθαιρεσίας και με πλήρεις αρμοδιότητες, όπως ακριβώς έχει υποδείξει στη χώρα μας ο Επίτροπος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του Συμβουλίου της Ευρώπης.” 

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο