Το βράδυ της 6ης Δεκεμβρίου 2008, ο 15χρονος μαθητής Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος, βρισκόταν εκεί μαζί με τον φίλο του Νίκο Ρωμανό, για να γιορτάσουν την ονομαστική του εορτή, ενώ λόγω και της ημέρας -Σάββατο- οι δρόμοι ήταν γεμάτοι κόσμο. Λίγο πριν τις 9 μμ, ένα περιπολικό της αστυνομίας που περνούσε από την περιοχή δέχτηκε αποδοκιμασίες (κατά άλλους και αντικείμενα) από ομάδα νεαρών. Στη συνέχεια απομακρύνθηκε, αλλά οι δύο αστυνομικοί επέστρεψαν πεζοί, και ένας εξ αυτών, ο ειδικός φρουρός Επαμεινώνδας Κορκονέας στόχευσε ευθεία προς το πλήθος πυροβολώντας δυο φορές,με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος.
«Ένα παιδί πυροβολήθηκε στα Εξάρχεια», αυτή η φράση πήγαινε από στόμα στο στόμα. Τα Εξάρχεια άρχισαν να καίγονται. Εκείνο το βράδυ θα ήταν διαφορετικό..
Το περιστατικό συνέβη στη διασταύρωση των οδών Μεσολογγίου και Τζαβέλλα. Ο θάνατος ήταν ακαριαίος, καθώς σύμφωνα με την ιατροδικαστική εξέταση η σφαίρα διαπέρασε την καρδιά και καρφώθηκε στον 10ο θωρακικό σπόνδυλο.
Η είδηση της δολοφονίας του Γρηγορόπουλου μεταφέρθηκε αρχικά από το Indymedia της Αθήνας, όπου διασταυρώθηκαν οι πληροφορίες πολλών αυτοπτών μαρτύρων με αποτέλεσμα να μεταδοθεί η είδηση με ακρίβεια. Οι ραδιοτηλεοπτικοί σταθμοί άργησαν να μεταδώσουν την είδηση και μετέφεραν αρχικά την επίσημη εκδοχή της αστυνομίας για το περιστατικό, σύμφωνα με την οποία το περιπολικό των αστυνομικών είχε δεχτεί «μαζική επίθεση αναρχικών» με ξύλα και μολότοφ, ο αστυνομικός πυροβόλησε για να σώσει τη ζωή του και η σφαίρα εξοστρακίστηκε, κάτι που διαψεύστηκε αργότερα από την ιατροδικαστική έρευνα. Η πληροφορία της δολοφονίας του μαθητή διαδόθηκε άμεσα σε ολόκληρη την Ελλάδα από το Διαδίκτυο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, κάτι που είχε ως αποτέλεσμα άτομα από διάφορους πολιτικούς χώρους να εκδηλώσουν την οργή τους στα μεγάλα αστικά κέντρα ταυτόχρονα, προκαλώντας φθορές και εμπρησμούς. Οι εκδηλώσεις βίας μετατοπίστηκαν από το Πολυτεχνείο στο Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, όπου διακομίσθηκε ο άτυχος νεαρός και όπου απλώς διαπιστώθηκε ο θάνατός του.
Η αντίστροφη μέτρηση για την μεγαλύτερη εξέγερση των τελευταίων δεκαετιών στη χώρα είχε ξεκινήσει. Για ημέρες όλες οι πόλεις της Ελλάδας, κατακλύστηκαν από μαθητές, φοιτητές, αλλά και ανθρώπους όλων των ηλικιών που διαδήλωσαν ενάντια στην κρατική καταστολή.
«Τα Χριστούγεννα αναβάλλονται έχουμε εξέγερση», «Αυτές οι μέρες είναι του Αλέξη» έγραφαν τα πανό.
Την επομένη ημέρα από το περιστατικό, διοργανώθηκαν πορείες πολιτών, οι οποίοι επιθυμούσαν να εκδηλώσουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στη γενικότερη στάση του κρατικού μηχανισμού και στον τρόπο λειτουργίας της Ελληνικής Αστυνομίας, έπειτα από συσσώρευση παρόμοιων περιστατικών και καταγγελιών αστυνομικής βίας.Οι πορείες έλαβαν χώρα, παράλληλα με τις επιθέσεις διαφόρων επιθετικών ομάδων, οι οποίες συνέχισαν τις εκδηλώσεις βίας με αυξανόμενη ένταση. Στο κέντρο της Αθήνας σημειώθηκαν καταστροφές σε πολυκαταστήματα, αυτοκίνητα και τράπεζες.
Μαθητές προέβησαν σε συμβολικές εκδηλώσεις, προσφέροντας λουλούδια σε αστυνομικούς και ξαπλώνοντας γυμνοί στα σκαλοπάτια της ΓΑΔΑ ωσάν να ήταν πτώματα. Επιθέσεις με πέτρες, ξύλα, φρούτα και βόμβες μολότοφ δέχθηκαν σχεδόν όλα τα τοπικά αστυνομικά τμήματα της χώρας. Ταυτόχρονα τμήματα στα περισσότερα πανεπιστήμια και ΤΕΙ της χώρας άρχισαν να κλείνουν από τους φοιτητές τους με αποφάσεις κατάληψης, οι οποίες στρέφονταν τόσο κατά της κρατικής καταστολής όσο και κατά της εκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης
Η Τρίτη 9 Δεκεμβρίου ήταν ημέρα της κηδείας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, η οποία πραγματοποιήθηκε στο κοιμητήριο Παλαιού Φαλήρου, όπου παρευρέθηκαν χιλιάδες κόσμου.Μετά την κηδεία σημειώθηκαν επεισόδια πετροπόλεμου στη γενικότερη περιοχή, κατά τα οποία τα ΜΑΤ έκαναν χρήση δακρυγόνων. Αστυνομικοί της Ομάδας Ζ πυροβόλησαν πολλές φορές στον αέρα
Τα νέα ταξιδεύουν σε όλον τον κόσμο μέσα από τα διεθνή ΜΜΕ που σε εκτενείς ανταποκρίσεις περιγράφουν το πρωτοφανές ξέσπασμα βίας στην Ελλάδα με αφορμή τη δολοφονία Γρηγορόπουλου. Τα ρεπορτάζ συνοδεύονται από φωτογραφίες όπως του φλεγόμενου χριστουγεννιάτικου δέντρου στο Σύνταγμα με φόντο την ελληνική Βουλή.
Η βρετανική εφημερίδα Guardian χαρακτήρισε τις ταραχές ως «τις χειρότερες στην Ελλάδα από το 1974, οπότε και αποκαταστάθηκε η δημοκρατία».Τα περισσότερα διεθνή μέσα ενημέρωσης αφιέρωσαν εκτενή ρεπορτάζ στο γεγονός που πυροδότησε τα περιστατικά της βίας. Το δε BBC χαρακτηρίζει τα γεγονότα ως εξέγερση.Ο Economist συσχετίζει τις ταραχές με την αδυναμία της τότε κυβέρνησης Καραμανλή να προωθήσει κοινωνικές αλλαγές, ειδικά στην εκπαίδευση, την υγεία και την αστυνόμευση.
Δεκέμβριος 2020
Δρακόντεια είναι τα μέτρα της αστυνομίας για την επέτειο της δολοφονίας του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου. Επί ποδός βρίσκονται 5.000 αστυνομικοί, ενώ θα χρησιμοποιηθούν drones και ελικόπτερα προκειμένου οι επίγειες δυνάμεις να κατευθύνονται από αέρος.
Οι αρχές θα επιστρατεύσουν και 6 Αίαντες για να χρησιμοποιηθούν εάν προκύψουν εστίες έντασης.
Κάλεσμα προκειμένου να τιμηθεί η μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου απευθύνουν ακτιβιστές, δικηγόροι καλλιτέχνες και άλλοι.
«Τηρώντας όλα τα μέτρα προστασίας (φορώντας μάσκες και κρατώντας αποστάσεις) θα βρεθούμε στην οδό Μεσολογγίου και Τζαβέλλα, στον τόπο της δολοφονίας του Αλέξανδρου, στο μνημείο που έχει στηθεί», αναφέρουν στο κείμενο. «Για να αφήσουμε ένα λουλούδι, ένα γράμμα, μία υπόσχεση. Για να παραμείνουμε άνθρωποι», αναφέρουν μεταξύ άλλων.
Μεταξύ άλλων οι: Σωκράτης Μάλαμας, Θανάσης Παπακωνσταντίνου, Γιάννης Αγγελάκας, Νατάσα Μποφίλιου, Σπύρος Γραμμένος, Βασίλης Κουκαλάνι, Θανάσης Καμπαγιάννης, Χρυσούλα Πετσιμέρη.
Οι αρχές αναλυτικότερα, έχουν σχηματίσει δύο τετράγωνα ασφαλείας με το πρώτο να περικλείεται από τις οδούς Κωλέττη, Εμμανουήλ Μπενάκη, Ανδρέα Μεταξά και Ζωοδόχου Πηγής, ακριβώς στη μέση αυτού είναι σημείο της δολοφονίας.
Το δεύτερο τετράγωνο είναι ακόμα πιο ευρύ, περικλείοντας τις οδούς Θεμιστοκλέους, Σόλωνος, Χαριλάου Τρικούπης και Αραχώβης.
Οι έλεγχοι που θα πραγματοποιούνται στο δεύτερο τετράγωνο θα είναι εντατικοί και θα αφορούν την άσκοπη μετακίνηση και το αν έχουν σταλεί SMS που να υποδεικνύουν σαφή αιτία για το λόγο που βρίσκεται κανείς στο συγκεκριμένο σημείο της πόλης.
Με εντολή της Αστυνομίας θα κλείσουν αύριο Κυριακή από τις 8.00 οι σταθμοί Ομόνοια, Πανεπιστήμιο, Σύνταγμα, Ακρόπολη, Μοναστηράκι και Βικτώρια στις γραμμές 1,2 και 3 του Μετρό.
Για τους παραβάτες, προβλέπονται διοικητικό πρόστιμο 5.000 ευρώ στα νομικά πρόσωπα και 3.000 ευρώ στα φυσικά πρόσωπα, που διοργανώνουν δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις. Θα επιβληθεί, ακόμη,
διοικητικό πρόστιμο 300 ευρώ στα πρόσωπα που παραβιάζουν την απαγόρευση συμμετέχοντας σε δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απαγορεύουν στους πολίτες να προσεγγίσουν το μνημείο του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου στη συμβολή των οδών Τζαβέλλα και Μεσολογγίου. Δυνάμεις καταστολής έχουν δημιουργήσει φραγμό προκειμένου να αποτρέψουν όσους θέλουν να αφήσουν ένα λουλούδι στη μνήμη του αδικοχαμένου 15χρονου.
Οι έλεγχοι περιμετρικά είναι ιδιαίτερα αυστηροί σε μια αστυνομοκρατούμενη πόλη. Ούτε οι δημοσιογράφοι μπορούν να προσεγγίσουν το μνημείο.