Μπορεί ο Μανώλης Γλέζος όσο ήταν εν ζωή να τιμήθηκε από φίλους και αντιπάλους και να έγινε από όλους αποδεκτή η προσφορά του στον τόπο.
Μπορεί η κηδεία του να έγινε δημοσία δαπάνη μετά από πρόταση του προέδρου της Βουλής.
Μπορεί ο δήμαρχος της Αθήνας Κώστας Μπακογιάννης να παραχώρησε τιμής ένεκεν τάφο στο Α΄ Νεκροταφείο, στην οικογένεια του Μανώλη Γλέζου, σε ένδειξη ευγνωμοσύνης και τιμής στον αγωνιστή με την τεράστια προσφορά στην πατρίδα και την δημοκρατία, όπως ανέφερε ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης.
Όμως όλα αυτά φαίνεται πως δεν είναι ικανά για να δοθεί στο Γενικό Λύκειο της Νάξου το όνομα του Μανώλη Γλέζου.
Τον περασμένο Μάιο, το Σχολικό Συμβούλιο του Γενικού Λυκείου Νάξου, όργανο στο οποίο συμμετέχουν ισότιμα εκπρόσωποι των συλλόγων διδασκόντων, γονέων και μαθητών του σχολείου καθώς και εκπρόσωπος της Σχολικής Επιτροπής του δήμου αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία- να εισηγηθεί στο υπουργείο την προσθήκη της προσωνυμίας “Μανώλης Γλέζος” στο όνομα του Λυκείου.
Και όμως όσο και αν ακούγεται απίστευτο το Δημοτικό Συμβούλιο του νησιού, από το οποίο κατάγεται ο Μανώλης Γλέζος με ισχνή πλειοψηφία εξέφρασε την άποψη ότι “με την προσωνυμία αυτή, θα χρωματιστεί το σχολείο”.
Μάλιστα ο Δήμαρχος του νησιού Δημήτρης Λιανός με δηλώσεις του στα τοπικά μέσα ανέφερε ότι θέλει χρόνο να ωριμάσει μια προσωνυμία για ένα σχολικό κτήριο και ότι δεν θα πρέπει να εγκλωβίσουμε με πολιτικά πρόσωπα το Γενικό Λύκειο του νησιού.
Μπροστά σε αυτή την ντροπιαστική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και τον παραλογισμό βουλευτές από τέσσερα κόμματα πήραν την πρωτοβουλία να καταθέσουν ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως για το τι προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Παιδείας προκειμένου το λύκειο της Νάξου να πάρει το όνομα του Μανώλη Γλέζου.
Ερώτηση από βουλευτές 4 κομμάτων
Την ερώτηση υπογράφουν από τη Νέα Δημοκρατία η Ντόρα Μπακογιάννη, από τον ΣΥΡΙΖΑ ο Νίκος Φίλης και ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης και ακόμη ο Νίκος Συρμαλένιος και η Μερόπη Τζούφη, από το Κίνημα Αλλαγής η Χαρά Κεφαλίδου, ο Χάρης Καστανίδης και ο Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος και από το Μέρα 25 ο Κλέων Γρηγοριάδης και ο Κρίτων Αρσένης.
Όπως αναφέρουν οι βουλευτές στην ερώτηση τους “και μόνο η προσφορά του στον τόπο καταγωγής του στη Νάξο και ως πρόεδρος του Απειράνθου που αγωνίστηκε για την ίδρυση σχολείων, ιδιαιτέρως στα μικρά Κυκλαδονήσια, θα αρκούσε για να τιμηθεί το Γενικό Λύκειο Νάξου, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί του, με την προτεινόμενη προσωνυμία.
Εξάλλου ο ίδιος είχε τιμηθεί με την αναγόρευσή του ως επίτιμος διδάκτορας σχεδόν από όλα τα πανεπιστήμια της χώρας μας.
Καθώς μέχρι σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί η σχετική απόφαση του Σχολικού Συμβουλίου του Γενικού Λυκείου Νάξου για την προσθήκη της προσωνυμίας, κάτι που επισημαίνει και ο διευθυντής του Μ. Χατζηπέτρος σε ανοιχτή επιστολή του προς τον πρωθυπουργό, ερωτάται η αρμόδια υπουργός:
Θα εκδώσει αμέσως σχετική υπουργική απόφαση για τη μετονομασία του Γενικού Λυκείου Νάξου με την προσθήκη του προσωνυμίου “Μανώλης Γλέζος”; Αν τυχόν όχι (κάτι που ωστόσο δεν μπορούμε να φανταστούμε), για ποιους λόγους;”
Σύμφωνα με πληροφορίες το Υπουργείο Παιδείας φέρεται να μην έχει λάβει ακόμα μετά από 4 μήνες το σχετικό φάκελο με την απόφαση του σχολικού συμβουλίου του Γενικού Λυκείου την οποία στήριξαν αιρετοί εκπρόσωποι θεσμών και προσωπικότητες του νησιού, όπως ο έπαρχος Νάξου, η περιφερειακή διευθύντρια Α/βάθμιας και Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Νοτίου Αιγαίου, ο διευθυντής Β/θμιας Εκπαίδευσης Κυκλάδων, ο συντονιστής Εκπαιδευτικού Έργου και υπεύθυνος συντονιστής των σχολικών μονάδων Β/βάθμιας εκπαίδευσης Νάξου, η Ομοσπονδία Ναξιακών Συλλόγων, η Ένωση Κυκλαδικού Τύπου, ο πρώην βουλευτής και υφυπουργός Παιδείας Νίκος Λεβογιάννης, ο μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος και άλλοι ,ενώ άγνωστο είναι ακόμα εάν στην τελική του απόφαση θα λειτουργήσει ως τροχοπέδη η αρνητική απόφαση του δημοτικού συμβουλίου του νησιού.
πηγή: thetoc