Σφοδρή είναι η αντίδραση του Συλλόγου Εργαζομένων του Κέντρου Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) στις αποφάσεις της κυβέρνησης, που ξεκίνησαν από το 2019 και -σύμφωνα με τον Σύλλογο Εργαζομένων- επιφέρουν δραστικές αλλαγές στο ΚΕΘΕΑ, εις βάρος και των εργαζομένων αλλά και των ωφελούμενων.
Σύμφωνα με ανακοίνωση των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ που επιβεβαιώνονται πλήρως από τις προθέσεις της επιτροπής του Δ.Σ. του ΚΕΘΕΑ:
«Το σχέδιο νόμου της διοίκησης αλλάζει τον χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και πλήττει σφοδρά τη θεραπεία και το επιστημονικό του έργο σε μια στιγμή που οι ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας, εν μέσω υγειονομικής και οικονομικής κρίσης, φουντώνουν. Παρουσιάζεται για προσχηματική, fast track, διαβούλευση, μετά ενάμιση χρόνο συστηματικής αγνόησης των προτάσεων των εργαζομένων και του Συλλόγου τους για βελτίωση της λειτουργίας του οργανισμού στο πλαίσιο του διαλόγου για Συλλογική Σύμβαση, στον οποίο η νέα διοίκηση αρνήθηκε να προσέλθει».
Το βράδυ της 31ης Μαρτίου έφτασε στην ηλεκτρονική αλληλογραφία των εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ ένα «πόνημα» 100 σελίδων με τη μορφή προσχεδίου νόμου 95 άρθρων. Το προσχέδιο τέθηκε σε διαβούλευση (sic) εντός του οργανισμού για 10 ημέρες πριν προωθηθεί στο Δ.Σ. για έγκριση και μετά στο υπουργείο Υγείας για την εισαγωγή του προς ψήφιση στη Βουλή.
Ο Σύλλογος Εργαζομένων πραγματοποίησε Γενική Συνέλευση στις 2 και 5 Απριλίου και αποφάσισε ομόφωνα να μη συμμετάσχει στον προσχηματικό διάλογο της διοίκησης για τη διάλυση του ΚΕΘΕΑ, καταλήγοντας ότι το προσχέδιο έχει συνταχθεί από μία επιτροπή η οποία φαίνεται ότι δεν καταλαβαίνει ή αγνοεί συνειδητά τον χαρακτήρα του οργανισμού και του θεραπευτικού του μοντέλου και της 38χρονης λειτουργίας του.
Δεν πρόκειται για κανονισμό λειτουργίας, αλλά για σχέδιο αλλαγής του χαρακτήρα του σε ευθεία αντίθεση με τις διαβεβαιώσεις του υπουργού Υγείας για αναβάθμιση και όχι υποβάθμιση του ΚΕΘΕΑ, για σεβασμό στη θεραπευτική του πρόταση, για σεβασμό στα μέλη και τους εργαζόμενους, για άμισθο Διοικητικό Συμβούλιο.
Μεταξύ άλλων :
■ Καταργούνται τα θεραπευτικά προγράμματα του ΚΕΘΕΑ και μειώνεται ο αριθμός των θεραπευτικών δομών κατά 1/3 με αλλεπάλληλες συγχωνεύσεις.
■ Η θεραπευτική́ κοινότητα, ως θεραπευτική πρακτική με αναγνωρισμένη αποτελεσματικότητα σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, αντικαθίσταται στην πρόταση από́ ξενώνες διαμονής και κέντρα σωματικής αποτοξίνωσης! Ολες οι επωνυμίες των θεραπευτικών προγραμμάτων του ΚΕΘΕΑ (Διάβαση, Νόστος, Παρέμβαση, Εν Δράσει, Ιθάκη κ.λπ.) εξαερώνονται με τη μετονομασία τους σε «διευθύνσεις κλινικών εφαρμογών».
■ Επιχειρείται, χωρίς τεκμηρίωση, η αντεπιστημονική συγχώνευση καθόλα ανόμοιων θεραπευτικών δομών, όπως των προγραμμάτων στις φυλακές με τις δομές απεξάρτησης από το αλκοόλ και τα τυχερά παιχνίδια.
■ Επιχειρείται η διόγκωση του διοικητικού μηχανισμού των κεντρικών υπηρεσιών, που αυξάνουν τις δομές τους κατά 50%, από 3 τομείς και τα 16 τμήματα σήμερα, σε 3 διευθύνσεις, 2 υποδιευθύνσεις και 25 τμήματα. Επανέρχεται ο καθορισμός αμοιβών για τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο του Δ.Σ.