την τηλεόραση του Άλφα της Κύπρου και στην εκπομπή 24 Ώρες, μίλησε η Κύπρια τρανς Τίνα, η οποία είχε συλληφθεί τον Ιανουάριο του 2020 στην Αίγυπτο από τις αρχές με την κατηγορία της «υποκίνησης και προώθησης διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών».
Στις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου βρέθηκε ο δημοσιογράφος Κωνσταντίνος Κωνσταντίνου, προκειμένου να συναντήσει την Τίνα, η οποία μεταφέρθηκε εκεί προκειμένου να εκτίσει το υπόλοιπο της ποινής της, έπειτα από ένα τεράστιο αγώνα της οικογένειας της και οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από όλο τον κόσμο.
Όπως περιγράφει η ίδια η Τίνα στην εκπομπή, στις φυλακές της Αιγύπτου βίωσε τον απόλυτο εφιάλτη. Δεν είχε εύκολη πρόσβαση σε φαγητό και νερό, ενώ βιάστηκε πάρα πολλές φορές τόσο από αστυνομικούς της φυλακής, όσο και από συγκρατούμενους της.
Στην Αίγυπτο όσο κρατούνταν στις φυλακές, σκέφτηκε να δώσει τέλος στη ζωή της μιας και αντίκρισε τον εξευτελισμό και την βία στο χειρότερο πρόσωπο τους.
Δείτε το βίντεο της εκπομπής 24 Ώρες:
Η Τίνα, είχε την ατυχία να βρίσκεται στην Αίγυπτο τον Ιανουάριο του 2020.
Η Αίγυπτος είναι μία χώρα στην οποία δεν αναγνωρίζονται τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ και ιδιαίτερα των τρανς προσώπων, ενώ η μη μεταβολή της καταχώρισης του φύλου της στα νομιμοποιητικά της έγγραφα (ταυτότητα, διαβατήριό), της προκάλεσε πάρα πολλές επιπλοκές κατά την σύλληψή της.
Να υπενθυμίσουμε ότι στην Κύπρο δεν υπάρχει ακόμα νομοθεσία της νομικής αναγνώριση ταυτότητας φύλου, παρά μόνο ένας μη νομικά κατοχυρωμένος, εσωτερικός κανονισμός του υπουργείου Εσωτερικών.
Η Τίνα συνελήφθη τον Ιανουάριο του 2020 βάσει του Αιγυπτιακού νόμου 10/1961 για δύο κατηγορίες. Για υποκίνηση και προώθηση διαδικτυακών συζητήσεων έκλυσης ηθών και, για διάπραξη έκλυσης ηθών.
Είχε λογαριασμούς σε εφαρμογές γνωριμιών όπου ένας αστυνομικός συνομίλησε μαζί της σκόπιμα και την παγίδευσε οργανώνοντας συνάντηση μαζί της, όπου και την συνέλαβε.
Διώχθηκε και οδηγήθηκε στο δικαστήριο πρώτου βαθμού τον Φεβρουάριο του 2020, όπου αθωώθηκε από την κατηγορία της διάπραξης έκλυσης ηθών, αλλά καταδικάστηκε για τρία χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της «προώθησης και υποκίνησης έκλυσης ηθών στο Διαδίκτυο».
Έκανε έφεση τον Μάρτιο του 2020 για την ποινή που της επιβλήθηκε, ωστόσο το εφετείο αποφάσισε να διατηρήσει την ποινή των τριών ετών φυλάκισης.
Από την πρώτη στιγμή, ξεκίνησε ένας τεράστιος αγώνας προκειμένου η Τίνα να μεταφερθεί πίσω στην Κύπρο, τόσο από την οικογένεια της, όσο και από οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Τον Νοέμβριο του 2020, οι οργανώσεις Accept ΛΟΑΤΙ Κύπρου, Cairo 52 Legal Research Institute, Pan Africa ILGA, ILGA Europe, ILGA World, The Arab Foundation for Freedoms and Equality και το Σωματείο Υποστήριξης Διεμφυλικών (ΣΥΔ), υλοποίησαν εκστρατεία με τίτλο «Bing Tina Home», προκειμένου να μεταφερθεί η Τίνα στην πατρίδα της.