Shadow

Ορόσημο για την Ευρώπη: Η πρώτη τρανς γυναίκα που ορίστηκε αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός στο Βέλγιο

Ο διορισμός της Petra de Sutter ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού του Βελγίου – η πρώτη τρανς υπουργός που ορίζεται στην Ευρώπη – αποτελεί ορόσημο.

Αλλά, αυτό που ίσως έχει μεγαλύτερο νόημα είναι ότι αποτελεί ένα ορόσημο που δεν ξεκίνησε με σημερινά πρωτοσέλιδα.

Η Ντε Σούτερ ήταν πάντα ανοιχτή για την τρανς ταυτότητά της και ποτέ δεν προσπάθησε να κρύψει αυτό το γεγονός στην πολιτική της καριέρα. Ωστόσο, ήταν πάντα σαφές ότι η ίδια είναι πολλά περισσότερα από αυτήν την ταυτότητα και ως η πρώτη τρανς υπουργός θα κάνει απλώς τη δουλειά της δίνοντας ορατότητα στις τρανς ταυτότητες.

Workshop on ‘ E-commerce rules, fit for the digital age ‘

Ως γιατρός και καθηγήτρια γυναικολογίας, υπήρξε υπέρμαχος των δικαιωμάτων των γυναικών, της ισότητας των φύλων και των σεξουαλικά αναπαραγωγικών δικαιωμάτων. Σε κάθε πολιτική θέση που κατέχει – είτε στη Βελγική Γερουσία, είτε στην κοινοβουλευτική συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, είτε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο – υπήρξε ισχυρή υπέρμαχος των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤΙ ατόμων.

Αλλά, είναι η ικανότητά της σε τόσους πολλούς άλλους τομείς και το εντυπωσιακό επαγγελματικό της ιστορικό που, σε συνδυασμό με τις δράσεις συνηγορίας της, καθόρισαν την καριέρα της και κέρδισαν τον σεβασμό των συνομηλίκων της.

Το ότι η κάλυψη των μέσων ενημέρωσης για τον διορισμό της ως αναπληρώτρια του πρωθυπουργού επικεντρώθηκε στο έργο της και όχι στην τρανς ταυτότητά της, αντικατοπτρίζει όχι μόνο την εντυπωσιακή πολιτική καριέρα της, αλλά και τον προοδευτικό χαρακτήρα της βελγικής πολιτικής σήμερα. Δεν είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι οι τίτλοι θα φαίνονταν πολύ διαφορετικοί σε μια άλλη χώρα – ακόμη και σε μια άλλη ευρωπαϊκή χώρα.

Κι όμως, ενώ η μη-είδηση του διορισμού της Ντε Σούτερ είναι κάτι καλό, εξακολουθεί να στέλνει ένα ισχυρό θετικό μήνυμα στους τρανς ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Η Ντε Σούτερ μπορεί ποτέ να μην έκανε τα τρανς δικαιώματα το επίκεντρο της δουλειάς της, αλλά δεν έχει αποφύγει ποτέ να γίνει πρότυπο. Ωστόσο, το πιο σημαντικό για τα τρανς άτομα, είναι το γεγονός ότι η Σούτερ γίνεται δεκτή σε εθνικό επίπεδο και ότι αντιμετωπίζεται με δικαιοσύνη και σεβασμό από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Κι αυτό είναι ένα ελπιδοφόρο σημάδι σε μια εποχή κατά την οποία οι τρανς ταυτότητες απορρίπτονται και ψηφίζονται νομοθεσίες κατά τους σε έναν αυξανόμενο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών.

Στη Ρουμανία, το συνταγματικό δικαστήριο αυτή την εβδομάδα συζήτησε νομοθεσία για την πλήρη διαγραφή των συζητήσεων για το φύλο και την ταυτότητα του φύλου από οποιοδήποτε εκπαιδευτικό πρόγραμμα. Παρόμοια νομοθεσία έχει ήδη εισαχθεί στη Βουλγαρία. Ο «Οικογενειακός Χάρτης» της Πολωνίας, που υπογράφηκε από τον Πρόεδρο Άντρζεϊ Ντούντα  (Andrzej Duda), θα απαγορεύσει τα μαθήματα σε θέματα ΛΟΑΤΙ στα σχολεία. Και στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υπερασπιστές των δικαιωμάτων έχουν προειδοποιήσει ότι οι σύγχυση των νέων εκπαιδευτικών οδηγιών κινδυνεύουν να ερμηνευθούν ώστε να σημαίνει ότι τα σχολεία δεν πρέπει να χρησιμοποιούν υλικό που να αναφέρει την ταυτότητα του φύλου και την πιθανότητα να είναι ένα άτομο τρανς.

Νωρίτερα φέτος, στην αρχή των λοκντάουν (lockdown) λόγω του κορονοϊού, η Ουγγαρία εισήγαγε νομοθεσία για την αποτελεσματική απαγόρευση της αναγνώρισης των φύλων, ενώ στη Ρωσία βρίσκονται σε εξέλιξη νομοθετικές κινήσεις για να κάνουν το ίδιο.

Καθώς ένας ανησυχητικός αριθμός κυβερνήσεων προσπαθεί ενεργά να αρνηθεί τα ΛΟΑΤΙ άτομα και να μετατρέψουν τη θέση τους στην κοινωνία, είναι ενθαρρυντικό να βλέπουμε το πολιτικό σύστημα του Βελγίου να αγκαλιάζει ένα μέλος της ΛΟΑΤΙ κοινότητας.

Η Ντε Σούτερ δεν κατέκτησε την ισχυρή της θέση στη νέα βελγική κυβέρνηση, επειδή είναι τρανς γυναίκα που φέρνει εμπειρογνωμοσύνη σε συγκεκριμένα ζητήματα που σχετίζονται με τα δικαιώματα ΛΟΑΤΙ και τα τρανς δικαιώματα. Διορίστηκε λόγω της ικανότητάς της ως πολιτικός και έμπειρη υπεύθυνη χάραξης πολιτικής.

Αυτή είναι μια επικύρωση της ταυτότητάς της τόσο ως πολιτικός όσο και ως τρανς γυναίκα – και αποτελεί πλήγμα για τις επιθέσεις εναντίον της τρανς ταυτότητας που συμβαίνουν σε άλλα μέρη της Ευρώπης.

Η ταυτότητα φύλου της Ντε Σούτερ μπορεί να λείπει από τους τίτλους στο Βέλγιο. Αλλά αυτή η απουσία στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα.

Katrin Hugendubel
Διευθύντρια υπεράσπισης στην ILGA-Europe
Γράφει για το www.politico.eu

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

News in English