Τεράστιο πλήθος κόσμου βγήκε στους δρόμους της Ελβετίας το Σάββατο για να διαμαρτυρηθεί για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών.
Ο δημόσιος ραδιοτηλεοπτικός φορέας SRF ανέφερε ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και τουλάχιστον 70 ΛΟΑΤ+ ομάδες συμμετείχαν στην παρέλαση της Ζυρίχης, η οποία έφερε το σύνθημα «Μπορείτε να το κάνετε. Γάμος για όλες/ους τώρα.»
Πολλά άτομα διαδήλωσαν κρατώντας πινακίδες που έγραφαν «Ja, ich will» (Yes, I do), το σύνθημα του κινήματος της Switzerland’s Marriage for All movement.
Οι διαμαρτυρίες έγιναν πριν από ένα εθνικό δημοψήφισμα στις 26 Σεπτεμβρίου για τη νομιμοποίηση των γάμων μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, το οποίο έχει ήδη εισαχθεί σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας, και της Ολλανδίας.
Επί του παρόντος, τα ομόφυλα ζευγάρια μπορούν να λάβουν επίσημη έγκριση μόνο για πολιτικές ενώσεις, οι οποίες δεν είναι ισότιμες με τον γάμο. Αλλά το δημοψήφισμα, εάν περάσει, θα επιφέρει μεταρρύθμιση τον Ελβετικό Αστικό Κώδικα, ώστε να αλλάξουν οι λέξεις από “νύφη” και “γαμπρός” σε “αρραβωνιασμένοι” ή απλά “δύο άτομα”.
Θα επιτρέψει, επίσης, στα ομόφυλα ζευγάρια να τεκνοθετήσουν, θα δώσει στα λεσβιακά ζευγάρια ευκολότερη πρόσβαση στις δωρεές σπέρματος και θα καταστήσει απλούστερο για τους ομόφυλους συντρόφους από το εξωτερικό να αποκτήσουν ελβετική υπηκοότητα.
Το νομοσχέδιο εγκρίθηκε ομόφωνα πέρυσι από το ελβετικό κοινοβούλιο μετά από επτά χρόνια εκτεταμένης συζήτησης και υποστηρίζεται από τη συντριπτική πλειοψηφία του πληθυσμού.
Μια μελέτη του Νοεμβρίου του 2020 από τη ΛΟΑΤΚΙ+ οργάνωση Pink Cross διαπίστωσε ότι το 82% του κόσμου της Ελβετίας υποστήριζε τους γάμους μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών, το 72% υποστήριζε την τεκνοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια, και το 70% συμφώνησε ότι τα ομόφυλα ζευγάρια θα πρέπει να έχουν πρόσβαση στη δωρεά σπέρματος.
Παρ’ όλα αυτά, οι αντίπαλοι της νομοθεσίας κατάφεραν να συγκεντρώσουν αρκετές υπογραφές για να αμφισβητήσουν το νομοσχέδιο και να επιβάλουν εθνικό δημοψήφισμα για το θέμα.
Η ψηφοφορία είναι το τελευταίο εμπόδιο σε ένα μακρύ ταξίδι προς την ισότητα για τη συντηρητική χώρα, η οποία έχει μείνει πίσω από το μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης όσον αφορά τα ΛΟΑΤΚΙ+ δικαιώματα.
Ο πρώτος νόμος της Ελβετίας που απαγορεύει τις διακρίσεις σε βάρος ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων ψηφίστηκε μόλις τον Φεβρουάριο του 2020 και πήγε κι αυτό σε δημοψήφισμα.
«Πολλοί Ελβετοί τείνουν να υπερεκτιμούν πόσο σύγχρονη είναι η χώρα μας», δήλωσε η ακτιβίστρια Anna Rosenwasser στο BBC πριν από την ψηφοφορία πέρυσι. «Μπορεί να είναι πλούσια, αλλά πραγματικά δεν είναι ακόμα μοντέρνα.»