Συνεντεύξεις στο επετειακό τεύχος του περιοδικού Antivirus έδωσαν οι Μητσοτάκης, Τσίπρας, Ανδρουλάκης, Κουτσούμπας και Βαρουφάκης.
Του Δημήτρη Αγγελίδη | Εφημερίδα των Συντακτών
Απαντήσεις για την ισότητα στον γάμο, για την ομοφοβία και την τρανσφοβία και για τις προτεραιότητές τους ως προς τα ΛΟΑΤΚΙ δικαιώματα την επομένη των εκλογών δίνουν οι αρχηγοί των πέντε κοινοβουλευτικών κομμάτων (πλην της Ελληνικής Λύσης) σε συνεντεύξεις τους στο ΛΟΑΤΚΙ+ περιοδικό Antivirus, που γιορτάζει με το τεύχος που κυκλοφόρησε χτες είκοσι χρόνια παρουσίας στον ελληνικό Τύπο.
«Στα τόσα χρόνια που η κοινότητα αυτή παλεύει για τα δικαιώματά της, αυτή είναι η πρώτη φορά που οι πολιτικοί αρχηγοί απαντούν προεκλογικά σε ένα μέσο της. Αφού το αναγνωρίσουμε αυτό, μπορούμε να περάσουμε στο “πώς” και “γιατί” απαντούν, χρησιμοποιώντας όλα τα απαραίτητα φίλτρα και βάζοντας στην κουβέντα όλες εκείνες τις χρήσιμες έννοιες (όπως pinkwashing, ψηφοθηρία κ.λπ.) προκειμένου να κάνουμε την προσωπική μας αξιολόγηση», σημειώνει στο εισαγωγικό σημείωμα του επετειακού τεύχους ο αρχισυντάκτης του περιοδικού, Βασίλης Θανόπουλος.
Ενώ ο Αλέξης Τσίπρας δεσμεύεται ότι θα φέρει άμεσα προς ψήφιση στη νέα Βουλή την πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. «που αίρει μια σειρά από ανισότητες όχι μόνο ως προς τον γάμο αλλά και την τεκνοθεσία και την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή», ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποφεύγει ακόμα και στο παρά πέντε των εκλογών να δεσμευτεί για την ισότητα στον γάμο. «Εχω πει ότι το ζήτημα αυτό θα διευθετηθεί στον κατάλληλο χρόνο», επαναλαμβάνει ο πρωθυπουργός, ενώ απαριθμεί τα επιμέρους μέτρα που πήρε η κυβέρνηση στην κατεύθυνση του πορίσματος της επιτροπής εμπειρογνωμόνων για την Εθνική Στρατηγική για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+.
Δηλώνει ότι «η παράταξή μας ούτε συνεργάστηκε ούτε πρόκειται να συμπράξει με ακροδεξιά κόμματα που έχουν σημαία τους την ομοφοβία, όπως έκανε στη θητεία του ο ΣΥΡΙΖΑ», ξεχνώντας βέβαια την κυβερνητική συνεργασία με τον ΛΑΟΣ και την πρωταγωνιστική θέση των στελεχών του στην κυβέρνηση, όπως και τη στάση της Ν.Δ. και του ίδιου στα νομοσχέδια για το σύμφωνο συμβίωσης και τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, τα οποία θεσπίστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Από την πλευρά του, ο Αλέξης Τσίπρας, απαντώντας γιατί δεν πέρασε την ισότητα στον γάμο όταν ήταν κυβέρνηση, παραδέχεται ότι «όντως θα έπρεπε να έχει φέρει την πρόταση για τον γάμο» και αποδέχεται την κριτική για καθυστερήσεις. Προαναγγέλλει βελτίωση ή αναθεώρηση του εμβληματικού νόμου για τη νομική αναγνώριση της ταυτότητας φύλου, σύμφωνα και με διεθνείς καλές πρακτικές, και δεσμεύεται για «συνολική μεταρρύθμιση για όλα τα ζητήματα που θέτετε».
«Αυτή η σκληρή περίοδος συντήρησης και αυταρχισμού που ζούμε από το 2019, με τη στασιμότητα που επέφερε στα ζητήματα της ΛΟΑΤΚΙ κοινότητας, πρέπει να μην παγιωθεί, αλλά να ανατραπεί», υπογραμμίζει.
Τη διαχρονική στήριξη του ΠΑΣΟΚ στην ίση πρόσβαση στον πολιτικό γάμο διακηρύσσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, ενώ σε ερώτηση για τρανσφοβικές αναρτήσεις στελέχους του κόμματος σημειώνει ότι «προτεραιότητά μου είναι η σύνθεση και εν τέλει η λύση ανοιχτών κοινωνικών ζητημάτων και όχι οι εντάσεις».
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας υπογραμμίζει ότι το ΚΚΕ καταδικάζει και καταγγέλλει ομοφοβικά και τρανσφοβικά περιστατικά σε κάθε χώρο δουλειάς, σχολή, σχολείο, γειτονιά, φοιτητικούς συλλόγους και εργατικά σωματεία και υποστηρίζει την ισότητα κάθε ανθρώπου, ανεξάρτητα από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου, αλλά δεν τη συνδέει με τον υποκριτικό θεσμό του γάμου ή του συμφώνου συμβίωσης. «Υποστηρίζουμε την πλήρη απελευθέρωση της συμβίωσης από κάθε οικονομικό και κοινωνικό καταναγκασμό και όχι την επέκτασή της και σε ομόφυλα ζευγάρια», σημειώνει.
«Ο,τι αίτημα ή νομοθέτημα μας έρθει από την κοινότητα ΛΟΑΤΚΙ+ για προώθηση στη Βουλή, εμείς θα το προωθήσουμε και θα το στηρίξουμε», σημειώνει ο Γιάνης Βαρουφάκης. Και προσθέτει: «Η μητσοτάκειος Ν.Δ. έχει κατ’ όνομα ενστερνιστεί τα αιτήματα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, την ίδια ώρα που έχει ενώσει τη μοίρα της, ψυχή τε και σώματι, με τη νεοφασίζουσα, ακροδεξιά πτέρυγα της Ν.Δ. – που λίγο διαφέρει, όσον αφορά το μίσος της για τη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, από εκείνο της Ελληνικής Λύσης ή της Χρυσής Αυγής». Προσθέτει ότι «το ΚΚΕ μάς απογοητεύει ιδιαίτερα σε αυτό το θέμα, αντίθετα από τον ΣΥΡΙΖΑ που […] φαίνεται να δείχνει ειλικρινή ευαισθησία».
– Από την Εφημερίδα των Συντακτών